Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Χωρίς μάσκες οι μαθητές στη Δανία, αλλά σε μικρά γκρουπ και με τεστ

Το φθινόπωρο πλησιάζει και ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες συνέπειες της πανδημίας, την απομάκρυνση των μαθητών από το σχολείο. 

Οπως είναι γνωστό, δεν υπάρχει ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο διαχείρισης της επανόδου εκατομμυρίων μαθητών στις σχολικές αίθουσες, ενώ κίνδυνοι ασφαλώς και υπάρχουν. Η δυσκολία είναι μεγάλη, ωστόσο μερικά συμπεράσματα μπορούν να αντληθούν από τα μέχρι στιγμής δεδομένα. 

Στη Δανία προτάσσεται ο ρόλος της μάθησης, λένε «πρώτα τα παιδιά» και συνεχίζουν να κρατούν τα σχολεία ανοικτά. Στη Βρετανία θεωρούν ηθικό καθήκον την επάνοδο των μαθητών στα σχολεία, ακόμη και αν αυτό θα σημάνει την αναστολή άλλων δραστηριοτήτων, όπως είναι οι συνάξεις στις παμπ και στα καφενεία. 

Ακόμη και σε πάρκα 

Εχουν γίνει πολλές συζητήσεις για τη Δανία, επειδή ήταν η πρώτη χώρα που ξεκίνησε ξανά με μαθήματα μέσα στην τάξη. Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές, όμως τα παιδιά έχουν χωριστεί σε μικρότερες ομάδες που δεν έχουν επαφή μεταξύ τους. 

Πολλά μαθήματα πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, για παράδειγμα σε σημεία πάρκων που έχουν διευθετηθεί καταλλήλως ώστε να φιλοξενήσουν τα παιδιά συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. 

Υπάρχουν διαφορετικές είσοδοι σε κάθε σχολείο, ο καθαρισμός των αιθουσών είναι καθημερινός, οι γονείς δεν μπορούν να εισέλθουν παρά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μαθητές πρέπει να κρατούν απόσταση ενός μέτρου. 

Πάνω απ’ όλα όμως, τα τεστ είναι αυτά που μετράνε: αν ένας μαθητής ή δάσκαλος έχει έρθει σε επαφή με μια επιβεβαιωμένη περίπτωση μολυσμένου ατόμου, ολόκληρη η τάξη απομονώνεται και περιμένει το αποτέλεσμα των τεστ. 

Πρότυπο η Δανία 

Στη Βρετανία τα σχολεία έχουν ήδη ανοίξει στη Σκωτία, ενώ η Αγγλία θα ακολουθήσει από την 1η Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν έχει την εξουσία να διατάξει την επανέναρξη, αλλά η κυβέρνηση επιμένει ότι όλοι οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία και έχει εκδώσει οδηγίες σύμφωνα με το δανέζικο μοντέλο, όπως περιγράφηκε παραπάνω. Εάν εμφανιστεί ένα κρούσμα σε κάποιο σχολείο, θα υπάρξει επικοινωνία με τους τοπικούς υγειονομικούς φορείς ώστε να αποφασιστεί ή όχι η καραντίνα για τους μαθητές. 

Οι Γάλλοι και οι Βέλγοι επικεντρώνονται στη χρήση μάσκας. Στο Βέλγιο τα σχολεία θα ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίου, και τα παιδιά άνω των 12 ετών θα φορούν μάσκες. 

Στη Γαλλία η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές άνω των 11 ετών. Τα γαλλικά σχολεία θα ανοίξουν ξανά την 1η Σεπτεμβρίου και η μάσκα δεν θα καταργείται ακόμη και αν υπάρχει η ασφαλής απόσταση του ενός μέτρου μεταξύ των ατόμων εντός της σχολικής τάξης. Μάσκες θα φορούν και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναλάβει το κόστος προμήθειας μασκών για τις λιγότερο εύπορες οικογένειες, ωστόσο δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση. 

Στη Γερμανία η επιστροφή των μαθητών ήταν καταστροφική: εντοπίστηκαν λοιμώξεις σε 41 σχολεία σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων. Οι τοπικές αρχές έχουν επιβάλει καραντίνες και μερικό κλείσιμο αιθουσών διδασκαλίας, και σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρων σχολείων, αλλά τα υγειονομικά ινστιτούτα υποστηρίζουν ότι τα σχολεία εξακολουθούν να είναι «δευτερεύοντα» σημεία μόλυνσης. Τα βασικά είναι τα οικογενειακά περιβάλλοντα και οι οίκοι ευγηρίας. Ούτε στις μάσκες υπάρχει ενιαία γραμμή, αφού αλλού τις φορούν και αλλού όχι. Γίνονται όμως τεστ (κορονοϊού) στους μαθητές. 

Στην Ισπανία επανεμφανίστηκαν οι λοιμώξεις σε ένα περιβάλλον με χαρακτηριστική την έλλειψη κατευθυντήριων γραμμών για όσον αφορά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων. 

Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου