Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Ομάδα «Girl Up»

Η ιστορία είναι απλή –όλα ξεκίνησαν με μιαν ιδέα… Η Δέσποινα, που είναι δημοσιογράφος, ζήτησε τη βοήθεια της Χαράς, η οποία είναι ψυχολόγος, για να φτιάξουν μαζί το «Girl Up»: μια ομάδα για έφηβες, η οποία θα στηρίζεται πρώτα απ’ όλα σε επιστημονική βάση και θα έχει ως «εργαλεία» της τη συζήτηση, αλλά και τη δημιουργία.

Με λίγα λόγια, έφτιαξαν μιαν ομάδα υποστήριξης κοριτσιών, που συνδυάζει τη συμβουλευτική με τη δημιουργική απασχόληση, έτσι ώστε κάθε κορίτσι που παίρνει μέρος να αποφασίσει τι θέλει να σπουδάσει, να βρει τον εαυτό του, να αποβάλει φόβους και ανησυχίες, να συζητήσει για όσα το απασχολούν.

Τι είχατε στον νου σας, όταν στήνατε το «Girl Up»;

Όταν είσαι έφηβη, είτε δεν υπάρχει πάντα κάποιος να σου μιλήσει για θέματα-ταμπού είτε δεν έχεις πάντα τη δυνατότητα να μιλήσεις για τους φόβους σου ή να ανακαλύψεις τις δυνατότητές σου. Μπορεί να μην έχεις καν κάποιον δίπλα σου να σου εξηγήσει τι είναι όλες αυτές οι σχολές που βλέπεις στο μηχανογραφικό ή ότι είναι φυσιολογικό αν νιώθεις περίεργα με το σώμα σου. Πολλές φορές οι γονείς δεν μπορούν να μιλούν άνετα για όλα όσα προβληματίζουν την έφηβη κόρη τους… Στόχος είναι να φτιάξουμε μια δημιουργική, πολύχρωμη ομάδα, που θα συζητά τα πάντα και θα εκφράζεται με πολλά εργαλεία και παιχνίδια, έτσι ώστε κάθε έφηβη να βρει τον εαυτό της.

Γιατί τώρα;

Επειδή τώρα μεγαλώσαμε τόσο, ώστε να μπορούμε να έχουμε τη σωστή απόσταση από την ηλικία αυτή, έχοντας περάσει ακριβώς τα ίδια σε όλα τα στάδια της ανήλικης και της ενήλικης ζωής μας. Αλλά, ταυτόχρονα, να μην απέχουμε και τόσο, που να μη θυμόμαστε κάθε στενοχώρια μας, κάθε άγχος, κάθε ενθουσιασμό…

Ακριβώς όπως μια έφηβη που τα νιώθει όλα στο κόκκινο, ξέρουμε τι νιώθει, επειδή τα έχουμε νιώσει κι εμείς.

«Θέλουμε να δείξουμε στα κορίτσια τη δύναμη της φύσης τους. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να ακούν τα θέλω τους και να αγαπούν τη διαφορετικότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μεταμορφωθούν σε γυναίκες ισορροπημένες, ακομπλεξάριστες, ικανές να διαχειριστούν ό,τι βρεθεί μπροστά τους στην καθημερινότητά τους».

Ποια είναι η θεματολογία σας; Με ποια θέματα καταπιάνεστε;

Η θεματολογία που αγγίζουμε είναι πολύπλευρη: αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση, φοβίες, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ενδοοικογενειακή βία, επαγγελματικός προσανατολισμός, αυτοεικόνα, προσωπικές σχέσεις, όρια και προσδοκίες είναι μερικά από τα (πολλά) θέματα που θα αναλύσουμε μέσω ασκήσεων και ειδικά διαμορφωμένων συνεδριών.

Τι μπορεί να προκύψει μετά το τέλος τού προγράμματος για τα κορίτσια;

Θέλουμε να δείξουμε στα κορίτσια τη δύναμη της φύσης τους. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να ακούν τα θέλω τους και να αγαπούν τη διαφορετικότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μεταμορφωθούν σε γυναίκες ισορροπημένες, ακομπλεξάριστες, ικανές να διαχειριστούν ό,τι βρεθεί μπροστά τους στην καθημερινότητά τους.

Δέχεστε e-mails; Ζητούν τη συμβουλή σας;

Φυσικά –και απαντάμε αμέσως. Υπάρχουν έφηβα κορίτσια που έχουν πολύ πιεστικούς γονείς, ορισμένα που έχουν γονείς απόντες και κάποια άλλα που, ενώ έχουν καλή σχέση με τους γονείς τους, νιώθουν ότι τους απογοητεύουν καθημερινά… Άγχος για το σχολείο ή ανησυχίες σχετικά με το σώμα τους ή κάποιο αγόρι είναι ορισμένα από τα θέματα που τα προβληματίζουν.

Τι γίνεται σε μια συνάντηση του «Girl Up»;

Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις μας, οι συμμετέχουσες μοιράζονται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Ταυτόχρονα, μαθαίνουν να ακούν τις ιστορίες άλλων κοριτσιών… Μέσα από βιωματικές ασκήσεις, βίντεο, μουσική, παιχνίδια και δημιουργικά εργαστήρια, εξασκούν τις δεξιότητές τους και δημιουργούν τον δικό τους, πολύχρωμο κόσμο.

Επιπρόσθετα, γνωρίζουν επιτυχημένες γυναίκες που μας επισκέπτονται, για να μας διδάξουν μέσα από την προσωπική τους πορεία, μιλούν για τα επαγγέλματα και για τις προσωπικές τους επιλογές και αφήνουν τα κορίτσια να ρωτήσουν ό,τι έχουν ανάγκη να μάθουν.

Σύντομα ξεκινάτε το νέο τμήμα. Πώς ήταν η εμπειρία σας από την πρώτη ομάδα που αναλάβατε;

Ήταν απλά υπέροχη. Τα κορίτσια χρειάστηκαν μόλις μία συνάντηση, για να «ανοιχτούν». Ουσιαστικά, ήθελαν λίγο χρόνο και λίγη βοήθεια από εμάς. Έπειτα, όλα πήραν τον δρόμο τους…

Οι σημερινές έφηβες είναι φοβερές: καθεμία έχει να αντιμετωπίσει τη δική της καθημερινότητα, αυτό ωστόσο δεν την καθιστά μόνη, αλλά ενεργό μέλος μιας ευρύτερης κοινότητας κοριτσιών, στην οποία η μία μπορεί να βοηθήσει την άλλη.

Ιnfo:

Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ είναι δημοσιογράφος με πτυχίο Κοινωνικής Διοίκησης-Κοινωνικής Πολιτικής (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).

Η ΧΑΡΑ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια με πτυχίο Ψυχολογίας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και μεταπτυχιακό Κλινικής Ψυχολογίας (Από το πανεπιστήμιο του Leiden, στην Ολλανδία).

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΒΡΕΙΤΕ μέσα από την ιστοσελίδα www.girlup.gr. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου