Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Βιβλιοπαρουσίαση: Aggie the Brave

Ίσως ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία για τα ζωάκια είναι το αγγλικό βιβλίο “Aggie the Brave” (Aggie η Γενναία) της Lori Ries (σε εικονογράφηση του Frank W. Dormer), το οποίο δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα ελληνικά (εκδόσεις Charlesbridge). 

Πρόκειται για μια γλυκύτατη ιστορία με πρωταγωνιστές τον Βen, ένα αγοράκι προσχολικής ηλικίας και το σκυλάκι του, την Aggie, που πάει για στείρωση. 

Το βιβλίο έχει 48 σελίδες με κείμενο 3-4 σειρές σε κάθε σελίδα, με υπέροχη εικονογράφηση που παρουσιάζει την ιστορία έτσι ώστε να μπορεί να γίνει κατανοητή και από τους μικρούς αναγνώστες που δεν έχουν πρόσβαση στην προφορική ή γραπτή γλώσσα. 

Η ιστορία χωρίζεται σε 3 μέρη. Στο πρώτο μέρος (Επίσκεψη στον κτηνίατρο) ο μικρός πρωταγωνιστής με τη μαμά του μεταφέρει την απρόθυμη Aggie στο κτηνίατρο για να στειρωθεί. Μέσα από τα λόγια της γιατρού μαθαίνουμε πώς ακριβώς θα γίνει η εγχείριση και πώς θα είναι το σκυλάκι μετά. Ένα από τα σημεία της ιστορίας που συγκινεί τα παιδιά (αλλά και τους μεγάλους) είναι όταν ο μικρός ήρωας λέει στο σκυλάκι του «Να είσαι καλή, Aggie. Να είσαι γενναία» και το αγκαλιαζει με τρυφερότητα και αγάπη. 

Στο δεύτερο μέρος (Μια μεγάλη μέρα) ο μικρός Ben προσπαθεί να καλύψει τις ώρες μέχρι να πάει να πάρει την Aggie. Με την παιδική του αφέλεια ξαπλώνει από το απόγευμα για ύπνο, αφού πιστεύει ότι αν κοιμηθεί νωρίς, θα έρθει πιο γρήγορα η επόμενη μέρα που θα επιστρέψει η σκυλίτσα του στο σπίτι. Η μαμά του τον παίρνει για να δουν μαζί τηλεόραση με ποπ κορν, αλλά ο μικρός δεν μπορεί να χαρεί. Η αγκαλιά του είναι άδεια. Το ίδιο και το κρεβάτι του. Πιο πολύ στεναχωριέται για το πώς θα νιώθει η Aggie, αφού ποτέ δεν έχει κοιμηθεί μόνη της. 

Η επόμενη μέρα φτάνει και ο μικρός τρέχει να πάρει την ζωηρούλα Aggie από το γιατρό. Ανυπομονεί να τρέξει και να πηδήξει στην αγκαλιά του, να κάνει κύκλους γύρω από τα πόδια του, να παίζουν μαζί κυνηγητό. Η μικρή ομως είναι στη φάση της ανάρρωσης και πρέπει να προσέχει, γεγονός που τους στεναχωρεί και τους δύο. 

Στο τρίτο κεφάλαιο (Γίνε γρήγορα καλά) η Aggie φορώντας το ελισσαβετιανό κολάρο για να μην ξύνει την πληγή της, δυσκολεύεται να ακολουθεί το μικρό της φίλο. Για να τη βοηθήσει εκείνος ξεχνάει κυνηγητά και τρέξιμο και διαλέγει δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν κίνηση, όπως η ζωγραφική. Σε μια τέτοια στιγμή, του έρχεται η απίθανη ιδέα να βάψει το κολάρο της Aggie πορτοκαλί, μεταμορφώνοντάς την σε λιοντάρι. Με την αγάπη του, κάθε μέρα η μικρή γίνεται όλο και καλύτερα μέχρι που στο τέλος, μετά από δύο εβδομάδες βγάζει τα ράμματα και γίνεται και πάλι ο ζωηρός και τρελούτσικος εαυτός της. 

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 4-9 ετών. Το μέγεθος και το είδος της γραμματοσειράς, η γλαφυρή εικονογράφηση και η απλότητα των εκφράσεων το καθιστά προσιτό και σε παιδιά με περιορισμένη αναγνωστική ικανότητα (με ή χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες). 

Ένα βιβλίο που φαίνεται ότι έχει γραφτεί από ένα άτομο που πραγματικά λατρεύει τα σκυλιά και τα αντιμετωπίζει σαν μέλος της οικογένειάς του. Μια γλυκιά, απλή και ρεαλιστική ιστορία που προκαλεί έντονα συναισθήματα σε όλους τους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους και ιδιαίτερα σε όσους έχουν περάσει από τη διαδικασία της στείρωσης ή της ανάγκης να αφήσουν το ζωάκι τους στο χώρο του κτηνιατρείου. Ο μικρός πρωταγωνιστής δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και δίνει πολύτιμα μαθήματα φιλίας και αγάπης. 

Ιδιαίτερα αγαπητό από παιδιά που έχουν και τα ίδια ένα ζωάκι στο σπίτι τους. Εκτός από το φιλοζωικό περιεχόμενό του, πολύ σημαντική είναι και η παρουσίαση των συναισθημάτων του αγοριού, αλλά και της προσπάθειάς του να βοηθήσει το φιλαράκι του.

Η εικονογράφηση, αν και απλή, ξεκάθαρη και λιτή, παρουσιάζει τόσο έντονα τον πόνο και το άγχος του μικρού αγοριού που προκαλεί συγκίνηση (πχ. όταν ο μικρός ήρωας επιστρέφει από την κτηνίατρο κρατώντας το άδειο πια λουράκι της στο αμάξι και νιώθοντας απέραντη μοναξιά). 

Ενα βιβλίο που πρέπει να μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και να βρίσκεται σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη, αφού με απλό, κατανοητό και φυσικό τρόπο βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν πραγματικά φιλοζωική συνείδηση. Ιδίως στην Ελλάδα των αδεσπότων και των καθημερινών κακοποιήσεων, τέτοια βιβλία πρέπει να έχουν ξεχωριστή θέση στις προτεραιότητες των εκδοτών.


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου