Οι οθόνες αφής αποτελούν αναμφίβολα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα των tablets, αφού κάνουν εντυπωσιακά πιο εύκολη την πρόσβαση στις λειτουργίες τους. Για τον ίδιο λόγο είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και στα παιδιά, ακόμη και προσχολικής ηλικίας. Ετσι, συχνά οι ταμπλέτες των γονιών γίνονται ουσιαστικά οι «έξυπνες» συσκευές που χρησιμοποιούνται από ολόκληρη την οικογένεια.
Εντούτοις, εκτός από εργαλείο για μόρφωση και ψυχαγωγία, μια ταμπλέτα μπορεί να κρύβει κακοτοπιές για έναν ανήλικο, είτε αν «ανοίξει» κάποια αποθηκευμένη εφαρμογή που δεν ενδείκνυται για την ηλικία του είτε αν, σερφάροντας στο Ιντερνετ, «πέσει πάνω» σε ακατάλληλο περιεχόμενο. Επιπλέον, μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για όσους γονείς έχουν συνδέσει τον αριθμό της πιστωτικής τους κάρτας με τον ηλεκτρονικό λογαριασμό τους. Κι αυτό, γιατί δεν είναι απίθανο να ανακαλύψουν κάποια στιγμή πως, κατά λάθος ή όχι, ο γιος ή η κόρη τους «φούσκωσε» την πιστωτική με ένα μεγάλο ποσό, αγοράζοντας ή καινούργιες applications ή πρόσθετο περιεχόμενο μέσα από τα ήδη εγκατεστημένα προγράμματα.
Αυτός είναι ο λόγος που οι εταιρείες οι οποίες βρίσκονται πίσω από τα λειτουργικά συστήματα των tablets αναπτύσσουν εργαλεία γονικού ελέγχου, με τα οποία τίθενται όρια στη χρήση της συσκευής. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η Google, με τη νέα έκδοση Android 4.3, που εισάγει τη λογική των «περιορισμένων προφίλ» (restricted profiles). Δημιουργώντας ένα τέτοιο προφίλ για το παιδί του, ο γονιός μπορεί να καθορίσει σε ποιες από τις εγκατεστημένες εφαρμογές θα έχει πρόσβαση το παιδί – αποκλείοντας ακόμη και τα προγράμματα περιήγησης στο web. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να απαγορεύσει το «κατέβασμα» καινούργιων εφαρμογών και την αγορά περιεχόμενου μέσα από τις υπάρχουσες applications.
H Google υποστηρίζει πως τα «περιορισμένα προφίλ» έχουν ευρύτερη χρησιμότητα – π.χ. για τις συσκευές ενός καταστήματος που προορίζονται για τους πελάτες. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, πέρα από τις παραπάνω βασικές λειτουργίες, κάνουν… μισό βήμα επιπλέον, καθώς προβλέπουν επίσης ένα σετ ρυθμίσεων για την περαιτέρω «παραμετροποίηση» των επιτρεπόμενων εφαρμογών. Συνεπώς, πέρα από το να δώσει το «πράσινο φως» ο πατέρας ή η μητέρα σε ένα πρόγραμμα για να εμφανίζεται στο παιδικό προφίλ, θεωρητικά θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ώστε η application ούτε καν να προβάλλει τυχόν πρόσθετο περιεχόμενο ή διαφημίσεις άλλων προγραμμάτων.
Το βήμα αυτό είναι… μισό επειδή οι προγραμματιστές δεν υποχρεώνονται να ενσωματώσουν το σετ ρυθμίσεων στις εφαρμογές τους. Στην περίπτωση των «έξυπνων» συσκευών της Apple, αντίθετα, όλοι οι περιορισμοί επιβάλλονται από το λειτουργικό και δεν γίνεται να αγνοηθούν από τους προγραμματιστές. Με βάση αυτούς τους περιορισμούς, όσοι διαθέτουν iPad και iPhone μπορούν σε πρώτη φάση να αποκλείσουν την πρόσβαση στο Ιντερνετ, τη χρήση συγκεκριμένων εφαρμογών, την εγκατάσταση νέων και την αγορά περιεχομένου.
Λόγω της διάδοσης του iPad από τα πρώτα μοντέλα που λανσαρίστηκαν, η Apple αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων από πολύ νωρίς να ενσωματώσει, και προοδευτικά να βελτιώσει, τη λειτουργία του γονικού ελέγχου, καθώς από το 2011 μηνύθηκε από γονείς στις ΗΠΑ, που διεκδικούσαν 100 εκατομμύρια δολάρια για τα χρήματα που πλήρωσαν σε δωρεάν υποτίθεται εφαρμογές, οι οποίες όμως χρέωναν το πρόσθετο περιεχόμενο που «κατέβαζαν» τα παιδιά τους. Η εταιρεία διευθέτησε εξωδικαστικά την αγωγή μόλις πριν από λίγους μήνες, ενώ το «παράπλευρο» όφελος για τους καταναλωτές είναι πως η προστασία που προσφέρει είναι πιο ευέλικτη.
Ετσι, οι γονείς με iPad μπορούν εναλλακτικά να μην απαγορεύσουν πλήρως το «κατέβασμα» εφαρμογών, αλλά να ορίσουν την ηλικιακή κατηγορία στην οποία κατατάσσονται οι applications που επιτρέπεται να εγκαταστήσουν τα παιδιά τους. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν ηλικιακά τις ταινίες, τα βιβλία και τα μουσικά άλμπουμ που είναι προσβάσιμα μέσω του online καταστήματός της. Μάλιστα, με τη νέα έκδοση του λειτουργικού iOS 7, η οποία αναμένεται το φθινόπωρο, οι γονείς δεν θα χρειάζεται να αποκόψουν εντελώς το Ιντερνετ, αφού το πρόγραμμα περιήγησης Safari θα δίνει τη δυνατότητα να αποκλείσουν αυτόματα τις ιστοσελίδες με ενήλικο περιεχόμενο ή να προσδιορίσουν ποια σάιτ μπορεί να επισκεφθεί το παιδί.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου