Ανοιχτά στις γειτονιές, ώστε να προκύψουν για μικρούς και μεγάλους χώροι δημιουργίας, πολιτισμού και αλληλεγγύης, θέλει τα σχολεία της πόλης ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Έξι σχολικές αυλές από το νέο διδακτικό έτος θα ανοίξουν σε σταθερή βάση στις τοπικές κοινωνίες, φιλοξενώντας κατά τις απογευματινές ώρες, οπότε τα σχολεία παραμένουν κλειστά, σειρά δραστηριοτήτων, οι οποίες θα απευθύνονται κατά προτεραιότητα στα παιδιά αλλά όχι μόνο σε αυτά.
«Στόχος μας είναι να καταγράψουμε αυτήν την περίοδο τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ώστε να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες που διανοίγονται μέσα από το άνοιγμα των σχολικών αυλών στις γειτονιές. Προς αυτήν την κατεύθυνση βρισκόμαστε ήδη σε συνεννόηση και συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, καθώς και με τις κατά τόπους δημοτικές κοινότητες», υπογράμμισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Δημαρέλος.
Τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας
Σύμφωνα με τον κ. Δημαρέλο στα σχολεία που θα μένουν ανοιχτά στη γειτονιά κατά τις απογευματινές ώρες θα οργανώνονται δραστηριότητες, οι οποίες θα καλύπτουν ευρύ φάσμα αναγκών των πολιτών κάθε ηλικίας.
Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, θα οργανώνονται τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για την υποστήριξη κατά κύριο λόγο των μαθητών που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, μαθήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών, όπως και προγράμματα θεατρολογίας ή μουσικής.
«Τα σχολεία θα αποκτήσουν ζωή και τα απογεύματα», σχολίασε ο κ. Δημαρέλος. Αυτήν την περίοδο ο δήμος Θεσσαλονίκης αναζητά χρηματοδότηση, ώστε να οργανώσει την πρωτοβουλία αυτή σε στέρεες βάσεις και να προμηθευτεί τον αναγκαίο εξοπλισμό, που θα παραχωρηθεί στα σχολεία τα οποία θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Σε έξι σχολεία
Το πρόγραμμα «Ανοιχτό σχολείο στη γειτονιά» εφαρμόστηκε και κατά το τρέχον έτος αλλά μόνο σε πιλοτική βάση. Τα έξι σχολεία που συμμετείχαν σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα ήταν ανοιχτά δύο απογεύματα την εβδομάδα και ορισμένα Σαββατοκύριακα.
«Πλέον οι προσπάθειές μας είναι το πρόγραμμα αυτό να λειτουργήσει σε σταθερή βάση», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού. Τα σχολεία, τα οποία θα είναι ανοιχτά για τους μαθητές και τους ανθρώπους της γειτονιάς, είναι τα εξής:
1. Το 67ο δημοτικό σχολείο (Δ. Παπαθανασίου 41, δεύτερη δημοτική κοινότητα).
2. Το 77ο δημοτικό σχολείο (Καβείρων – Παρμενίδη, τέταρτη δημοτική κοινότητα).
3. Το 11ο δημοτικό σχολείο (Αμαλίας 60, πέμπτη δημοτική κοινότητα).
4. Το 55ο δημοτικό σχολείο (Κ. Κρυστάλλη 10, πρώτη δημοτική κοινότητα).
5. Το 64ο δημοτικό σχολείο (Μαζαράκη 1, δεύτερη δημοτική κοινότητα).
6. Το διαπολιτισμικό δημοτικό σχολείο (Ν. Καπάτου – Γαλανάκη, δεύτερη δημοτική κοινότητα).
Στον αέρα ο διαγωνισμός για το 106ο δημοτικό
Στην προκήρυξη διαγωνισμού, συνολικού ύψους 2,74 εκατ. ευρώ, προχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης για την ανάθεση του έργου που αφορά την ολοκλήρωση της κατασκευής καινούργιας πτέρυγας στο κτίριο όπου λειτουργούν το 106ο δημοτικό σχολείο και το 97ο νηπιαγωγείο. Τα έργα στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε διάστημα δεκαπέντε μηνών από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.
Το σχολικό συγκρότημα, όπου στεγάζονται το 106ο δημοτικό σχολείο και το 97ο νηπιαγωγείο, βρίσκεται στην περιοχή της Κάτω Τούμπας. Ελλείψει επαρκών χώρων για την ομαλή λειτουργία του η παλιά νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης είχε δρομολογήσει εργασίες για την κατασκευή νέας πτέρυγας ήδη από το 2008.
Οι εργασίες άρχισαν το 2010, αλλά διακόπηκαν έναν χρόνο αργότερα, καθώς λόγω αδυναμίας εξασφάλισης της αναγκαίας χρηματοδότησης η σύμβαση ανάθεσης του έργου διαλύθηκε με απόφαση της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης.
Μετά τη διάλυση της σύμβασης, το 2011, το κτίριο της προσθήκης εγκαταλείφθηκε ημιτελές στο στάδιο της αποπεράτωσης του φέροντος οργανισμού του πρώτου ορόφου του. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης επισήμαναν σε σχετικά έγγραφά τους ότι «ένα ημιτελές κτίσμα σε χώρο σχολείου εκτός από αισθητικό πρόβλημα αποτελεί και αιτία επικινδυνότητας». Εξάλλου σημείωσαν ότι το πρόβλημα της έλλειψης χώρων στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα είναι πιεστικό, ιδιαίτερα μετά την αναβάθμιση του δημοτικού σχολείου σε δωδεκαθέσιο.
Οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να αναλάβουν την εκτέλεση του έργου, όπως γνωστοποιήθηκε από την αντιδήμαρχο Οικονομικών Άννα Αγγελίδου, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προσφορές τους στο δήμο Θεσσαλονίκης το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου.
Της Βαρβάρας Ζούκα
Πηγή: Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου