Τι δουλειά θα κάνατε σήμερα, αν στην εφηβεία σας είχατε μετρήσει την ταχύτητα του φωτός με σοκολάτα, είχατε φτιάξει κολιέ με το DNA σας και είχατε μυηθεί στον νόμο των πιθανοτήτων με κουφέτα smartis; Η ερώτηση απευθύνεται στον γυναικείο πληθυσμό, που στρέφεται παραδοσιακά από νωρίς στις θεωρητικές επιστήμες. Την εν λόγω «προδιαγεγραμμένη» επαγγελματική εξέλιξη των σημερινών κοριτσιών προσδοκά να ανατρέψει η διεθνής οργάνωση «Greenlight for Girls», που με ευφάνταστα events ανά τον κόσμο προσπαθεί να εξοικειώσει κορίτσια 10-15 ετών με τις θετικές επιστήμες, γνωστές ως STEM (science, technology, engineering, mathematics).
«Θέλουμε να αναδείξουμε στις μαθήτριες την ευχάριστη και τη χρηστική πλευρά της ενασχόλησης με τις επιστήμες», αναφέρει στην «Κ» η κ. Μιλένα Διαμαντοπούλου, που για δεύτερη φορά ανέλαβε την εν Ελλάδι διοργάνωση της εκδήλωσης «Μια ημέρα γεμάτη επιστήμη». Εκατό κορίτσια, μαθήτριες από ιδιωτικά και δημόσια σχολεία αλλά και από τις δομές φιλοξενίας του Σχιστού και του Ελληνικού, προσήλθαν το περασμένο Σάββατο στους χώρους του σχολείου Campion αποφασισμένα να «κατακτήσουν» τις επιστήμες. Η καθεμία συμμετείχε σε 4 εργαστήρια από τα συνολικά 10, που κάλυπταν όλη την γκάμα: από πληροφορική και ρομποτική έως χημεία (με το δημοφιλές workshop «χημεία στην κουζίνα») και τα μαθηματικά – που προσέγγισαν μέσω της... τέχνης! Κρίνοντας από τα χαμόγελα των κοριτσιών το βράδυ, ο σκοπός επετεύχθη. «Ισως ορισμένες να μην έχουν πράγματι κλίση προς τις επιστήμες, αλλά θα είναι κέρδος ακόμα και το να προσέλθουν με ενδιαφέρον στο επόμενο μάθημα φυσικής» σημειώνει η κ. Διαμαντοπούλου, που ως παιδί ονειρευόταν να γίνει γιατρός. «Αλλαξα πορεία, χωρίς να το συνειδητοποιήσω, έπειτα από μια αρνητική εμπειρία... στα μαθηματικά» θυμάται.
Η οργάνωση, που ίδρυσε προ ετών η μηχανικός Μελίσα Ρανκούρ στις Βρυξέλλες, ετοιμάζει προσεχώς εκδηλώσεις στη Φινλανδία, στη Σεβίλλη και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με το τμήμα Φυσικής.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου