Την ώρα που σχολεία, θέατρα και δημόσιοι χώροι μένουν κλειστοί ώστε να μην εξαπλωθεί ο ιός COVID-19, τα ΜΜΜ λειτουργούν κανονικά. Χιλιάδες επιβάτες και δεκάδες εργαζόμενοι «συναντιούνται» καθημερινά σε ένα δίκτυο που εκτείνεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και η ανησυχία για τη χρήση των ΜΜΜ είναι έκδηλη. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν το αυτοκίνητο ή το ταξί για τις μετακινήσεις τους.
Τι λένε όμως οι ειδικοί για την χρήση των ΜΜΜ; Είναι ασφαλές να μπαίνουν τα παιδιά μας στο μετρό ή τα λεωφορεία; Κι αν ναι, τι πρέπει να κάνουν για να προφυλαχθούν;
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Υπουργείο Υγείας έχουν ήδη λάβει ειδικά μέτρα που εφαρμόζονται στους χώρους των ΜΜΜ, ενώ σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην έκδοση οδηγιών που πρέπει όλοι να ακολουθούμε.
Τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από τα Υπ. Υγειάς και Μεταφορών
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Υπουργείο Υγείας, έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους, τουλάχιστον για την παρούσα φάση, με στόχο να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού και να κρατήσουν όσο το δυνατόν ασφαλέστερους τους χώρους των ΜΜΜ:
Κάθε βράδυ γίνεται σχολαστική απολύμανση στους συρμούς και τα οχήματα, με έμφαση στις μπάρες και τις χειρολαβές που ακουμπούν συστηματικά οι επιβάτες.
Μοιράζονται αντισηπτικά στους εργαζόμενους
Τα μεγάφωνα των συρμών και των οχημάτων ανακοινώνουν συνεχώς τα μέτρα πρόληψης και προστασίας στους επιβάτες.
Πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά εάν χρησιμοποιείτε ΜΜΜ σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ
Οι ειδικοί μας προειδοποιούν να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ με τα παιδιά. Υπάρχουν ειδικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε και να έχουμε μονίμως την προσοχή μας στραμμένη επάνω τους, ώστε να μην παρεκκλίνουν από τις οδηγίες, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
- Μην αφήνετε τα παιδιά να ακουμπάνε το στόμα και τα μάτια τους αφού έχουν χρησιμοποιήσει τα ΜΜΜ. Τα καθίσματα, οι μπάρες και οι χειρολαβές είναι εστίες μικροβίων και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα ώστε να προλάβουμε κινήσεις που συνηθίζουν τα παιδιά: να τρίψουν τα μάτια τους, να βάλουν τα χέρια στο στόμα ή να πιάσουν με γυμνά χέρια φαγητό το οποίο μετά θα καταναλώσουν.
- Έχετε πάντα αντισηπτικό στην τσάντα σας. Επειδή δεν ξέρετε πόση ώρα θα χρειαστεί μέχρι να επιστρέψετε στο σπίτι ή μέχρι να βρεθείτε κοντά σε σαπούνι και νερό, είναι συνετό να καθαρίζετε τα χέρια τους με αντισηπτικό που εξολοθρεύει τα μικρόβια.
- Μάθετε στα παιδιά πως όταν βήχουν ή φτερνίζονται πρέπει να καλύπτουν το στόμα τους με τον αγκώνα ή με χαρτομάντηλο. Αμέσως μετά, κάντε χρήση του αντισηπτικού που έχετε στην τσάντα σας.
- Εάν τα παιδιά χρησιμοποιήσουν χαρτομάντηλο για τα χέρια ή το συνάχι, πετάξτε το κατευθείαν σε κλειστό κάδο. Έτσι, τα μικρόβια δεν θα έρχονται σε επαφή με κάποιον άλλον και αποτρέπεται η τυχόν εξάπλωση του ιού.
- Μόλις επιτρέψετε στο σπίτι, πρέπει να πλύνουν κατευθείαν τα χέρια τους με νερό και σαπούνι. Το πλύσιμο πρέπει να είναι σχολαστικό, οπότε καλό είναι να είστε δίπλα τους μέχρι να βεβαιωθείτε πως έχουν απομακρύνει όλα τα μικρόβια.
- Μόλις επιτρέψετε στο σπίτι, αλλάξτε ρούχα οικογενειακώς! Η προσοχή μας πρέπει να είναι τόσο μεγάλη όσο κι όταν τα παιδιά μας ήταν νεογέννητα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα. Αφού πλύνετε τα χέρια σας, αλλάξτε ρούχα και βάλτε στο πλυντήριο αυτά που φορούσατε. Έτσι σκοτώνετε τα μικρόβια και εμποδίσετε την εξάπλωσή τους.
Πηγή: mama365
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου