Παρακάτω θα βρείτε την ανασκόπηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου 2013, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Ιουνίου 2013 στο Κεντρικό Γήπεδο του Ο.Α.Κ.Α καθώς και δηλώσεις των πρωταγωνιστών των αγώνων.
1η ημέρα
Δώδεκα πανελλήνια ρεκόρ σημειώθηκαν στο πρώτο μισό της πρεμιέρας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ, που φιλοξενείαι στο ΟΑΚΑ. Οι Ηλίας Ναλμπάντης στη σφαίρα κατηγορίας 55, η Στυλιανή Σμαραγδή στο μήκος κατηγορίας 46 (U20), η Παρασκευή Κάντζα στο μήκος κατηγορίας 11, ο Θανάσης Μπαράκας στο τρπλούν κατηγορίας 11 και η Μαρία Σταματουλά στην κορίνα κατηγορίας 32 έλαμψαν με τις επιδόσεις τους στο πρώτο μισό της ημέρας, με τους δύο πρώτους να σημειώνουν πανελλήνια ρεκόρ. Και όλα αυτά, σχεδόν 1.5 μήνα πριν από το μεγάλο ραντεβού του στίβου που θα γίνει στη Λυών της Γαλλίας, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Ο Ναλμπάντης στην τέταρτη προσπάθεια έριξε τη σφαίρα στα 11 μέτρα 16 εκατοστά, επίδοση που είναι κατά πέντε εκατοστά μεγαλύτερη από την προηγούμενη πανελλήνια επίδοση (11.11μ.).
«Δεν περίμενα να κάνω το πανελλήνιο ρεκόρ αυτή τη χρονική περίοδο. Απλά τα αποτελέσματα φαίνονται γιατί δεν έχω σταματήσει τις προπονήσεις. Μάλιστα πλέον οι προπονήσεις έχουν γίνει διπλές, ενόψει της συγκεκριμένης διοργάνωσης και του Παγκοσμίου. Πιστεύω ότι θα πάω ψηλότερα. Σε αυτό δεν βοηθούν οι νέοι κανονισμοί για ακόμη μεγαλύτερες επιδόσεις. Με τα παλιά δεδομένα θα μπορούσα να είμαι κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο αγώνισμα. Πλέον είναι θέμα συνήθειας να συνηθίσω με τα νέα δεδομένα, γιατί υπάρχει μπροστά μας το παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ θα πρέπει να είμαι έτοιμος και για τις αγωνιστικές προκλήσεις των επόμενων ετών», είπε ο αθλητής του Μέγα Αλέξανδρου ο οποίος είχε έγκυρες τρεις ακόμη προσπάθειες (10.67μ., 11.01μ., 10.70μ.).
Όσο για τις βλέψεις του ενόψει παγκοσμίου είπε ότι «έχω πάει σε δύο αντίστοιχες διοργανώσεις και μου έχει μείνει απωθημένο το μετάλλιο. Ο στόχος μου είναι το μετάλλιο και δεν το κρύβω. Θέλω μια ψυχολογική τόνωση ενόψει του πιο μακρινού στόχου που είναι οι Παρολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο».
Μετά τα «Χειμωνίδια» και τα «Ζαχαριάδεια» στη Θεσσαλονίκη, η Στυλιανή Σμαραγδή, συμμετείχε σήμερα στο μήκος κατηγορίας 46. Με άλμα στα 4.75μ. (αντίθετο άνεμο -2.3), στη δεύτερη προσπάθεια, κατέρριψε κατά ένα εκατοστό το ρεκόρ που κατείχε η ίδια στην κατηγορία U20.
«Ένοιωσα καλύτερα τα πατήματά μου και έτσι ήρθε αυτό το ρεκόρ. Μπορούσα να πάω ακόμη καλύτερα, κάτι που ευελπιστώ να κάνω στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Λυών», είπε η αθλήτρια της Ελπίδας Θεσσαλονίκης.
Υπό τις οδηγίες του Κώστα Κορούνη, ο Θανάσης Μπαράκας πλησίασε αρκετά το πανελλήνιο ρεκόρ στο τριπλούν κατηγορίας 11. Ο αθλητής του συλλόγου Δωδεκάνησος είχε καλύτερο άλμα στα 12 μέτρα 20 εκατοστά, την ίδια στιγμή που η Παρασκευή Καντζά (ΑΣΣΤΥ) κατετάγη 1η στο μήκος κατηγορίας 11 με άλμα στα 4 μέτρα 15 εκατοστά.
Τέλος, η Μαρία Σταματουλά (ΑΣΑΧ), έστειλε την κορίνα στα 17.35μ. στην τέταρτη προσπάθεια, επίδοση καλύτερη από αυτή που πέτυχε τον περασμένο Σεπτέμβριο, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Ο Γιάννης Πρώτος ήταν ο πρωταγωνιστής του απογευματινού προγράμματος της 1ης ημέρας στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ που φιλοξενείται στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Ο αθλητής του Σπύρου Βασδέκη κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στα 400 μέτρα και το μήκος κατηγορίας 13, σημειώνοντας μάλιστα και πανελλήνιο ρεκόρ στο δεύτερο αγώνισμα. Ο «χάλκινος» Παραολυμπιονίκης του Πεκίνου, στο τελευταίο άλμα «προσγειώθηκε» στα 5 μέτρα 78 εκατοστά και κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος με 5.54μ. Ο Πρώτος είχε τρεις ακόμη προσπάθειες πάνω από τα 5.40 και συγκεκριμένα 5.43, 5.53 και 5.46μ. Όσον αφορά τα 400 μέτρα, κάλυψε την απόσταση σε 52.67 και κατέκτησε με άνεση την πρώτη θέση.
Στο ακόντιο ανδρών κατηγορίας 34, ο Κωνσταντίνος Πασσάς του Τυρταίου ήταν πρώτος με επίδοση 20 μέτρα 3 εκατοστά, ενώ «μάχη» έγινε στο μήκος κατηγορίας 46/47 με τον Γιώργο Κωστάκη των Αετών να φτάνει στην πρώτη θέση με 6.50μ. (δεύτερος ο Χρήστος Κουτούλιας του Σπάρτακου με 6.20μ.).
Τα πανελλήνια ρεκόρ του απογευματινού προγράμματος:
Μήκος ανδρών 13: Γιάννης Πρώτος (Αετοί) 5.78μ.
Σφαίρα ανδρών 13: Γιώργος Τρέπας (Ολυμπιακή Ιδέα) 11.34μ.
Ακόντιο γυναικών 20 (U16): Μιχαέλα Κουκλίνου (Μεγαλόνησος) 8.39μ.
4x100μ. ανδρών 20 (U18): Ελπίδα (Καλαϊτζίδης, Βέβελος, Γιαννούλης, Χατζηπαπάς) 1:00.89
4x100μ. γυναικών 20: Ελπίδα (Παπαδοπούλου, Μαντούδη, Χειμωνίδου, Κυργιοβανάκη) 1:07.15
2η ημέρα:
Παγκόσμιο ρεκόρ ο Νικολαίδης στη δισκοβολία με 43.90μ.
Με τον καλύτερο τρόπο άνοιξε η πρωινή περίοδος της 2ης ημέρας του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος στίβου ΑμεΑ που φιλοξενείται στο ΟΑΚΑ. Ο Στράτος Νικολαίδης, στη δισκοβολία ανδρών κατηγορίας 20, με βολή στα 43.90 που πέτυχε στην τρίτη προσπάθεια, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε ο Τυνήσιος Αλ Νασίρ από το 2005 με 40.69μ.
«Νοιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που ήρθε αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ στη δισκοβολία, έστω κι αν δεν πρόκειται για το αγαπημένο μου αγώνισμα (σ.σ. σφαίρα). Οι προπονήσεις μου, είχαν πάει καλά και τα πρώτα δείγματα γραφής είχαν φανεί στις προπονήσεις. Εκεί είχα ρίξει βολές μεγαλύτερες από τα 45 μέτρα. Σήμερα, ήρθε μια βολή κοντά στα 44 μέτρα και φυσικά αισθάνομαι πολύ όμορφα», είπε ο Στράτος Νικολαίδης με δηλώσεις του στο επίσημο site της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ.
Ο αθλητής της Ελπίδας Θεσσαλονίκης, θα συμμετέχει στη σφαιροβολία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει τον επόμενο μήνα στη Λυών της Γαλλίας με στόχο να βρεθεί στην πρώτη τριάδα.
«Ξέρω ότι μπορώ να έχω βολή που να με φέρει στο βάθρο των νικητών. Είναι το άθλημα που με αντιπροσωπεύει και στο οποίο έχω ρίξει όλο μου το βάρος. Ένα μετάλλιο στη Γαλλία θα με δυναμώσει για τη συνέχεια, αφού από τώρα ονειρεύομαι το Ρίο ντε Τζανέιρο και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Πέρυσι στο Λονδίνο, έχασα το μετάλλιο στις λεπτομέρειες. Στο Ρίο δεν θέλω να χάσω την ευκαιρία για μετάλλιο αλλά και για ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Έχω πεισμώσει».
Ο Νικολαίδης δεν ξέχασε να ευχαριστήσει την Ομοσπονδία αλλά και την Παραολυμπιακή «γιατί παρά την οικονομική στενότητα που υπάρχει στάθηκαν και εξακολουθούν να στέκονται στο πλευρό μας. Μερίδιο από το μετάλλιο αυτό έχουν οι γονείς μου, ο προπονητής μου και οι φίλοι μου που στέκονται πάντα δίπλα μου».
Οι βολές του Νικολαίδη κατά σειρά ήταν οι εξής: 38.24, 41.65, 43.90, 42.59, άκυρη, 42.31μ.
Κατά τη διάρκεια του πρωϊνού προγράμματος της 2ης ημέρας, σημειώθηκαν και οκτώ πανελλήνια ρεκόρ που ήταν τα εξής:
Δίσκος γυναικών 35: Κωνσταντίνα Χριστοδούλη (ΠΑΣΚΑ) 10.46μ.
Δίσκος γυναικών 20 (U20): Ζωή Μαντούδη (Ελπίδα) 25.86μ.
Σφαίρα γυναικών 34: Αναστασία Τριανταφυλλίδου (Μέγας Αλέξανδρος) 6.91μ.
Ακόντιο γυναικών 12: Μαρία Τζάλλα (Πυρσός) 13.08μ.
4x400μ. ανδρών 20: Ελπίδα (Κούσης, Μποζίνης, Δωροδούλης, Καλαϊτζής) 4.16.99
Δίσκος ανδρών 20 (U16): Λεώντιος Στεφανίδης (ΛΣΟ Μακεδόνας) 29.04μ.
Σφαίρα ανδρών 38: Γιώργος Καλαϊτζής (ΛΣΟ Μακεδόνας) 11.18μ.
Σφαίρα ανδρών 36: Γιώργος Βαγιανόπουλος (ΛΣΟ Μακεδόνας) 11.21μ.
Παγκόσμιο ρεκόρ και από τον Βαγιανόπουλο στον δίσκο
Με τον καλύτερο τρόπο έπεσε η αυλαία του εφετινού πανελλήνιου πρωταθλήματος στίβου ΑμεΑ που πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ. Ο Γιώργος Βαγιανόπουλος με βολή στα 40 μέτρα 24 εκατοστά στην έκτη και τελευταία προσπάθεια, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στη δισκοβολία ανδρών κατηγορίας 36, συντρίβοντας παράλληλα και το πανελλήνιο ρεκόρ το οποίο ήταν μικρότερο κατά σχεδόν επτά μέτρα! Ο 32χρονος αθλητής του ΛΣΟ Μακεδόνας, στην πέμπτη βολή, η οποία μετρήθηκε 38.59, έδειξε έτοιμος για την μεγάλη επίδοση, την οποία και πέτυχε στο φινάλε με τον δίσκο να ξεπερνάει τα 40 μέτρα. Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ ήταν 38.98μ., το προηγούμενο ευρωπαϊκό 38.65μ., ενώ το προηγούμενο πανελλήνιο ήταν μόλις 33.70μ.
«Ένοιωθα καλά και ήρθε αυτή η βολή. Στην προπόνηση τον τελευταίο καιρό είχαν βγει και μεγαλύτερες βολές. Με ακόμη πιο συστηματική δουλειά θα συνεχίσω την προσπάθεια ώστε ο δίσκος να φτάσει ακόμη πιο ψηλά. Η σημερινή βολή ήταν το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς», είπε ο Βαγιανόπουλος με δήλωσή του στο επίσημο site της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ.
Εξαιρετική εμφάνιση που συνδυάστηκε με πανελλήνιο ρεκόρ, πραγματοποίησε ο Γιώργος Κωστάκης. Ο αθλητής των Αετών είχε άλμα στα 13 μέτρα 59 εκατοστά στην τρίτη προσπάθεια και κατέρριψε το ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος με 13.38μ. Πανελλήνιο ρεκόρ σημείωσε και ο Γιώργος Τρεπάς (Ολυμπιακή Ιδέα) στη δισκοβολία ανδρών κατηγορίας 13 με 29.23μ., ενώ η Στέλλα Σμαραγδή (Ελπίδα), μετά το μήκος, πρώτευσε και στα 100μ. γυναικών κατηγορίας 46/47 (U20), με 13.94, επίδοση που αποτελεί ισοφάριση του πανελληνίου ρεκόρ.
Όσον αφορά τον Ευστράτιο Νικολαίδη (Ελπίδα), ο οποίος κατά τη διάρκεια της 3ης περιόδου κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στη δισκοβολία, κατέκτησε την πρώτη θέση και στη σφαίρα κατηγορίας 20. Με βολή 13.70μ. στην τελευταία προσπάθεια, δεν είχε πρόβλημα να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου των νικητών, αφήνοντας στο δεύτερο τον Χαράλαμπο Γεωργιάδη (Ελπίδα) με 11.58μ.
Ο Παναγιώτης Μανέτας του ΑΣΤ Ήφαιστος ήταν πρώτος στα 1.500μ. ανδρών κατηγορίας 36 με 5:07.90, ο Μαρίνος Φυλαχτός του Μ. Αλέξανδρου πρώτευσε στη δισκοβολία κατηγορίας 42 με 39.63μ. ενώ ο Πασχάλης Σταθελάκος της Ειδικής Ολυμπιάδας κατετάγη πρώτος στη δισκοβολία κατηγορίας 40/41 με 41.82μ (δεύτερος ήταν ο Αλέξανδρος-Μιχαήλ Κωνσταντινίδης της Δόξας με 40.08μ.). Ακόμη, ο Σεζόν Φερνάντες (Σπάρτακος), παρά τη δυνατή βροχή που δυσκόλεψε τις προσπάθειες όλων των αθλητών, είχε βολή στα 7.54μ. που του χάρισε την πρώτη θέση στη σφαίρα ανδρών κατηγορίας 53.
Στις γυναίκες, η Παρασκευή Καντζά (με συνοδό τον Θεόδωρο Κατσωνόπουλο) σημείωσε επίδοση 27.61 στα 200μ. γυναικών κατηγορίας 11, ενώ όσον αφορά την Ελένη Σαμαριτάκη, την πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κατέκτησε μετάλλιο σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, πρώτευσε τόσο στα 200μ. γυναικών κατηγορίας 36 (44.87) όσο και στα 100μ. (19.49μ.).
Τέλος, στο μήκος ανδρών κατηγορίας 11 ο Θανάσης Μπαράκας (Δωδεκάνησος) ήταν πρώτος με 5.97μ., ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα κατηγορίας 11, ο Γιώργος Πρώτος (Δωδεκάνησος) κατετάγη επίσης πρώτος με 5.58μ. Στο ίδιο αγώνισμα, αλλά εκτός συναγωνισμού, ο Αντρέι Ζοσάν (Όμηρος) είχε άλμα στα 6.08μ.
Πηγή: ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου