Η εικονική επιχείρηση VACTIRiA ιδρύθηκε από τους μαθητές της Α’ Λυκείου του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΛΠΠ), στα πλαίσια του προγράμματος της «Eικονικής Επιχείρησης» που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων Junior Achievement Greece. Την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος στο σχολείο είχαν οι καθηγητές μας κυρία Ελισάβετ Καραγιάννη, κύριος Ιωάννης Χιωτέλης και κυρία Αναστασία Λύρη.
Αρχικά συμφωνήσαμε στο όραμα της εταιρείας μας, το οποίο συνίσταται στην κοινωνική προσφορά, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα. Μετά από καταιγισμό ιδεών και έρευνα αγοράς στους κλάδους ενδιαφέροντος, καταλήξαμε στην τελική ιδέα: ένα μπαστούνι για άτομα με ολική ή μερική τύφλωση που με τη χρήση μικροεπεξεργαστών ειδοποιεί τον χρήστη για τα εμπόδια στη μετακίνησή του. Εξελίσσαμε την ιδέα μας σε όλη τη διάρκεια της παραγωγής.
Το όνομα της επιχείρησης προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «βακτηρία/βάκτρον» που σημαίνει μπαστούνι, στήριγμα.
Η κατανομή των ρόλων στην επιχείρηση έγινε σύμφωνα με τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα των μελών/μαθητών. Μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε τις δεξιότητές μας αλλά και να ανακαλύψουμε ταλέντα που δεν γνωρίζαμε ότι διαθέταμε.
Έχοντας συντάξει το οργανόγραμμα της επιχείρησης, προχωρήσαμε στη δημιουργία του επιχειρηματικού πλάνου, το οποίο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι ρεαλιστικό, βιώσιμο και να ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς. Υπολογίσαμε τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, όπως ενοίκιο, ασφάλιση των εργαζομένων, φορολογία, και άλλα, αλλά και τα εκτιμώμενα έσοδα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πραγματικά δεδομένα από συλλόγους τυφλών. Παράλληλα, συγκροτήσαμε ένα αναλυτικό πλάνο marketing στοχεύοντας στον άμεσο καταναλωτή, δηλαδή άτομα με μερική ή ολική τύφλωση, αλλά και τον έμμεσο: συγγενείς ατόμων με προβλήματα όρασης, κλινικές, συλλόγους και καταστήματα ορθοπεδικών ειδών. Ορίσαμε μία ενδεικτική τιμή για το προϊόν μας. Για τη βιωσιμότητα και την προοπτική εξέλιξης της επιχείρησης σκεφτήκαμε σενάρια δυνητικής συνεργασίας με ασφαλιστικά ταμεία ή χρηματοδότησης από ερευνητικά προγράμματα. Δώσαμε έμφαση και στη διαδικτυακή υπόσταση της επιχείρησής μας, με την ιστοσελίδα μας και με παρουσία στο Facebook και Instagram.
Η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε αρχικά από πώληση μετοχών, δωρεές και χορηγίες. Κύριοι μέτοχοι της VACTIRiA είναι οι μαθητές της Α’ Λυκείου του σχολείου μας, οι οικογένειές τους και ο σύλλογος διδασκόντων.
Το προϊόν κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις του ΠΛΠΠ. Χρησιμοποιήσαμε πτυσσόμενα μπαστούνια αλουμινίου και μικροελεγκτές Arduino και Raspberry-Pi με αισθητήρες και ενσωματωμένη κάμερα. Το μπαστούνι της VACTIRiA εντοπίζει τις χρωματικές αντιθέσεις στο έδαφος και αναγνωρίζει τους ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους για άτομα με προβλήματα όρασης καθώς και τα πιθανά εμπόδια. Στη συνέχεια, ειδοποιεί τον χρήστη αναλόγως μέσω αντίστοιχης δόνησης. Μέσω Bluetooth ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει ειδοποίηση και στο κινητό του ή σε ακουστικό.
Ο προγραμματισμός των μικροελεγκτών ήταν πολύ σημαντικό κομμάτι της κατασκευής. Ζητήσαμε τη συμβολή τεχνολογικής εταιρείας διεθνούς βεληνεκούς η οποία εδρεύει στην περιοχή μας, της ΜΕΑΖΟΝ, στελέχη της οποίας μας βοήθησαν με πολλή προθυμία.
Την Παρασκευή 1/3/2019 παρουσιάσαμε το προϊόν μας στην εμπορική έκθεση του ΣΕΝJA Greece στο The Mall Athens. Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε την επιχειρηματική μας ιδέα στο ευρύ κοινό, ενημερώνοντας και δίνοντας τη δυνατότητα δοκιμής του μπαστουνιού σε όσους επισκέφτηκαν το περίπτερό μας. Μας συγκίνησαν ιδιαίτερα τα σχόλια που αφορούσαν την αναγνώριση της προσπάθειάς μας να επικοινωνήσουμε το θέμα της ευκολότερης διαβίωσης των ανθρώπων με προβλήματα όρασης.
Με πολλή χαρά και ενθουσιασμό παραλάβαμε τη Δευτέρα 6/5/19 το βραβείο Κοινωνικής Καινοτομίας που απονεμήθηκε στην ομάδα μας από το ΣΕΝJA Greece στην τελετή βράβευσης στο Μέγαρο Μουσικής, στην οποία παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία!
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι όσα αποκομίσαμε από το πρόγραμμα της εικονικής επιχίρησης. Μάθαμε ότι μπορούμε να σκεφτόμαστε κάτι και να το υλοποιούμε.Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το μέλλον μας, το μέλλον των νέων, και μπορούν με την εμπειρία τους να μας ανοίξουν δρόμους. Είδαμε ότι η επιχειρηματικότητα μπορεί κάποιες φορές να συμπορεύεται με την επιστημονική έρευνα, με την κοινωνική προσφορά, με την πρόκληση για επιβίωση και τελικά με την ανάπτυξη και την ευημερία. Καταλάβαμε ότι η επιχειρηματικότητα μας αφορά – μπορεί εμείς οι ίδιοι, σε δύο-τρία χρόνια, να ιδρύσουμε τη δική μας επιχείρηση. Εξίσου σημαντικό, συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντική είναι η δημιουργία που μπορεί να ωφελήσει τον συνάνθρωπο.
Με αυτά τα εφόδια εμείς, οι μαθητές της Ελλάδας του σήμερα, θα βρούμε τη θέση μας στον καλύτερο κόσμο του αύριο.
Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη διαρκή βοήθεια και καθοδήγηση από τους καθηγητές μας, κα. Καραγιάννη, κο. Χιωτέλη, κα. Λύρη, την σύμβουλό μας κα. Κατσικά, εθελόντρια από τον τραπεζικό κλάδο, τους γονείς μας, και ασφαλώς το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων, που μας έδωσε ώθηση μέσω του προγράμματος της εικονικής επιχείρησης να γνωρίσουμε από κοντά τον κόσμο της καινοτομίας και των επιχειρήσεων. Χάρη σε αυτούς καταφέραμε να κάνουμε το όραμά μας για την εικονική εταιρεία VACTIRiA, πραγματικότητα.
Ευχαριστούμε για τη μοναδική αυτή εμπειρία!
Οι καθηγητές :
Καραγιάννη Ελισάβετ – Οικονομολόγος
Λύρη Αναστασία – Μαθηματικός
Χιωτέλης Ιωάννης – Φυσικός
Η εθελόντρια :
Κάτσικα Χρύσα – Προϊσταμένη του Τμήματος Πωλήσεων Τράπεζα Πειραιώς Πάτρα
Οι μαθητές :
Πηγή: HuffingtonPost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου