O 17ος εορτασμός της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ήταν από τους πλέον επιτυχημένους χάρη στην υποστήριξη και τον ενθουσιασμό όλων. Στην Ελλάδα περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ δήλωσαν την υποστηριξή τους, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν είτε από το Ελληνικό κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου είτε μέσα σε σχολεία και δήμους χρησιμοποιώντας υλικό που παρείχε το κέντρο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ασχολήθηκαν εκτενώς με το θέμα και πολλοί πολιτικοί και διάσημοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την Ημέρα μέσω κοινωνικών δικτύων. Ήταν μια μεγάλη γιορτή που μας ένωσε όλους για ένα καλύτερο διαδίκτυο.
Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκαν επίκαιρα θέματα όπως το πόσο επηρεάζονται οι νέοι από τους influencers, από τη συνεχή έκθεσή τους σε ιδανικά πρόσωπα και καταστάσεις που βλέπουν στα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούν, ο σεβασμός στις αλληλεπιδράσεις τους καθώς και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. Σημαντικό εργαλείο για την έναρξη των συζητήσεων και των προβληματισμών σε αυτά τα τόσο σημαντικά θέματα αποτέλεσαν τα αποτελέσματα της νέας έρευνας που διενήργησε το Ελληνικό κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου σε 13000 μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με αυτά, δύο στα δέκα παιδιά ηλικίας από 13-18 ετών, ανησυχεί για τον αριθμό των Like που θα λάβει στο περιεχόμενο που ανεβάζει σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, το 19% έχει προβεί σε διαγραφή φωτογραφίας που δεν έλαβε ικανοποιητικό αριθμό Like και το 28% χρησιμοποιεί συστηματικά φίλτρα στις φωτογραφίες που μοιράζεται! Η αυτοπεπεποίηθηση του 33% των παιδιών Γυμνασίου/Λυκείου πλήττεται από φωτογραφίες/υλικό που κοινοποιούν οι φίλοι του. Μάλιστα τα όσα βλέπουν στο προφίλ των φίλων τους τα επηρεάζει περισσότερο (60%) από τα όσα βλέπουν στα προφίλ των διασήμων που ακολουθούν (40%). Επιπρόσθετα περίπου ένα στα τρία παιδιά ακολουθούν διατροφικές συμβουλές που βρίσκουν στο διαδίκτυο.
Το Πάνελ νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει τους συνομηλίκους του ανα τη χώρα δημιούργησε έναν οδηγό με σκέψεις, προβληματισμούς και προτάσεις για το πώς οι νέοι μπορούν να κάνουν pause … και να αναλογιστούν πόσο χρόνο περνούν καθημερινά στα κοινωνικά δίκτυα, αντί να τον επενδύουν σε πραγματικές φιλίες, ανθρώπινες σχέσεις και δημιουργικές δραστηριότητες.
Μπορείτε να διαβάσετε το φυλλάδιο εδώ.
Πηγή: SaferInternet4Kids
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου