Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΑΠΘ: Δεκαήμερο εκδηλώσεων - «Δικαίωμα στη Ζωή και Κοινωνική Αλληλεγγύη»

Δεκαήμερο εκδηλώσεων, με θέμα «Δικαίωμα στη Ζωή και Κοινωνική Αλληλεγγύη», διοργανώνει η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΑΠΘ.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα από 13 έως 24 Μαΐου 2013, πρόκειται να πραγματοποιηθούν:

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Όταν οι ζωές συντρίβονται» του Βρετανού φωτογράφου Paul Wenham-Clarke, στον ισόγειο χώρο του κτιρίου διοίκησης ΑΠΘ, από 13 έως 24 Μαΐου 2013. Η έκθεση πραγματεύεται την απώλεια και τον πόνο που προκαλούν οι τροχαίες συγκρούσεις και επιδιώκει να παρακινήσει την αλλαγή της οδηγικής μας συμπεριφοράς, για τη διαφύλαξη της ζωής και της υγείας. Καθώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι τραυματισμοί από τροχαίες συγκρούσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στους νέους 10-24 ετών, η πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων, που επιφέρουν ανυπολόγιστες συνέπειες και ανατροπές στην καθημερνή προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή, αποτελεί πυλώνα για την προάσπιση της υγείας του πληθυσμού.

Εθελοντική αιμοδοσία στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, 15 και 22 Μαΐου, από τις 9 έως τις 12.30. Η ενεργός συμμετοχή σε μια αλληλέγγυα διαδικασία όπως αυτή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας συμβάλλει στην καλλιέργεια ενός πολιτισμού κοινωνικής αλληλεγγύης στο χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το αίμα είναι ανθρώπινο αγαθό που ούτε πωλείται ούτε αγοράζεται και ο μόνος τρόπος εξεύρεσής του είναι μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας, η οποία δεν κοστίζει παρά μόνο λίγα λεπτά από τον προσωπικό μας χρόνο.

Ημερίδα με θέμα «Ισότιμη πρόσβαση στο ΑΠΘ για όλες και όλους», την Πέμπτη 23 Μαΐου, 10.00-17.00, στο κτίριο ΚΕΔΕΑ (3ης Σεπτεμβρίου). Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδείξει το δικαίωμα όλων στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή, χωρίς περιορισμούς για λόγους αναπηρίας, υγείας ή άλλης διαφορετικότητας και να προωθήσει το μήνυμα για μια κοινωνία ανοιχτή σε όλους και όλες, με αλληλεγγύη, δημιουργία ίσων ευκαιριών, αποδοχή της διαφορετικότητας και χωρίς αποκλεισμούς. Θέματα συζήτησης θα αποτελέσουν: η σημασία της ισότιμης πρόσβασης και κοινωνικής ένταξης, τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις και άλλα εμπόδια που δημιουργούν αρνητικό περιβάλλον ή ακόμη οδηγούν στον αποκλεισμό, οι ανάγκες και οι προτάσεις των φοιτητών και φοιτητριών με αναπηρία και των εργαζόμενων σε υποστηρικτικές υπηρεσίες στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προσβάσιμου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, καλές πρακτικές για την ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας μέσω της διδασκαλίας.

Σεμινάριο ευαισθητοποίησης σε θέματα αναπηρίας, την Παρασκευή 24 Μαΐου, στην αίθουσα σεμιναρίων 108 του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ. Πρόκειται για πιλοτικό εκπαιδευτικό σεμινάριο που απευθύνεται στο διδακτικό προσωπικό του ΑΠΘ. Το σεμινάριο, συνεκτιμώντας την ανάδραση και τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων/ουσών, επιδιώκει να αποτελέσει τη βάση για τη δόμηση σεμιναρίων ευαισθητοποίησης σε θέματα αναπηρίας για όλο το διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του ΑΠΘ. Το σεμινάριο αναφέρεται αναπηρίες όρασης, ακοής, κίνησης και στις ψυχικές διαταραχές και περιλαμβάνει: (α) Πρακτικές βιωματικές ασκήσεις για την εμπειρία της αναπηρίας, που εστιάζουν στη σχέση μεταξύ ενός ατόμου με αναπηρία με την κοινωνία και όχι στο ιατρικό πλαίσιο της αναπηρίας (β) Θεωρητική ενημέρωση σε σχέση με: στερεότυπα και αντιλήψεις της κοινωνίας για την αναπηρία: λογικές εξηγήσεις στη θέση των υφιστάμενων μύθων, στρατηγικές επικοινωνίας και διδασκαλίας για την ακαδημαϊκή υποστήριξη των φοιτητών/τριών με αναπηρίες , βοηθητικές τεχνολογίες για την ενίσχυση της πρόσβασης των φοιτητών/τριών με αναπηρίες στην εκπαίδευση και την αντιστάθμιση της αναπηρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου