Έναρξη σχολικής χρονιάς, έναρξη δραστηριοτήτων και πάλι για πολλούς μαθητές. Είναι γεγονός ότι κατά τις καλοκαιρινές διακοπές, τα παιδιά εκτός από τις ακανόνιστες ώρες ύπνου έχουν και μια όχι τόσο καλή διατροφή. Η οικογένεια, το σχολείο, το φιλικό περιβάλλον επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών. Πόσο όμως σημαντικός είναι ο ρόλος του σχολείου στην υιοθέτηση των σωστών διατροφικών συνηθειών του μαθητή;
Η διατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους έχει μεγάλη επίδραση στην απόδοση τους. Ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν πως το πρωινό είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, ειδικότερα για τα παιδιά, που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης. Το πρόγευμα επιτρέπει στα παιδιά να ξεκινούν σωστά την ημέρα τους με τις καλύτερες προϋποθέσεις και εφόδια για να φτάσουν σε επιτυχίες.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει συμβάλλει σημαντικά σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των ενηλίκων και αυτό έχει άμεση επίπτωση στη διατροφή των παιδιών ενώ ταυτόχρονα, οι πολύωρες δραστηριότητες των παιδιών σχολικής ηλικίας εκτός σπιτιού οδηγεί συχνά στην υπερβολική χρήση του «γρήγορου φαγητού». Τα προαναφερόμενα σε συνδυασμό με την μειωμένη σωματική άσκηση προκαλούν μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, υπέρταση, κ.ά.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών είναι πολύ φτωχές σε θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά παιδιά δυστυχώς δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και προτιμούν να διατρέφονται με πρόχειρο φαγητό και σνακ πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι.
Το έργο της ανατροφής των παιδιών ώστε να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορεί να φαντάζει δύσκολο, αλλά δεν πρέπει να αποθαρρύνει τους γονείς. Οι γονείς με την βοήθεια ενός διαιτολόγου-διατροφολόγου μπορούν να εξισορροπήσουν την κατάσταση.
Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή, συνιστώνται ωστόσο, από τον ειδικό (παιδίατρο ή διαιτολόγο/διατροφολόγο) σε συγκεκριμένες κατηγορίες παιδιών κατόπιν προσεκτικής λήψης του ιστορικού της διατροφής και της κατάστασης της υγείας τους, σε εξατομικευμένη δοσολογία και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρι την πλήρη κάλυψη των διατροφικών αναγκών τους μέσα από το καθημερινό διαιτολόγιο.
Κάποιες συμβουλές για τους γονείς:
Να ακολουθούν την ίδια διατροφή με τα παιδιά μιας και οι γονείς αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά.
Να μην αποκλείουν από την διατροφή των παιδιών τις τροφές που ζητούν (γλυκά/αλμυρά σνακ), απλά να μειώνουν την ποσότητα που καταναλώνουν. Να είναι υπομονετικοί με τις τροφές που δεν καταναλώνουν, τα παιδιά θέλουν τον χρόνο τους για να δοκιμάσουν νέες γεύσεις.
Να προσπαθούν να τρώνε όλοι μαζί και μάλιστα το ίδιο φαγητό.
Να παροτρύνουν τα παιδιά να τους βοηθούν στα ψώνια και στο μαγείρεμα καθώς και στον σχεδιασμό των γευμάτων.
Να προσπαθούν να φτιάχνουν πιάτα με ποικιλία και χρώματα για να φαίνονται πιο δελεαστικά στα μάτια των παιδιών.
Να μην χρησιμοποιούν το φαγητό ως μέσο επιβράβευσης ή τιμωρίας.
Συνιστάται δε, η συστηματική λήψη πολυβιταμινούχων, για να μη χάνεται χρόνος μέχρι την αποτελεσματική εφαρμογή των ανάλογων διαιτητικών μέτρων. Η τακτική αυτή δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία ενώ, έχει μεγάλες πιθανότητες να ωφελήσει.
Ως «ιδανικό» και κατάλληλο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής για παιδιά μπορεί να θεωρηθεί αυτό που:
Είναι ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά.
Έχει σύσταση με βάση τις επίσημες οδηγίες ημερήσιας πρόσληψης.
Έχει χαμηλές δόσεις λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K)
Περιέχει συστατικά που ενισχύουν την απορρόφηση ασβεστίου, όπως η λυσίνη.
Είναι σημαντικό, επίσης, στη συσκευασία του να αναφέρεται η περιεκτικότητα κάθε συστατικού.
Η αγορά του να γίνεται αποκλειστικά από το φαρμακείο.
Να προσφέρεται από εταιρίες που ακολουθούν GMP οδηγίες στην παραγωγή του.
Γράφει η Γεωργία Καπώλη, MSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, επιστημονική Διευθύντρια της ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ στη Νεμέα Κορινθίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
Πηγή: health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου