Η νέα εποχή του διάφανου εγκεφάλου, χωρίς την παραμικρή ανατομική επέμβαση, έφθασε. Αμερικανοί νευροεπιστήμονες κατόρθωσαν για πρώτη φορά να κάνουν «see-through» τον εγκέφαλο, με μια ειδική χημική τεχνική που καθιστά διάφανους τους ιστούς και επιτρέπει στους ερευνητές να έχουν πλέον μια τρισδιάστατη και έγχρωμη άποψη των νευρωνικών δικτύων, τα οποία λαμβάνουν και στέλνουν τις πληροφορίες.
Οι επιστήμονες θα μπορούν πλέον να βλέπουν με ενιαίο τρόπο τα μεγάλα δίκτυα των εγκεφαλικών κυττάρων, με μεγαλύτερη ευκολία και λεπτομέρεια από ποτέ. Έως τώρα αναγκάζονταν να κόβουν τον εγκέφαλο σε μικρές φέτες για να τον μελετήσουν, χάνοντας όμως έτσι την πλήρη εικόνα και κατ’ ανάγκη κάνοντας καταστροφές στους νευρικούς ιστούς.
Το επίτευγμα, που χαρακτηρίζεται «μια από τις σημαντικότερες προόδους στη νευροανατομία εδώ και δεκαετίες», αναμένεται να διευκολύνει το έργο των επιστημόνων που μελετούν τις πολύπλοκες διασυνδέσεις στο εσωτερικό του εγκεφάλου και έτσι θα δημιουργήσουν πιο αναλυτικούς και χρήσιμους «χάρτες» για τις νευρωνικές «καλωδιώσεις». Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να ανοίξουν νέοι δρόμοι για τη θεραπεία των νευρολογικών και άλλων παθήσεων (σχιζοφρένεια, αυτισμός, Αλτσχάιμερ, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή κ.α.).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιοτεχνολόγο και ψυχίατρο Καρλ Ντάισεροθ του πανεπιστημίου Στάνφορντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το «New Scientist», έδωσαν στη νέα τεχνική τους την εύγλωττη ονομασία «Clarity» (Διαύγεια) και ανακοίνωσαν ότι ήδη εργάζονται για να καταστήσουν διάφανο όλο τον ανθρώπινο εγκέφαλο και όχι απλώς μεγάλα τμήματά του.
Η μέθοδος, που ήδη δοκιμάστηκε με επιτυχία σε εγκεφάλους ποντικιών και σε τμήματα ανθρώπινων εγκεφάλων, βασίζεται στη χρήση μιας ουσίας (SDS) και μιας υδρογέλης, που απομακρύνουν τα εγκεφαλικά λιπίδια, τα οποία εμποδίζουν τη διέλευση του φωτός. Χάρη στη νέα μέθοδο, οι επιστήμονες μπορούν να δουν καθαρά από τα εξωτερικά στρώματα του εγκεφαλικού φλοιού έως τις βαθύτερες δομές, όπως ο θάλαμος.
Κατά την όλη διαδικασία, διατηρείται γενικά άθικτη η βιοχημεία του εγκεφάλου, αν και υπάρχει μια περιορισμένη απώλεια εγκεφαλικών πρωτεϊνών της τάξης του 8% (έναντι 41% με προηγούμενες τεχνικές). Μερικοί άλλοι επιστήμονες δήλωσαν πάντως ότι προτού η μέθοδος εφαρμοστεί σε έναν ολόκληρο ανθρώπινο εγκέφαλο, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα τεστ για να φανεί αν προκαλούνται αλλοιώσεις ή βλάβες στους εγκεφαλικούς ιστούς.
Η τεχνική «δουλεύει» και με εγκεφάλους που έχουν διατηρηθεί σε φορμαλδεϋδη επί χρόνια, ενώ μελλοντικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα όργανα του σώματος πέρα από τον εγκέφαλο, καθώς επίσης για τη μελέτη των εμβρύων στη μήτρα ή των καρκινικών όγκων.
Η ερευνητική ομάδα υπό τον Καρλ Ντάισεροθ έχει επίσης γίνει γνωστή για την ανάπτυξη της πρωτοποριακής μεθόδου της οπτογενετικής, που επιτρέπει τη χρήση του φωτός για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση γονιδίων στον εγκέφαλο.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου