Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Τα καλύτερα και δωρεάν εργαλεία του 2012

Κάνοντας μία ανασκόπηση στη χρονιά του 2012 και με τις γιορτές να πλησιάζουν, παρουσιάζουμε τα καλύτερα και κυρίως δωρεάν εργαλεία τα οποία σχετίζονται με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.



1) Γονικός έλεγχος
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου, η Ε.Ε. σύμφωνα με την τελευταία εξέταση λογισμικού γονικού ελέγχου παραθέτει βάση δεδομένων μέσω της διεύθυνσης www.yprt.eu/sip, όπου οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν το πλέον κατάλληλο εργαλείο γονικού ελέγχου για τις ανάγκες τους. Το κάναμε εμείς για εσάς και για προσωπικό υπολογιστή (PC), με οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα (Windows, Linux, Mac) για ηλικίες παιδιών (6-12) και εφήβων (13+), να υποστηρίζεται η ελληνική γλώσσα και να είναι δωρεάν, με την καλύτερη συνολική βαθμολογία (2,49 / 4) προκύπτει το Norton Online Family (απαιτείται εγγραφή) και για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσόττερα εδώ.
Η συγκεκριμένη εταιρία προειδοποιεί μάλιστα τους ενήλικες ότι 63% των εφήβων που ερωτήθηκαν σε έρευνα παραδέχονται ότι γνωρίζουν πώς να αποκρύπτουν τις ηλεκτρονικές τους δραστηριότητες από τους γονείς τους.
Επίσης, μπορείτε να εποπτεύετε διακριτικά τις δραστηριότητες των εφήβων σας εκτός από το Διαδίκτυο και στο smartphone, όπου και αν βρίσκεστε με τις αντίστοιχες εφαρμογές για Android και για iOS (πατήστε εδώ). Για περισσότερες λεπτομέρειες ή εξατομικευμένες αναζητήσεις σχετικά με τα φίλτρα γονικού ελέγχου διαβάστε στο άρθρο "Tα ισχυρά και τα αδύνατα σημεία των προγραμμάτων γονικού ελέγχου".

2) Μηχανή αναζήτησης
Αν οι αναζητήσεις σας ως τώρα εξαντλούνται στη μηχανή Google (άντε και Bing) σας προτείνουμε μία η οποία σέβεται την ιδιωτικότητά σας. Χρησιμοποιώντας είτε την Ixquick.com ή την Startpage.com, η διεύθυνση IP και η επίσκεψή σας δεν καταγράφονται, ενώ και τα cookies παρακολούθησης δεν αποθηκεύονται στον browser σας. Στην πραγματικότητα, δεν καταγράφεται καμία πληροφορία για εσάς ως επισκέπτες, τίποτα απολύτως.

Αν δεν το γνωρίζατε μέχρι τώρα, όταν αναζητάτε πληροφορίες μέσω μιας μηχανής αναζήτησης (π.χ. για κάποια εργασία), όλες οι αναζητήσεις που πραγματοποιούμε, καταγράφονται μαζί με τη χρονική στιγμή της κάθε αναζήτησης αλλά και τη διεύθυνση πρωτοκόλλου διαδικτύου (ΙΡ) με την οποία ο υπολογιστής σας συνδέεται στο Διαδίκτυο.

Επίσης, όταν είστε στο Διαδίκτυο, το πρόγραμμα πλοήγησης (browser) καταγράφει τις σελίδες που επισκεπτόμαστε. Κάποιες σελίδες εγκαθιστούν στον υπολογιστή μας μικρά αρχεία (cookies) ώστε να μπορούν να σας αναγνωρίζουν όταν θα τις επισκεφτείτε εκ νέου. Διαβάστε λεπτομέρειες στο άρθρο "Μηχανή αναζήτησης με σεβασμό στην ιδιωτικότητα".

3) Anti-malware εργαλείο
Αν πιστεύετε ότι με το antivirus και το firewall που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας, έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, ίσως χρειάζεται να το ξανασκεφτείτε. Έχετε ακούσει ή διαβάσει για τα bots; Τα bots είναι κακόβουλα αρχεία (malware) που επιτρέπουν σε κακόβουλους χρήστες στο Διαδίκτυο να αναλάβουν κρυφά τον έλεγχο του υπολογιστή σας. Ένα δωρεάν και αξιόπιστο εργαλείο είναι το RUBotted λογισμικό της Trendmicro, το οποίο μπορείτε να εγκαταστήσετε (είναι πολύ απλό) και αναλαμβάνει να παρακολουθεί τον υπολογιστή σας για πιθανή μόλυνση και ύποπτες δραστηριότητες που συνδέονται με bots. Μετά την ανακάλυψη μιας πιθανής μόλυνσης, το RUBotted θα την εντοπίσει και μπορείτε να απαλλαγείτε online με το HouseCall, το έτερο δωρεάν εργαλείο, το οποίο μπορείτε να κάνετε χρήση μέσω της διεύθυνσης: http://housecall.trendmicro.com/uk/index.html

4) Διαδραστικό παιχνίδι
Τέλος, με αφορμή τα Χριστούγεννα κι επειδή σε όλους αρέσουν τα παιχνίδια, δείτε - αν έχετε παιδιά ακόμη καλύτερα μαζί τους - πόσο ψηφιακός υπεύθυνος πολίτης είστε. Αυτό το διαδραστικό παιχνίδι (στα Αγγλικά) αποτελεί συνέχεια του Let's Fight It Together για να διαμορφώσει και να ενισχύσει τη μάθηση από την ταινία. Αυτό το παιχνίδι σας επιτρέπει να συνδεθείτε σε έναν υπολογιστή και να δημιουργήσετε το δικό σας χαρακτήρα που πηγαίνει στο ίδιο σχολείο όπου το συμβάν κυβερνοεκφοβισμού έχει λάβει χώρα. Έχετε την ευκαιρία να βιώσετε μια μέρα στο σχολείο με τον Τζο, τον κύριο χαρακτήρα στο φιλμάκι, και να λαμβάνετε αποφάσεις σχετικά με το πώς να τον βοηθήσετε καθώς βιώνει το cyberbullying.

Σας ευχόμαστε καλές γιορτές με Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και οτιδήποτε σας απασχολεί σε τέτοιου είδους θέματα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω e-mail στο internet-safety [at] sch.gr (αντικαταστήστε το at με το @).

Πηγή: Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου