Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Η στάση των παιδιών απέναντι στην αναπηρία βελτιώνεται με την έκθεση σε αυτήν.

Τα παιδιά που εκτίθονται σε άτομα με αναπηρίες- άμεσα ή έμμεσα- έχουν πιο θετική στάση απέναντι στην αναπηρία, υποστηρίζουν οι ερευνητές. 

Σε μια μελέτη 1.520 παιδιών ηλικίας 7 με 16 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυξανόμενη επαφή με άτομα με αναπηρία οδηγεί σε λιγότερο άγχος και καλύτερη συμπεριφορά. 

“Ξέρουμε εδώ και καιρό ότι η ενσωμάτωση παιδιών με αναπηρία στις γενικές τάξεις μπορεί να βελτιώσει την στάση και τη συμπεριφορά των μη ανάπηρων παιδιών απέναντι στα άτομα που διαφέρουν. Αυτό που διαπιστώσαμε στην έρευνά μας ήταν το πόση διαφορά μπορεί να προκαλέσει η επαφή αυτή στην καθημερινή ζωή”, αναφέρει η Megan MacMillan του University of Exeter Medical School στην Αγγλία, η οποία παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας στο ετήσιο συνέδριο της Αγγλικής Ψυχολογικής Εταιρείας (British Psychological Society). Για να διαπιστωθεί η στάση των παιδιών μελετήθηκαν τα συναισθήματά τους και το επίπεδο επαφής τους με άτομα με αναπηρία. Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου τα παιδιά δεν είχαν άμεση επαφή με ένα άτομο με αναπηρία, αλλά παρατηρούσαν ή άκουγαν σχετικά με την αλληλεπίδραση κάποιου φιλικού τους προσώπου με ένα άτομο με αναπηρία, οι ερευνητές διαπίστωσαν οφέλη, με τα παιδιά να δείχνουν μειωμένη ανησυχία/ άγχος και αυξημένη ενσυναίσθηση όταν έρχονταν σε επαφή με άτομα με αναπηρία. 

Η MacMillan αναφέρει ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν πως αύξηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ τυπικώς αναπτυσσόμενων ατόμων και ατόμων με αναπηρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των διακρίσεων εις βάρος των δεύτερων. «Η βελτίωση της στάσης μας απέναντι στα άτομα με αναπηρία μπορεί να έχει αποτελέσματα με διάρκεια, επιτρέποντας στα άτομα αυτά να πετύχουν στη ζωή τους», αναφέρει η MacMillan.


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου