Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Κέντρο εμπορίας ανηλίκων η Ελλάδα

Η διακίνηση ανηλίκων είναι ένα φαινόμενο που αφορά 1,2 εκατομμύρια παιδιά και ξεριζώνει το χαμόγελο και την ελπίδα από τα πρόσωπά τους. Μία ταινία μικρού μήκους από Έλληνες δημιουργούς μας μεταφέρει με μία σχεδόν αριστουργηματική αναπαράσταση, στον εσωτερικό κόσμο αυτών των ψυχών.


Σύμφωνα με στοιχεία της Unicef, κάθε χρόνο 1,2 εκατομμύρια παιδιά διακινούνται στα διεθνή σύνορα. Από αυτά, το 50% πωλείται από γνωστό και φιλικό πρόσωπο, το 40% από το οικογενειακό περιβάλλον, και το 10% από λοιπούς συγγενείς. Από στοιχεία της Herald Tribune προκύπτει ότι το 71% των κοριτσιών- θυμάτων έχει υποστεί σωματική βία, ενώ η πλειοψηφία αυτών θέλει να ξεφύγει αλλά δεν τολμά γιατί φοβάται. Με βάση, τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, της Unicef και του Διεθνούς Οργανισμού για την Εργασία, τα τελευταία 40 χρόνια πάνω από 35 εκατομμύρια άνθρωποι, με πρωταγωνιστές τα παιδιά, “βυθίστηκαν” στην πορνεία. 

Πράγματι, όπως προκύπτει και από την Παγκόσμια Έκθεση του ΟΗΕ, η πιο συνηθισμένη μορφή εμπορίας είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση που αγγίζει το 79%. Τα θύματα αυτού του είδους ανθρώπινης εμπορίας είναι κυρίως, μικρά κορίτσια και γυναίκες. Έκπληξη προκαλεί ωστόσο, το γεγονός πως στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, το 60% των καταδικασθέντων για εμπόριο ανθρώπων είναι γυναίκες. Αλήθεια πώς είναι δυνατόν, η εμπορία γυναικών να γίνεται από γυναίκες; 

Στην Ελλάδα, οι “αγοραπωλησίες” παιδιών με σκοπό την εκμετάλλευση, την πορνεία, την επαιτεία, το εμπόριο οργάνων αποτελούν εξίσου μεγάλο πλήγμα. Το BBC, σε σχετική έρευνα με στοιχεία από την Unicef της Ελλάδας, αναφέρει πως περισσότερα από 3000 παιδιά περνούν από την Ελλάδα την οποία χρησιμοποιούν ως “διαμετακομιστικό” σταθμό τα κυκλώματα εμπορίας ανηλίκων. Είναι γνωστό πως η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως “κόμβος trafficking” λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και εξαιτίας των “αναποτελεσματικών διαδικασιών αποτροπής και δίωξης” του φαινομένου. Η χώρα μας είναι επίσης, γνωστή ως “Το κέντρο εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη”.

Οι καταδικαστικές αποφάσεις για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων και παιδιών αυξάνονται ιδιαίτερα μόνο σε έναν μικρό αριθμό χωρών. Στις περισσότερες χώρες, οι καταδικαστικές αποφάσεις δεν υπερβαίνουν τς 1, 5 ανά 100000 άτομα. Η αναλογία αυτή είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με τον εκτιμώμενο αριθμό θυμάτων. Πολλές χώρες είτε εθελοτυφλούν και γίνονται συνένοχοι στη σιωπή είτε δεν διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. 

Ακολουθεί η βραβευμένη ταινία animation μικρού μήκους “1,2 Million Children”, η οποία πραγματεύεται με έναν ιδιαίτερο και ευρηματικό τρόπο, το φαινόμενο διακίνησης ανηλίκων και το πώς ακριβώς νιώθουν τα παιδιά που γίνονται θύματα εμπορίας. Η ταινία είναι παραγωγή Ελλήνων δημιουργών και μυεί κατευθείαν, τις συνειδήσεις στον μυστικό κόσμο που κρύβει κάθε αθώα παιδική ψυχή, η οποία κάθε φορά μετατρέπεται σε προϊόν εκμετάλλευσης.


Πηγή: pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου