Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Πόσο συχνά καταλαβαίνουμε ότι το παιδί μας λέει ψέματα;

Τα παιδιά γίνονται όλο και καλύτεροι ψεύτες όσο μεγαλώνουν. Από τη μεριά τους, οι ενήλικοι αντιλαμβάνονται λιγότερες φορές και από τις μισές, πότε το παιδί τους λέει ψέματα και πότε όχι.

Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξε μια Αμερικάνικη έρευνα, κατά την οποία οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση δεδομένων. Έκαναν δηλαδή ανάλυση σε πειράματα που έχουν γίνει σε παιδιά, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο συχνά το ψέμα τους «ανιχνεύεται» από τους μεγάλους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Τζόντι Κουάς της Σχολής Κοινωνικής Οικολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις, μελέτησαν, συγκεκριμένα, στοιχεία από 45 πειράματα που αφορούσαν συνολικά πάνω από 10.000 παιδιά και ενηλίκους.


Αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι, οι ενήλικες, στην πραγματικότητα είναι σε θέση να καταλάβουν πότε ένα παιδί λέει ψέματα, μόνο στο 47,5% των περιπτώσεων. Δηλαδή ούτε τις μισές φορές. Αντίθετα έχουν πολύ μεγαλύτερο «ταλέντο» στο να καταλαβαίνουν πότε το παιδί τους λέει την αλήθεια, σημειώνοντας ποσοστό επιτυχίας 64%.

Επιπλέον από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι, οι επαγγελματίες που συναναστρέφονται με παιδιά, όπως εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί, τα πάνε μόνο οριακά καλύτερα από τον μέσο άνθρωπο στο να καταλαβαίνουν τα ψέματα των παιδιών.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν την έρευνα τους στο περιοδικό «Law and Human Behavior» (Νόμος και Ανθρώπινη Συμπεριφορά).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ via ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου