Σάββατο 30 Μαΐου 2020

«Ο κρυμμένος θησαυρός»: Ενα παραμύθι για παιδιά που κάνει τη ζωή των μεγάλων καλύτερη

Το παραμύθι«Ο κρυμμένος θησαυρός» μιλάει για τη δύναμη της θέλησης και των χρωμάτων στη ζωή μας

Το νέο παραμύθι του δημοσιογράφου, Βασίλη Κάργα, με τίτλο «Ο κρυμμένος θησαυρός», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ελληνοεκδοτική» με υπέροχη εικονογράφηση από την Μαρία Μανουρά.

Πρόκειται για ένα τρυφερό παραμύθι που μιλάει για την έλλειψη επικοινωνίας στις μεγαλουπόλεις, για τη δύναμη της διαφορετικότητας, για τον σχολικό εκφοβισμό και για το ουράνιο τόξο που κρύβουν μέσα τους τα παιδιά, την ελπίδα για ένα κόσμο γεμάτο χρώματα.

«Το παραμύθι είναι ένα ταξίδι στη χώρα του ουράνιου τόξου με ξεναγό την Ουρανούλα. Η ηρωίδα της ιστορίας αναδεικνύει τη μαγική ικανότητα που έχουμε μέσα μας να δούμε την όμορφη πλευρά της ζωής, αν επιτρέψουμε στο φως, στα χρώματα και στην ελπίδα να επικρατήσουν στη ζωή μας . Με τη θετική στάση που έχει στη ζωή, μας δείχνει ότι όλα είναι δυνατά, αρκεί να μην πάψουμε να ονειρευόμαστε και να ελπίζουμε» αναφέρει μιλώντας στο iefimerida.gr ο συγγραφέας του Βασίλης Κάργας. Το παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών.

«Το παραμύθι μιλάει για την έλλειψη επικοινωνίας»

«Το παραμύθι μιλάει για την έλλειψη επικοινωνίας, την εσωστρέφεια, που κάνουν τη ζωή των ανθρώπων γκρίζα. Σήμερα βλέπουμε ότι δεν υπάρχει επαφή μεταξύ των ανθρώπων, Η επικοινωνία παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και οι διαπροσωπικές σχέσεις έχουν αντικατασταθεί με συνομιλίες στο facebοok, στις οθόνες του κινητού μας και του υπολογιστή μας. Όταν καταφέρνουμε να έρθουμε σε επαφή με το συναίσθημα, όπως Ουρανούλα, η ηρωίδα του παραμυθιού, που βιώνει θετικά συναισθήματα, παρά τον σχολικό εκφοβισμό, τότε σπάνε τα εμπόδια της επικοινωνίας. Κουβαλάει μέσα της την ελπίδα, την ομορφιά, την αισιοδοξία και βγαίνουν τα χρώματα που σε τελική ανάλυση αυτό είναι ένα πολύτιμο στοιχείο της ζωής κι ο θησαυρός που ανακαλύπτουν τα παιδιά» αναφέρει ο Βασίλης Κάργας.

«Το παραμύθι μιλάει για την έλλειψη επικοινωνίας, την εσωστρέφεια, που κάνουν τη ζωή των ανθρώπων γκρίζα» αναφερει ο συγγραφέας

Στοχοποίηση και μπούλινγκ

«Μιλάει για τη διαφορετικότητα. Ο κάθε άνθρωπος διαμορφώνει τα δικά του πιστεύω κι εμείς δεν αντέχουμε οποιονδήποτε που έχει διαφορετική θέση και άποψη από τη δική μας. Κι αυτό μεταφέρεται και στην κοινωνία των παιδιών επηρεάζοντας τη συμπεριφορά τους στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον. Οποιαδήποτε διαφορετικότητα μπορεί να στοχοποιηθεί. Πρέπει να σεβόμαστε την διαφορετικότητα και την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου. Το παραμύθι θίγει πολύ επίκαιρα θέματα που αφορούν τα παιδιά, όπως ο σχολικός εκφοβισμός. Η ενδοσχολική βία -το γνωστό, σε όλους μας, bullying- αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλες και ανησυχητικές διαστάσεις. Γνωστό το φαινόμενο στα παιδιά από το Δημοτικό, κλιμακώνεται στο Γυμνάσιο . Αύξηση των περιστατικών βίας και παραβατικότητας παρατηρείται στα σχολεία με ολοένα και περισσότερα περιστατικά να βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάθε μέρα. Έρευνα του υπ. Παιδείας, έχει δείξει ότι ένας στους τρεις μαθητές έχει υποστεί εκφοβισμό, όμως το 16,5% δεν τόλμησε ποτέ να σπάσει τη σιωπή του και να το καταγγείλει».

«Στόχος του βιβλίου είναι να κάνει τη ζωή μας πολύχρωμη!»

«Το παραμύθι έχει και το μαγικό στοιχείο που χρειάζεται το παιδί μέσα από την αφήγηση της γιαγιάς . Αναδεικνύει τη μαγική ικανότητα που έχουμε μέσα μας να δούμε την όμορφη πλευρά της ζωής, αν επιτρέψουμε στο φως, στα χρώματα και στην ελπίδα να επικρατήσουν στη ζωή μας. Η ζωή είναι ωραία όταν προσφέρουμε. Αναδεικνύει τη δύναμη των χρωμάτων στη ζωή μας. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα χρώματα επηρεάζουν τον συναισθηματικό μας κόσμο, τα συναισθήματα μας, την ψυχολογική μας διάθεση, τα χρώματα επηρεάζουν τη ζωή μας πνευματικά, σωματικά και συναισθηματικά, να εκφράσουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας. Το κάθε πράγμα στη ζωή μας έχει το δικό του χρώμα και τη δικιά του αξία. Στόχος του βιβλίου είναι να κάνει τη ζωή μας πολύχρωμη!».

Ενα παραμύθι για τη σημασία του χρώματος στη ζωή μας

«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα – Νίκος Καζαντζάκης».

«Άλλες μελέτες πάλι έχουν ασχοληθεί με τη θεραπευτική δύναμη του «ουράνιου τόξου», αναλύοντας τη χρωματολογία ή διερευνώντας την αποτελεσματικότητα της φωτοθεραπεία. Δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε έναν κόσμο στον οποίο δεν θα υπήρχαν χρώματα! Χωρίς αυτά, τα πάντα θα ήταν μονότονα και αδιάφορα.. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο τα χρώματα μπορούν να «παίξουν» με την ψυχολογία μας, να μας φτιάξουν ή να μας χαλάσουν τη διάθεση αντίστοιχα.

Καμιά φορά στη ζωή μας μοιάζει αδύνατη η κατάκτηση κάποιων στόχων και ενίοτε τα παρατάμε. Δεν πρέπει όμως! «Κι αν δε βρεις την άνοιξη, τη φτιάχνεις», έλεγε ο Οδυσσέας Ελύτης. Μην τα παρατάς ποτέ! Μη φοβάσαι ούτε τη βροχή, ούτε τη μπόρα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να ξεπροβάλλει στη συνέχεια το ουράνιο τόξο» καταλήγει ο Βασίλης Κάργας.

Ολες οι ηλικίες έχουν αναγκη από ένα παραμύθι

Μια φορά κι έναν βροχερό καιρό, σε μια πόλη που είχε χάσει τα χρώματα της και οι άνθρωποί της περπατούσαν βιαστικοί και σκυθρωποί, δεν γιόρταζαν ποτέ και δεν έλεγαν παραμύθια στα παιδιά τους, ζούσε ένα μικρό κοριτσάκι, η Ουρανούλα, που αγαπούσε πολύ το ουράνιο τόξο.

Στο σχολείο οι συμμαθητές της την έλεγαν κοροϊδευτικά «Ουρανούλα Τοξούλα» και κανείς δεν έπαιζε μαζί της. Ώσπου μια μέρα, μετά από μια δυνατή βροχή, το ουράνιο τόξο θα εμφανιστεί μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων…

Το νέο παραμύθι του δημοσιογράφου, Βασίλη Κάργα, με τίτλο «Ο κρυμμένος θησαυρός», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ελληνοεκδοτική» με υπέροχη εικονογράφηση από την Μαρία Μανουρά

Ο Βασίλης Κάργας γεννήθηκε στο Αργυρό Ευβοίας και από το 1980 ζει στην Αλεξανδρούπολη. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης. Εργάσθηκε για πολλά χρόνια στο Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας Έβρου και συνδιοργάνωσε 16 Πανελλήνια Δημοσιογραφικά Συνέδρια στη Σαμοθράκη. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά της Θράκης, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Διηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό Εξώπολις. Συνδιευθύνει την ιστοσελίδα artpress-παραμεθόριες ματιές στον πολιτισμό.

Έχει βραβευθεί από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης με το βραβείο «Μαρκίδες Πούλιου» για την πολύπλευρη προσφορά του στη δημοσιογραφία της περιφέρειας. Από τον εκδοτικό οίκο ΛΙΒΑΝΗ κυκλοφορεί το έμμετρο παραμύθι του Η Παράξενη παρέα του Ορφέα, το οποίο έγινε παιδική όπερα από το Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης. Είναι παντρεμένος και στον ελεύθερο χρόνο του σκαρώνει παραμύθια με την εξάχρονη κόρη του, την Ευαγγελίνα.

Η εικονογράφος Μαρία Μανουρά είναι εικαστικός που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και κατόπιν εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στον τομέα Ζωγραφικής.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έκανε την πρώτη ατομική της έκθεση το 2018 στην gallery Αστρολάβος. Από το 2015 ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου.

«Ο κρυμμένος θησαυρός» εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου