Φαίνεται τελικά ότι η ζάχαρη μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού, κάνοντας ευκολότερη τη διαδικασία, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Επιστημονική ομάδα της Βιβλιοθήκης Cochrane επανεξέτασε 14 μελέτες που είχαν συμπεριλάβει συνολικά 1.500 βρέφη τα οποία είχαν υποβληθεί στο σύνηθες εμβολιαστικό πρόγραμμά τους ή σε αιμοληψία από την φτέρνα.
Στα βρέφη είχε δοθεί ένα ζαχαρούχο διάλυμα κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού και οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι γενικά έκλαψαν λιγότερο, συγκριτικά με τα βρέφη στα οποία είχε δοθεί νερό.
Κι ενώ είναι ήδη γνωστό ότι η ζάχαρη έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, παραμένει άγνωστο εάν πραγματικά ανακουφίζει από τον πόνο.
Πάντως μια μικρή μελέτη που είχε δημοσιευθεί πριν χρόνια και εστίαζε στις αντιδράσεις 44 βρεφών που είχαν υποβληθεί σε εξέταση αίματος από την φτέρνα, διαπίστωσε ότι η ζάχαρη δεν επηρέαζε τον πόνο, αφού όλα έκαναν εκφράσεις πόνου και είχαν συγκρίσιμη ηλεκτρική δραστηριότητα στο ηλεκτροκαρδιογράφημα στην περιοχή του κρανίου.
Ο Δρ Μαναλ Κασσαμπ του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Ιορδανία και επικεφαλής της ανασκόπησης της Βιβλιοθήκης Cochrane, εξηγεί ότι «η χορήγηση κάτι γλυκού στα βρέφη πριν τον εμβολιασμό μπορεί να τα κάνει να κλαίνε λιγότερο. Αν και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα ζαχαρούχα διαλύματα μειώνουν τον πόνο της βελόνας, τα αποτελέσματα πάντως είναι ελπιδοφόρα».
Ο Δρ Ντέιβιντ Ελλιμαν από το Βασιλικό Κολέγιο Παιδιατρικής και Υγείας του Παιδιού σημειώνει ότι τα ζαχαρώδη διαλύματα δεν αποτελούν μέρος της ιατρικής πρακτικής. «Γενικά οι γιατροί συστήνουν στην μητέρα να κρατά το παιδί κατά τη διάρκεια της ανοσοποίησης. Αν το θηλάζει ακόμη, ενδεχομένως να μπορεί να το κάνει κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού. Αλλά στα μεγαλύτερα παιδάκια προσπαθούμε να αποσπάμε την προσοχή με άλλο τρόπο. Πάντως, η αγάπη και η φροντίδα της μαμάς σίγουρα έχει καλά αποτελέσματα», υπογραμμίζει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μήκος της βελόνας μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση του πόνου, αφού πρέπει να εισχωρήσει στους μυς.
Σύμφωνα με τα διεθνή εμβολιαστικά πρότυπα, ένα παιδάκι μέχρι να γίνει δύο ετών έχει ήδη κάνει 10 διαφορετικά εμβόλια.
Πηγή: health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου