Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Λιγότερες εκτρώσεις και εφηβικές κυήσεις με σωστή αντισύλληψη

Από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες πάντα βρίσκονται αντιμέτωπες με το διαρκές ερώτημα της εγκυμοσύνης ή την αποφυγή της. Έτσι, οι επιλογές τους είναι: αποχή, αντισύλληψη ή εγκυμοσύνη.

Κάθε χρόνο, παγκοσμίως, καταγράφονται περίπου 30.000.000 νόμιμες εκτρώσεις και περίπου 22.000.000 παράνομες. Εξαιτίας των επιπλοκών, κυρίως στις χώρες όπου είναι παράνομες οι εκτρώσεις, καταγράφονται 150.000 θάνατοι γυναικών ετησίως.

Σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν το 2003, οι εκτρώσεις ελληνίδων εφήβων ανέρχονταν στο 50%, ενώ το 1990 αφορούσαν το 35% του συνόλου των διακοπών κύησης. 

Αν και το 30-40% των εφήβων 16-18 ετών είναι σήμερα σεξουαλικά ενεργοί, το 30% χρησιμοποιεί ανεπαρκή μέθοδο αντισύλληψης, ενώ ένα επίσης 30% δεν λαμβάνει κανένα αντισυλληπτικό μέτρο. Αυτό έχει ως συνέπεια σε περίπτωση εφηβικής κύησης, το 50% των κοριτσιών να φέρει εις πέρας την κύηση, το 40% να καταφύγει στην έκτρωση, ενώ υπάρχει και ένα 12% που αποβάλλει το κύημα λόγω ιατρικών προβλημάτων. 

Την περίοδο 1985-1989 στις δύο γυναικολογικές-μαιευτικές κλινικές του Πανεπιστημίου Αθηνών καταγράφηκαν συνολικά 71.680 γεννήσεις, με τις 5.398 κυήσεις να αφορούν κορίτσια 14-19 ετών. Από αυτές τις 5.398 κυήσεις εφήβων το 57% προχώρησε σε έκτρωση και το 34% σε γέννα. 
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2007 καταγράφηκαν 3.129 γεννήσεις από έφηβες κοπέλες, κάτω των 18 ετών, ενώ 75 εξ αυτών ήταν κάτω από 15 ετών.

Ομοίως σε παγκόσμια κλίμακα την τελευταία 20ετία η συχνότητα των γεννήσεων από εφήβους έχει καταγράψει μείωση (από 9% το 1985, σε 5,2% το 2003), ενώ οι εκτρώσεις έχουν αυξηθεί. 

Στις ΗΠΑ το ποσοστό γεννήσεων στις έφηβες, είναι σχεδόν 52% (4 φορές μεγαλύτερο από τις χώρες της Δ. Ευρώπης), ενώ μελέτες σε παιδιά που φοιτούσαν σε γυμνάσια της χώρας έδειξαν ότι το 40,8% αγοριών και 45% κοριτσιών, είναι σεξουαλικώς ενεργείς. 

Η αύξηση των εφηβικών κυήσεων, σε παιδιά κάτω των 16 ετών, έχει οδηγήσει τόσο την Ελβετία όσο και την Μ. Βρετανία να προωθούν την αγορά προφυλακτικών, είτε δωρεάν, είτε μέσω ειδικών εκπτώσεων. 

Στόχος της προσπάθειας είναι να μάθουν τα παιδιά να προστατεύουν καλύτερα τον εαυτό τους, καθώς δεν είναι λίγες οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι ειδικά τα νεαρά αγόρια δεν διαθέτουν επαρκείς γνώσεις γύρω από το σεξ, ενώ δεν κατανοούν εύκολα τις συνέπειες της ερωτικής επαφής, χωρίς μέτρα προφύλαξης. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια ενώ θεωρούνται αποτελεσματικά στην πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, δυστυχώς στην εφηβεία έχουν σοβαρό ποσοστό αποτυχίας, λόγω της χαμηλής συμμόρφωσης των κοριτσιών και της μεγαλύτερης συχνότητας των σεξουαλικών επαφών. 

Το προφυλακτικό προτείνεται ως καταλληλότερη λύση, αφού παρέχειπροστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι οικονομικό, εύκολο στην χρήση και δεν έχει παρενέργειες. 

Τα ενδομήτρια σπειράματα δεν θεωρούνται κατάλληλα για τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας, διότι προτείνονται ως αντισυλληπτική μέθοδος κυρίως σε γυναίκες που έχουν γεννήσει ήδη. Επίσης, η διακεκομμένη συνουσία δεν προτείνεται από τους ειδικούς, αφού το νεαρό της ηλικίας των παιδιών δεν διασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο των σωματικών λειτουργικών κατά την ερωτική πράξη. 

Τέλος, το χάπι της επόμενης ημέρας» δεν πρέπει να νοείται ως μέθοδος αποφυγής μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η χρήση του πρέπει να γίνεται με προσοχή και μόνο όταν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για πιθανή εγκυμοσύνη. 

Όπως επισημαίνει ο Δρ Βασίλης Αθανασίου, Μαιευτήριας- Χειρούργος-Γυναικολόγος, «η προστασία των εφήβων κοριτσιών από μια ανεπιθύμητηεγκυμοσύνη θα πρέπει να είναι καίρια προτεραιότητά μας και να στηρίζεται σε πολλούς άξονες, όπως Πολιτεία, Υγειονομικοί Φορείς, Σχολείο, Οικογένεια».
«Αυτοί πρέπει, ο καθένας από τον τομέα ευθύνης του να συμβάλλουν στην μείωση ή και εξάλειψη του φαινομένου τη εφηβικής κύησης με επακόλουθο, την οδυνηρή, από ψυχολογικής πλευράς έκτρωση και ιδίως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της γυναίκας», σημειώνει ο Δρ Αθανασίου. 

Η συλλογική αυτή προσπάθεια μπορεί να γίνει με: 
1. την ενεργοποίηση της Πολιτείας και των φορέων που ασχολούνται με το θέμα, με την συμπαράσταση της εκκλησίας,
2. την ενημέρωση των νέων, τόσο βάσει της εκπαιδευτικής βαθμίδας που βρίσκονται, όσο και από την οικογένειά τους, που πρέπει να λειτουργεί σαν «οδηγός-φύλακας-στυλοβάτης» σε κάθε δύσκολη στιγμή των νέων, και 
3. την καταγραφή των δεδομένων σε κάθε χώρα όπως αριθμό κυήσεων, εκτρώσεων και επιπλοκών, ψυχολογική στήριξη και διεξόδους για ομαλή επαναφορά στο κοινωνικό πεδίο.

Η ενημέρωση των εφήβων, αγοριών και κοριτσιών, θα πρέπει να έχει ως επίκεντρο την καλύτερη κατανόηση του εαυτού τους (σώμα και ψυχή), με αδρές γνώσεις ανατομίας (ανάπτυξη μαστού, τρίχωση εφηβαίου, ανδρικό-γυναικείο γεννητικό σύστημα) και φυσιολογίας και φυσικά την αντισύλληψη. 

Παράλληλα, οι επαγγελματίες υγείας (γιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, θα πρέπει να βοηθούν τα παιδιά κατά την δύσκολη περίοδο της εφηβείας να κατανοούν καλύτερα και να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα συναισθήματά τους. 

Μαίρη Μπιμπή

Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου