Ανοίγοντας την πόρτα του σχολείου σε περίπου 4.000 παιδιά και προσφέροντας περισσότερες από 10.000 δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης, το SolidarityNow υποστηρίζει μέσω των προγραμμάτων του παιδιά σε όλη την Ελλάδα.
«Μου αρέσει πάρα πολύ εδώ, γιατί όλοι οι δάσκαλοι είναι πολύ καλοί μαζί μου. Τα αγαπημένα μου μαθήματα είναι η Φυσική και τα Αρχαία Ελληνικά, αλλά όταν μεγαλώσω θα ασχοληθώ με τους υπολογιστές που αγαπώ!» λέει ο 15χρονος Αλί από το Αφγανιστάν. Ο Αλί παρακολουθεί μαθήματα Ελληνικών, Αγγλικών, Φυσικής, Χημείας και Μαθηματικών στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων.
Οσον αφορά την πρόσβαση στην εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 5 έως 15 ετών ποσοστό 100% των παιδιών που διαμένουν σε δομές στέγασης της οργάνωσης σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Τήλο έχουν γραφτεί και πηγαίνουν σχολείο. Συνολικά δηλαδή 169 παιδιά.
Επίσης, το 73% των παιδιών που διαμένουν σε δομές στέγασης στην Αθήνα, 192 από τα συνολικά 264 παιδιά, πηγαίνουν στο σχολείο. Στις δομές φιλοξενίας τα δύο τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί 6.638 εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Στα Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας/Blue Dots 3.600 παιδιά έχουν λάβει υποστήριξη για την εγγραφή τους στο σχολείο το διάστημα Νοέμβριος 2017 – Οκτώβριος 2018.
Ακόμη, στο Κέντρο Αλληλεγγύης και Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων Θεσσαλονίκης 709 παιδιά έχουν παρακολουθήσει τις 3.700 εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχουν διοργανωθεί από την αρχή του 2017 έως και σήμερα.
Και εξειδικευμένες ομάδες
Δεδομένου ότι η εκπαιδευτική διαδικασία δεν σταματά ποτέ, πέρα από την εξασφάλιση πρόσβασης των παιδιών στην τυπική εκπαίδευση, οι δραστηριότητες άτυπης εκπαίδευσης εμπλουτίζονται από τις εξειδικευμένες ομάδες της οργάνωσης, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των παιδιών, ξεπερνώντας γλωσσικά και άλλα εμπόδια.
«Η Παγκόσμια αυτή Ημέρα είναι για όλους μας μια υπενθύμιση για την ανάγκη προστασίας των παιδιών και των δικαιωμάτων τους που απειλούνται και συχνά καταπατούνται» σημειώνει η κυρία Αντιγόνη Λυμπεράκη, γενική διευθύντρια του SolidarityNow.
«Σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται συνεχώς, τα παιδιά αποτελούν εκείνη την ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας, και αυτό για εμάς στο SolidarityNow είναι βασική προτεραιότητα σε όλα μας τα προγράμματα. Οπως προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα χιλιάδες παιδιά που βλέπουν καθημερινά οι ομάδες μας στο πεδίο θα γραφτούν στο σχολείο, θα παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους που ίσως διακόπηκαν βίαια στις χώρες τους, θα ενταχθούν στις δωρεάν εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες που αναπτύσσουμε. Με λίγα λόγια, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε για τα παιδιά αυτά μια κανονικότητα στη ζωή αλλά και πρόσβαση στο αναφαίρετο και καθολικό δικαίωμα της εκπαίδευσης» πρόσθεσε.
Το SolidarityNow ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2013 με αποστολή να βοηθήσει τους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.
Λειτουργεί δύο Κέντρα Αλληλεγγύης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου μπορούν να απευθύνονται ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες ιατρικές, νομικές κ.ά.
Στρατηγικοί συνεργάτες του οργανισμού περιλαμβάνουν τους: UNHCR, UNICEF, EEA Grants, πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ.ά.
Μέχρι σήμερα έχει διαθέσει το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ σε έργα που αφορούν την αντιμετώπιση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου