2.400 χρόνια πριν, τον 4ο αιώνα π.Χ. ο Αριστοτέλης , ο Σταγειρίτης φιλόσοφος που μας πρόσφερε τη Λογική, την Ποιητική, την Πολιτική Φιλοσοφία, ταξιδεύει στη Λέσβο, μετά από πρόσκληση του μαθητή του Ερέσιου Θεόφραστου.
Στην περιοχή της αρχαίας Πύρρας και του κόλπου Καλλονής, ερευνά, αναλύει και καταγράφει τον κόσμο των ζώων και των φυτών, ανακαλύπτει την τάξη σ’ ένα χάος οργανικής βιοποικιλότητας. Οι παρατηρήσεις και η επίμονη μελέτη του, θέτουν τις βάσεις της επιστήμης της βιολογίας.
Χρόνια μετά, ο καθηγητής ArmandMarieLeroi από το Τμήμα Βιολογίας του Imperial College στο Λονδίνο, ακολουθεί τα βήματα του Αριστοτέλη, ανακαλύπτει τα πλάσματα, τα μέρη και τις ιδέες που ενέπνευσαν το μεγάλο φιλόσοφο στην πρωτοποριακή εργασία του.
Όλο το ταξίδι αυτό, καταγράφηκε κι αποτέλεσε τον κύριο κορμό ενός ντοκιμαντέρ, παραγωγής του BBC, που έκανε γνωστή τη Λέσβο, τον κόλπο της Καλλονής και τη μοναδική στον κόσμο βιοποικιλότητά του.
«Η λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη» στάθηκε πηγή έμπνευσης για την εκπόνηση ενός προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από τους μαθητές και τις μαθήτριες των δύο τμημάτων της ΣΤ΄ τάξης στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής, κατά το σχολικά έτη 2014-15 και 2015-16 και το Νηπιαγωγείο Σκαλοχωρίου.
Τα παιδιά αποφάσισαν κι έκαναν μια "βουτιά στα μυστικά της λιμνοθάλασσας του Αριστοτέλη", όπως ήταν κι ο τίτλος του προγράμματός τους. Πάτησαν με τη σειρά τους στα βήματα του καθηγητή Armand Leroi, πραγματοποίησαν δράσεις μέσα κι έξω από το σχολείο τους, έρευνα στο πεδίο, πήραν συνεντεύξεις των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γ. Κόκκορη και κ. Ν. Ζούρο, επισκέφτηκαν και παρακολούθησαν τα αντίστοιχα προγραμμάτα στα ΚΠΕ (Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) Αχαρνών στην Κρήτη και Ομηρούπολης στη Χίο. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή, είδαν, προβληματίστηκαν, εξερεύνησαν, πειραματίστηκαν, έζησαν, βίωσαν, ένιωσαν… σε ένα χώρο που απλά τον προσπερνούσαν μέσα στην καθημερινότητά τους.
"Όλοι οι άνθρωποι, λέει ο Αριστοτέλης, επιθυμούν να μάθουν. Αλλά δεν είναι όλες οι μορφές της γνώσης ίσες. Η καλύτερη είναι η αγνή, αμερόληπτη αναζήτηση των αιτιών των πραγμάτων. Και δεν αμφιβάλλει καθόλου, ότι η αναζήτηση αυτών των αιτιών είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσεις τη ζωή σου. Είναι ένας ισχυρισμός για την ομορφιά και την αξία της επιστήμης" (Armand Marie Leroi από το Τμήμα Βιολογίας του Imperial College στο Λονδίνο).
Η μαγευτική αυτή περιπέτεια γνώσης των μικρών μαθητών μας αποτυπώθηκε, όχι μόνο στις ψυχές μας, αλλά και σε εκατοντάδες μικρά ή μεγαλύτερα σε διάρκεια κινηματογραφημένα στιγμιότυπα, υλικό που έγινε η βάση για το δικό μας δεκάλεπτο ντοκιμαντέρ, της δικής μας λιμνοθάλασσας…
Για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ Aegean Docs, μια ομάδα εκπαιδευτικών που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της Λέσβου, παρακολούθησαν τις εκπαιδευτικές δράσεις της σχολής Aegean Docs Workshop σε τρία τριήμερα σεμινάρια, όπου δίδαξαν ως σύμβουλοι σεναρίου & σκηνοθεσίας οι: Κώστας Σπυρόπουλος, Μάρκος Γκαστίν, Άγγελος Κοτσόβος και ως σύμβουλοι λήψεων & μοντάζ οι: Αλέξανδρος Σπάθης, Ανδρόνικος Καρακατσάνης. Έτσι δημιουργήθηκε ένα δεκάλεπτο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο πλαίσιο
του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ AegeanDocs,
την Τετάρτη 28/9 ( 13:00-14:00 )
και την Πέμπτη 29/9/16 (12:20-13:45 ),
στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Καλλονής (σχολικό έτος 2015-16) είναι, πια, μαθητές της Α΄ Γυμνασίου στο Γυμνάσιο Καλλονής. Η ομάδα των εκπαιδευτικών: Μαρία Τζουρά, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Χριστόδουλος Χατζηιωάννου, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής, Θοδωρής Καμπάς, δάσκαλος του Στ1, Μαρίνα Γιαβάση, δασκάλα του Στ2, Άννα Καλούσιου, νηπιαγωγός, Νεκταρία Λαγκαδινού, μουσικός.
Για όλους μας, μαθητές ανεξαρτήτου ηλικίας και εκπαιδευτικούς, το ταξίδι συνεχίζεται! Κι ένα είναι το σίγουρο: στη δική μας λιμνοθάλασσα, χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια, παρά μόνο τρόπο να κοιτάμε αυτό που προσπερνάμε αδιάφορα στην καθημερινότητά μας….
Πηγή: εμπρός νετ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου