Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Μείζον πρόβλημα οι αυτοκτονίες παιδιών και εφήβων

Διεθνής Ημέρα Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά και Εφήβους είναι από το 2007 η 17η Μαΐου, ως ένδειξη αναγνώρισης του ρόλου των γραμμών βοήθειας στην πρόληψη και προστασία από την κακοποίηση και τη βία εις βάρος των παιδιών. 

Από το 2007 στην Ελλάδα λειτουργεί η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018 από τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Η Κλίμακα». Η γραμμή λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές. 

Επίσης πληροφορίες για την πρόληψη της αυτοκτονίας είναι διαθέσιμες στοwww.suicide-help.gr, και το e-mail: help@suicide-help.gr. 

Επίσης, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που λειτουργεί την Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000.

Και οι δύο γραμμές απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες, λειτουργούν 365 μέρες το χρόνο, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και είναι στελεχωμένες με εξειδικευμένο προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.

Η αυτοκτονία των παιδιών και των εφήβων έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι είναι ένας σπάνιος τρόπος θανάτου για τα παιδιά. Πάντως, το 12% του συνόλου των θανάτων στην εφηβεία αποδίδεται σε αυτοκτονία, ενώ το 7% με 10% των εφήβων, ηλικίας 15 με 17 ετών, κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, στις Ηνωμένες Πολιτείες (Shaffer, Columbia University 1996). Στο πληθυσμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι έφηβοι με «παρααυτοκτονική» συμπεριφορά π.χ. μηχανάκια, επικίνδυνα σπορ, άγριοι καυγάδες, βάδισμα σε γέφυρα κ.α. Επίσης δεν συμπεριλαμβάνονται οι έφηβοι που προκαλούν επώδυνους και κατ’επανάληψη αυτοτραυματισμούς (self harm). 


Τα τελευταία χρόνια επίσης, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα αυτοκτονιών μέσω internet λόγω και της ευρέως διαδεδομένης χρήσης του διαδικτύου μεταξύ των εφήβων και των νέων ανθρώπων. Σε κάποιες περιπτώσεις οι νέοι γνωστοποιούν τις προθέσεις τους στο διαδίκτυο (π.χ. συνομιλώντας σε chat room ή αναρτώντας στο διαδίκτυο σημειώματα αυτοκτονίας). Αυτό μπορεί να αποβεί σωτήριο αν άλλοι χρήστες του διαδικτύου καταγγείλουν το περιστατικό και υπάρξει παρέμβαση. Έχουν επίσης αναφερθεί περιπτώσεις νέων που παρακινήθηκαν ν’ αυτοκτονήσουν από συνομιλητές τους σε chat room, καθώς και περιπτώσεις ανθρώπων που ήρθαν σ’ επαφή μέσω internet και οργάνωσαν ομαδικές αυτοκτονίες. Επιπλέον, στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που εξιδανικεύουν την αυτοκτονία και παρέχουν πληροφορίες σχετικά με μέσα και τρόπους πραγματοποίησής της. Η περιήγηση σε ιστοσελίδες με τέτοιο περιεχόμενο μπορεί να είναι επικίνδυνη για τα ευάλωτα παιδιά και τους εφήβους. 

Η καλή σχέση του παιδιού με τους γονείς του και η ομαλή ένταξή του στο σχολικό περιβάλλον μπορούν να το προφυλάξουν από τους παραπάνω κινδύνους. Οι έφηβοι που συμμετέχουν στις δραστηριότητες του σχολείου, που έχουν καλές σχέσεις με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους και που αισθάνονται αποδεκτοί είναι πιθανότερο να αναζητήσουν παρέες και συντρόφους στο σχολικό περιβάλλον.

Επιπλέον, οι έφηβοι που έχουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς και τους καθηγητές τους είναι πιθανότερο να απευθυνθούν σ’ αυτούς για να ζητήσουν βοήθεια όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.

Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου