Το σωματείο eduACT – Δράση για την εκπαίδευση διοργανώνει κάθε χρόνο την ρομποτική κατασκήνωση «Sea Sun+Fun S.T.E.A.M.& Robotics Camp» για παιδιά ηλικίας 6 -16 ετών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της eduACΤ, αλλά και παραθαλάσσιες και αθλητικές δραστηριότητες. Αυτό που κάνει την κατασκήνωση μοναδική είναι τα εργαστήρια ρομποτικής στα οποία τα παιδιά κατασκευάζουν και προγραμματίζουν τα δικά τους ρομπότ, έτσι ώστε να εξασκήσουν τις ικανότητες τους στον προγραμματισμό και την μηχανική και μέσα από δοκιμές που πραγματοποιούν να τελειοποιούν το ρομπότ τους σε όλους τους τομείς.
Αυτό το τόσο ενδιαφέρον project έχουν κάθε χρόνο την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν δεκάδες παιδιά και στελέχη από όλη την Ελλάδα, από την Κομοτηνή έως και την Κρήτη. Ανάμεσα σ αυτά τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να βρεθούν και να ζήσουν αυτήν τη μοναδική κατασκηνωτική εμπειρία παιδιά από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
25 νεαροί έφηβοι, μεταξύ των οποίων και τέσσερις από το Δροσερό της Ξάνθης κατάφεραν να είναι στην κατασκήνωση με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α., σε συνεργασία με το Xanthi TechLab της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ξάνθης. Οι υποτροφίες δόθηκαν στους Αϊντοβάν, Οκτάι, Λουτφή και τον Ιλμί, οι οποίοι μαζί με την εκπαιδευτικό Ντόρα Αγάπογλου παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον το πρόγραμμα.
Η Ντόρα Αγάπογλου με δύναμη ψυχής και αγάπη ως δασκάλα και ακτιβίστρια μπαίνει σε οικισμούς Ρομά και κάνει παρεμβάσεις για την ενδυνάμωση και χειραφέτηση των νέων:
«Δουλεύω κανονικά σε δημόσιο σχολείο και όλα τα άλλα προσπαθώ να τα κάνω παράλληλα τις απογευματινές ώρες. Μπαίνω σε οικισμούς Ρομά, κάνω δικά μου εργαστήρια, δικές μου ομάδες με εφήβους συνήθως. Ουσιαστικά προσπαθώ να τους ενδυναμώσω για να μπορούν να διαχειριστούν την ετερότητα τους μέσα στην κοινωνία αλλά και παράλληλα να αποκτήσουν μια συμμετρική διαπολιτισμική αλληλεπίδραση, να μην αισθάνονται το αίσθημα της κατωτερότητας που έχουν εσωτερικεύσει και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Η κοινωνία στο Δροσερό είναι φιλική μαζί μου, δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα, ίσως βοηθάει η καλή διάθεση και το χαμόγελο που κάνει τους ανθρώπους να έρθουν κοντά μου. Το Δροσερό είναι μια περιοχή περιθωριοποιημένη, δύσκολα μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση , δεν συνδέεται με τα δημόσια μέσα μεταφοράς και τα ταξί δεν πάνε εύκολα ειδικά το βράδυ, ακόμα και όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Πολλά στερεότυπα και προκαταλήψεις κυριαρχούν στην τοπική κοινωνία για τους κατοίκους του».
«Πριν μήνες με την καθοδήγηση μου τα παιδιά ετοίμασαν ένα θεατρικό έργο με τίτλο «Μαζί Μπορούμε;». Τα παιδιά μετά από ένα εργαστήριο που παρακολούθησαν, δουλέψαν πάνω σε δικές τους κοινωνικές ιστορίες διακρίσεων, ρατσισμού, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρουσίασαν τις δικές τους ιστορίες με την συμμετοχή στο τέλος και του κοινού. Την παράσταση παρακολούθησε ανάμεσα σε πολλούς άλλους και ο Δημήτρης Γιαννακούδης που συνεργάζεται με την eduACT και συνέβαλε για να έρθουμε στην Ρομποτική κατασκήνωση. Τα παιδιά βρίσκονται για πρώτη φορά σε κατασκήνωση μακριά από τις οικογένειες τους. Έχουν νέες εμπειρίες και εικόνες που δεν θα βλέπανε στο Δροσερό και αλληλοεπιδρούν καθημερινά τόσο με παιδιά από προνομιούχες ομάδες όσο και με άλλα παιδιά Ρομ, που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να συναντήσουν όπως τα παιδιά του «Φάρου του κόσμου».
Ο Αιντοβάν ο Οκτάι ο Λουτφή και ο Ιλμί είναι τέσσερα νέα παιδιά που ζουν στο Δροσερό. Δεν τους αρέσει ο ρατσισμός με τον οποίο τους αντιμετωπίζουν εκτός του οικισμού και παρά την νεαρή τους ηλικία δείχνουν πως θέλουν να ξεφύγουν από τα στερεότυπα και να βάλουν ένα μικρό λιθαράκι για να αλλάξουν το τόπο τους.
Αϊντοβάν: Θέλω να σας μιλήσω για το πώς φτάσαμε εδώ. Κάναμε ένα θεατρικό ήμασταν η ομάδα με τίτλο «Δροσερές φωνές» και θέλαμε να δείξουμε ότι είμαστε κάτι διαφορετικό από αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για εμάς και να διεκδικήσουμε ίσα δικαιώματα. Ευχαριστούμε την κυρία Ντόρα που μας έφερε σε μια κατασκήνωση που για εμάς είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Πρώτη φορά ερχόμαστε σε κατασκήνωση και περνάμε πάρα πολύ ωραία.
Λουτφή: Μ αρέσει πολύ η ρομποτική ήταν από τα καλύτερα μέσα στην κατασκήνωση μαζί με τα αθλήματα. Σήμερα κάναμε αναρρίχηση, εχτές κυνήγι του θησαυρού και το απόγευμα θα κάνουμε μπάνιο.
Οκταί: Μου άρεσαν τα αθλήματα, οι πισίνες, η θάλασσα. Δεν είχα την ευκαιρία να τα ζήσω όλα αυτά. Θα ήθελα πολύ να το ξαναζήσω. Γνωρίσαμε άλλα παιδιά και κάναμε πολύ εύκολα παρέες
Αϊντοβάν: Όλα τα παιδιά είναι πολύ δεμένα είναι όλοι κοινωνικοί, ευγενικοί, καλοί και οι εκπαιδευτές και οι ομαδάρχες. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά εμείς το έχουμε καταφέρει με πολύ καλή διάθεση.
Οκτάι: Θα ήθελα πάρα πολύ να συνεχίσουμε να κάνουμε ρομποτική και όταν φύγουμε από εδώ. Να έρθει η ρομποτική στο Δροσερό. Αυτό θα ήταν πολύ καλό για εμάς, να κάνουμε προπονήσεις και να κατέβουμε στον διαγωνισμό.
Ιλμί: Σήμερα φτιάξαμε δικά μας ρομπότ με τα γρανάζια, τις ρόδες και ήταν πάρα πολύ ωραία. Θα θέλαμε την άλλη φορά να έρθουμε όλοι, να φέρουμε και την παρέα μας.
Λουτφή: Είχαμε πολύ άγχος όταν ξεκινήσαμε για την κατασκήνωση. Δεν ξέραμε πως θα είναι,αν μας αρέσει, τι θα αντιμετωπίσουμε.
Οκτάι: Νομίζαμε ότι δεν θα περάσουμε καλά. Την πρώτη μέρα δεν μ άρεσε, λέω τι γίνεται εδώ μετά όμως μου άρεσε πάρα πολύ.
Ιλμί: Δεν το περιμέναμε να είναι τόσο ωραία και να έχει τόσο καλά παιδιά. Είναι εδώ και τα παιδιά του «Φάρου του κόσμου» και της «Μέριμνας ανηλίκων» με τα οποία και δέσαμε αμέσως.
Αιντοβάν: Το Δροσερό είναι μια περιοχή με πολλά προβλήματα , μας αντιμετωπίζουν ρατσιστικά, τα κορίτσια παντρεύονται μικρά, τα παιδιά σταματάνε νωρίς το σχολείο. Αν είμαστε εκτός οικισμού το βράδυ τα ταξί δεν μας πάνε πίσω. Δεν έχει συγκοινωνίες, είμαστε απομονωμένοι. Πρέπει εμείς που είμαστε η νέα γενιά, με τις κινήσεις και τις προσπάθειες μας να αλλάξουμε τις αντιλήψεις και το μέλλον στο Δροσερό.
Εκτός από το Δροσερό, πέντε υποτροφίες δόθηκαν σε παιδιά από την «Μέριμνα ανηλίκων», τα οποία εντάσσονται στο Πρόγραμμα "Μάχη για τα όνειρά τους" της eduACT στη μνήμη του του κ Σάββα Μεντεκίδη, ιδρυτή της εταιρείας Σ. ΜΕΝΤΕΚΙΔΗΣ Α.Ε. στην οποία ανήκει το φυσικό μεταλλικό νερό ΔΙΟΣ, ως ένδειξη ευχαριστίας για την πολύτιμη υποστήριξη στο έργο μας και στην προώθηση της καινοτομίας στην εκπαίδευση. Το πρόγραμμα " Μάχη για τα όνειρά τους υποστηρίζει και φέτος η Ελληνική Εταιρία Φαρμακευτικού Management".
Ο Τζ. έρχεται εδώ για 3η χρόνια στην Ρομποτική κατασκήνωση με υποτροφίες της eduACT: «Ήρθα στην κατασκήνωση μετά από παρότρυνση μιας κοινωνικής λειτουργού της Μέριμνας για να ασχοληθώ με την ρομποτική. Μας αρέσει πολύ εδώ. Τα παιδιά είναι πολύ καλά στην ρομποτική κατασκήνωση και το όλο πρόγραμμα είναι πάρα πολύ ωραία εμπειρία. Την πρώτη χρονιά περίμενα ότι ρομπότ είναι αυτό που βλέπουμε στις ταινίες. Ανθρωπάκια που θα τρέχουν και θα μιλάνε. Τελικά δεν ήταν αυτό, αλλά κάτι καλύτερο, πιο επιστημονικό, πιο αληθινό. Με ενθουσίασε και γι΄ αυτό συνέχισα. Μου προσφέρει πολλά τα οποία με βοηθάνε στο σχολείο και στην ζωή μου. Παίρνουμε μέρος ως ομάδα και στο διαγωνισμό ρομποτικής της FLL που διοργανώνει η eduACT και έχουμε διακριθεί για την ομαδικότητα μας με κάποια βραβεία. Είμαστε δυνατή ομάδα. Τα παιδιά πάντα είναι ενθουσιασμένα στην ιδέα της ρομποτικής και της κατασκήνωσης.»
Μια κατασκήνωση και το πρόγραμμα της ανοίγουν τους πνευματικούς ορίζοντες εφήβων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προάγοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και την δημοκρατία με πράξεις που μετουσιώνονται σε συναισθήματα.
Γιώργος Τσιτιρίδης
Πηγή: www.lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου