Το μήνυμα είναι σαφές. Το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία. Ο τρόπος, όμως, που το μήνυμα αυτό θα φτάσει στον αποδέκτη είναι μία άλλη υπόθεση. Ειδικά, όταν πρόκειται για παιδιά. Η ιδέα να επιστρατευτούν παραμύθια, θεατρικοί διάλογοι, παντομίμα και τραγούδι είναι σίγουρη επιτυχία. Στη «Χιονάτη», το κόκκινο μήλο είναι το τσιγάρο. Οσοι παρασύρουν στο κάπνισμα είναι σαν τους ράφτες στα «Καινούργια ρούχα του βασιλιά». Η νικοτίνη είναι ένας «Μαγικός αυλός». Τα πάντα επίκαιρα διδάγματα των μύθων του Αισώπου, όπως αυτός με τις μύγες και το μέλι, επιστρατεύονται στον «αντικαπνιστικό αγώνα». Αλλά και θεατρικά όπως το «Παραμύθι της Ανάσας», με το Κάστρο-Σώμα, τον Βασιλιά-Νου, τις Θυγατέρες-Σκέψεις, την Καρδιά-Τυμπανιστή, την Ανάσα-Νεράιδα, και τους Εχθρούς Καπνό και Νικοτίνη, βρίσκουν στόχο στο μυαλό των παιδιών.
Αυτή είναι η βασική ιδέα του προγράμματος «Πάρε Ανάσα» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας ΕΠΕ, που απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και το οποίο, όπως ανέφερε στην «Κ» η υπεύθυνη του προγράμματος, πνευμονολόγος κ. Δήμητρα Μπουσίου, «βάζει στη θέση του διδακτισμού το παιχνίδι και το θέατρο, και στη θέση των αντικαπνιστικών συνθημάτων το τραγούδι». Η ιδέα για το πρόγραμμα γεννήθηκε πριν από πέντε χρόνια, όταν η κ. Μπουσίου κλήθηκε να μιλήσει σε μια τάξη για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. «Δεν με πρόσεξε κανένα παιδί. Απογοητεύτηκα και προβληματίστηκα. Σκέφτηκα ότι δεν είχα έναν ενδιαφέροντα τρόπο να τους περάσω τα μηνύματα. Ετσι, ξεκίνησα να γράφω παραμύθια και θεατρικά για τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, την αναγνώριση των αγαθών και της αξίας της ζωής και της υγείας, αλλά και τους κινδύνους για την υγεία». Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Αλλωστε, οι παραδοσιακοί τρόποι παρέμβασης φαίνεται ότι έχουν αστοχήσει, κυρίως στην κρίσιμη παιδική ηλικία διαμόρφωσης στάσεων, απόψεων, πεποιθήσεων αλλά και την εφηβική ηλικία «πειραματισμού» (κατά μέσο όρο, τα 13,8 έτη). Οπως, εξάλλου, αναφέρει στον πρόλογο του εικονογραφημένου παραμυθιού «Παραμύθι της Ανάσας» της κ. Μπουσίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Μιχάλης Τουμπής, «αν θέλουμε να αλλάξουμε βλαπτικές για τον άνθρωπο συμπεριφορές, στα παιδιά θα πρέπει να απευθυνθούμε».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παρουσίαση της λειτουργίας της αναπνοής και της επίπτωσης του καπνίσματος σε αυτήν, με εικόνες, κόμικς, χιούμορ και θεατρικό παιχνίδι. Αυτό περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιών και ιστοριών: «Παραμύθι της Ανάσας» για το δημοτικό σχολείο, όπου τα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν αναλαμβάνοντας ρόλους, «Οι κούπες του Γιάννη» και «Ο Χάρης και η Βαλτόσαυρα» για το γυμνάσιο και το λύκειο. Επίσης, έχουν γραφτεί τραγούδια σε σύγχρονους ρυθμούς που παρουσιάζουν τα παιδιά σαν μέρος των θεατρικών έργων, ή και ανεξάρτητα. Το πρόγραμμα στα λύκεια περιλαμβάνει θεατρικούς διαλόγους. Η τάξη χωρίζεται στα δύο, και η μία ομάδα λογομαχεί με την άλλη με επιχειρήματα υπέρ και κατά του καπνίσματος. Ο υπεύθυνος του προγράμματος παρεμβαίνει αν λεχθεί κάτι ανακριβές.
Ενθουσιώδης ανταπόκριση
Τον τελευταίο χρόνο, το πρόγραμμα «έτρεξε» στο πλαίσιο του Κοινωνικού Σχολείου: 55 δράσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα κυρίως της Αθήνας. Τα αποτελέσματα, σαφώς ενθαρρυντικά. «Η ανταπόκριση των παιδιών είναι ενθουσιώδης. Απολαμβάνουν το θέατρο. Χτυπάει το κουδούνι για διάλειμμα και δεν βγαίνουν από την τάξη», σημειώνει η κ. Μπουσίου. «Με πρωτοφανή προσοχή παρακολουθούσαν τη διαδραστική προσέγγιση», αναφέρεται σε ευχαριστήρια επιστολή διευθυντή νηπιαγωγείου. «Τις εντυπώσεις τους μετέφεραν και στο σπίτι, και από τα νέα που μας έφεραν την επόμενη ημέρα, παιδιά και γονείς, βγήκε το συμπέρασμα ότι έγινε αντικαπνιστική συζήτηση στο σπίτι». Οπως, άλλωστε, επισημαίνει η κ. Μπουσίου, «τα παιδιά του δημοτικού μετά την παρουσίαση ζητούν να μάθουν τι θα κάνουν με τους γονείς τους που καπνίζουν. Τα μεγαλύτερα παιδιά ζητούν συμβουλές πώς θα κόψουν αυτά το κάπνισμα».
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου