Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Οι ήχοι της φύσης…

Πρόκειται για την παλαιότερη και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη με ηχητικά αρχεία και βίντεο από πλήθος οργανισμών. Το τεράστιο αυτό αρχείο χρησιμοποιείται από ερευνητές για να μελετήσουν και να προστατεύσουν τον φυσικό πλούτο, από εκπαιδευτικούς για να εντάξουν στη διδασκαλία τους όμορφα και αξιόπιστα πολυμεσικά αρχεία από τη φύση και από τους καλλιτέχνες για την αναζήτηση νέων οδών έμπνευσης και δημιουργίας.

Η Macaulay Library αυτή τη στιγμή περιέχει 134.334 ηχητικά αρχεία και 48.543 βίντεο, από διάφορες ομάδες ζώων. Η επισκέπτες της ψηφιακής βιβλιοθήκης μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα καλά οργανωμένο κατάλογο, βάση των διαφόρων τάξα. Για την ευκολότερη αναζήτηση υπάρχουν οδηγίες για το πώς κάποιος μπορεί έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα σε αυτό το πλήθος των αρχείων.

Οι διαχειριστές της βιβλιοθήκης (που ανήκει στο Cornell University), προσκαλούν όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης, προσφέροντας δικά του πολυμεσικά αρχεία. Υπάρχει διαθέσιμη μία λίστα θεμάτων που θα μπορούσαν να καλυφθούν από ενδιαφερόμενους, ενώ παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για τη συλλογή των ήχων και των βίντεο.

Επίσης διατίθεται ένα ενδιαφέρον ελεύθερο λογισμικό, το Raven Viewer που επιτρέπει την οπτικοποίηση των ήχων.

Είναι σίγουρο πως θα χαθείτε μέσα σε αυτό το πλήθος της ηχητικής και οπτικής φυσικής ομορφιάς που υπάρχει διαθέσιμη στη βιβλιοθήκη. Μπορείτε να ξεκινήσετε την ξενάγησή σας από ορισμένες προτάσεις των ίδιων των δημιουργών της βιβλιοθήκης που είναι εντυπωσιακές, όπως π.χ. να ακούσετε τον ήχο από έναν αρσενικό θαλάσσιο ίππο μέσα στο νερό, που είναι συγκλονιστικός (παρατηρήστε τις επαναλήψεις και τη συχνότητα με τις οποίες αυτές γίνονται)… Ή ακούστε τον ήχο ενός χταποδιού

Μπορείτε επίσης να ακούσετε τις συλλογές που έχουν προστεθεί από την Ελλάδα, όπως π.χ. το τιτίβισμα του πουλιού Κλειδωνάς ή Μαυρολαιμοπαπαδίτσα (Poecile lugubris).

Διδακτική αξιοποίηση: Θα μπορούσε στα πλαίσια ερευνητικών εργασιών (projects) να αναλάβουν ομάδες μαθητών να καταγράψουν επιπλέον ήχους και να τους προσθέσουν στη βιβλιοθήκη ή να αποτυπώσουν τις εναλλαγές των ήδη υπαρχόντων ήχων ανάλογα με τις διάφορες συμπεριφορές για να διαπιστώσουν την ηθολογική τους αξία για τα ζώα. Επίσης θα μπορούσε με το λογισμικό οπτικοποίησης να γίνει παρατήρηση και σύγκριση διαφορετικών προτύπων ήχων ή ακόμα και ο εντοπισμός υβριδικών ήχων στενά συγγενικών ειδών. Άλλες ιδέες;;

Όμως ας μην ξεχνάμε ποτέ, πως η αυθεντικότητα των ήχων συνταιριάζει πάντα με το περιβάλλον, δηλαδή με την φυσική τους θέση στα ενδιαιτήματα όπου θα μπορέσουμε να τους απολαύσουμε καλύτερα…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου