Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Καταρρέουν τα ταμπού για τις μονογονεϊκές οικογένειες

Φρένο στον κοινωνικό αποκλεισμό φαίνεται πως μπαίνει τα τελευταία χρόνια για τις μονογονεϊκές οικογένειες, αφού αποτελούν πλέον τη νέα μορφή οικογένειας και στην Ελλάδα. Οι γονείς που μεγαλώνουν μόνοι τα παιδιά τους εμφανίζονται απαλλαγμένοι από τα ταμπού του παρελθόντος, αφού -εκτός από το διαζύγιο, το οποίο ζητούν περισσότερο οι γυναίκες, ή τον θάνατο του ενός γονέα- πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν κάτι τέτοιο εκ πεποιθήσεως.

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Και στη χώρα μας οι μονογονεϊκές οικογένειες πολλαπλασιάζονται, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία αγγίζουν σχεδόν το 22% του συνολικού αριθμού των οικογενειών με παιδιά. Βασική αιτία που οδηγεί στη δημιουργία τέτοιου τύπου οικογένειας είναι το διαζύγιο. Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ψυχολογικής και Σεξουαλικής Υγείας δείχνουν πως πριν από δέκα χρόνια ένας στους δέκα γάμους κατέληγε σε διαζύγιο, ενώ σήμερα ένας στους τέσσερις, με προοπτική ο αριθμός αυτός να μεγαλώσει. Άλλες αιτίες είναι ο θάνατος του ενός γονέα, αλλά και η στάση ζωής, όπως στις περιπτώσεις των παιδιών εκτός γάμου.
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες τείνουν να διαμορφώσουν τάση στην Ελλάδα, ενώ δεν θεωρούνται σε καμία περίπτωση «διαλυμένες», δεδομένου ότι π.χ. δύο παιδιά που μεγαλώνουν με τον ένα γονιό αποτελούν μια ολοκληρωμένη οικογένεια. «Το παιδί σε μια τέτοια περίπτωση ξέρει ότι έχει και μητέρα και πατέρα, οπότε νιώθει ότι έχει οικογένεια και ως εκ τούτου συναισθηματική κάλυψη», τονίζει στη «Μ» η κλινική ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα» Χρυσάνθη Κολύβα. Ανέφερε ακόμα ότι, μόνο στο Κέντρο της «Πυξίδας», από τα περιστατικά που προσέρχονται για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη ένα στα πέντε αφορά διαζύγιο. Πρόκειται, όπως είπε, για ανθρώπους που επισκέπτονται το Κέντρο για πρώτη φορά, είναι νέοι σε ηλικία, κυρίως αυτή που προσδιορίζεται ως μέση ηλικία, μεταξύ 40 και 50, κατά την οποία συνήθως τα παιδιά είναι μεγάλα. Μέσα στο 2012 από τα περιστατικά που δέχτηκε το Κέντρο Πρόληψης το 18%-20% αφορούσε ανθρώπους που βρίσκονται σε διάσταση, που οδεύουν προς διαζύγιο ή που πήραν ήδη.

Το διαζύγιο κοινωνικά αποδεκτό
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών λόγω διαζυγίου είναι αριθμητικά μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές που δημιουργούνται λόγω χηρείας ή λόγω στάσης ζωής. Τα τελευταία χρόνια, όπως εξήγησε η κ. Κολύβα, το διαζύγιο είναι πιο αποδεκτό κοινωνικά από ό,τι στο παρελθόν και οι άνθρωποι δεν στιγματίζονται όπως παλιά επειδή αποφάσισαν να χωρίσουν έχοντας και παιδιά. «Ασφαλώς και οι περισσότεροι κουβαλούν το φορτίο της ενοχής ότι απέτυχαν ως γονείς, αλλά το διαζύγιο δεν είναι πια ταμπού, είναι συνηθισμένο φαινόμενο», τόνισε η κλινική ψυχολόγος της «Πυξίδας». Ακόμα όμως και άνθρωποι του οικείου περιβάλλοντος του ζευγαριού, όπως σημείωσε η ίδια, όταν διαπιστώνουν ότι δεν περνούν καλά τους προτρέπουν να χωρίσουν. «Παλαιότερα οι άνθρωποι έλεγαν στο ζευγάρι που αντιμετώπιζε προβλήματα στον γάμο: μη χαλάς το σπίτι σου, δεν είναι σωστό. Σήμερα όμως η κοινωνία είναι αλλιώς και οι οικείοι σου πιο εύκολα σε προτρέπουν να χωρίσεις, εφόσον δεν είσαι καλά με τον άντρα σου ή τον σύντροφό σου» σημείωσε η κ. Κολύβα.
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι πολλά, αλλά ότι δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτά μιας συμβατικής οικογένειας. Αντίθετα είναι διαφορετικής φύσεως στις περιπτώσεις χηρείας, όπου είναι μεγάλο το συναισθηματικό φορτίο. Συνήθως οι αιτίες που οδηγούν στο διαζύγιο, το οποίο ζητούν κατά πλειοψηφία οι γυναίκες, είναι η έλλειψη επικοινωνίας και συντροφικότητας και η έλλειψη συναισθηματικής κάλυψης. Αντίθετα οι άνδρες, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, αφενός ζητούν διαζύγιο, αφετέρου όμως δεν αναγνωρίζουν τις παραπάνω αιτίες, γιατί δεν είναι στον ρόλο τους.

Εκδήλωση για γονείς
Οι μορφές του θεσμού της οικογένειας, οι εναλλαγές των ρόλων αλλά και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών, θα συζητηθούν στη διάρκεια εκδήλωσης-συζήτησης που οργανώνει η Σχολή Γονέων του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα» με θέμα «Η μονογονεϊκή οικογένεια: μια νέα μορφή οικογένειας». Η εκδήλωση προγραμματίζεται την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στα γραφεία της «Πυξίδας» και απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους ανθρώπους που έχουν αναλάβει τον ρόλο του αρχηγού μονογονεϊκής οικογένειας μέσα από τη συνθήκη της διάστασης ή του διαζυγίου, της χηρείας ή ως άγαμοι γονείς. Στην εκδήλωση ειδικοί επιστήμονες, στελέχη της «Πυξίδας», θα παρουσιάσουν τα πιο σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα ως προς την πορεία και τις μορφές του θεσμού της οικογένειας, τις εναλλαγές των ρόλων καθώς και τα ποικίλα ζητήματα που ανακύπτουν σχετικά με τη φροντίδα και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Να σημειωθεί ότι στο Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» από τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει ομάδα συμβουλευτικής για γονείς μονογονεϊκών οικογενειών με τακτικές δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις.

Η κρίση δεν επιτρέπει να χωρίσεις
Στον αντίποδα των μονογονεϊκών οικογενειών βρίσκονται οι οικογένειες που χωρίζουν νομικά και συναισθηματικά, αλλά συνεχίζουν να συγκατοικούν στο πλαίσιο μιας αναγκαστικής συνθήκης που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Με λίγα λόγια, πολλά ζευγάρια αναγκάζονται, λόγω οικονομικών δυσκολιών που επιδείνωσε η κρίση, να μοιράζονται τα έξοδα του σπιτιού, παραμένοντας στο ίδιο σπίτι. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, δεν υπάρχει αρχηγός οικογένειας που αναλαμβάνει τα έξοδα του σπιτιού και των παιδιών, ωστόσο αυτή η συγκατοίκηση που επιβάλλεται λόγω κρίσης έχει συνέπειες στα παιδιά. «Συμβαίνει με πολλά ζευγάρια, το ακούμε και από τα περιστατικά που προσέρχονται στο κέντρο της ‘Πυξίδας’, αλλά δυστυχώς αυτή η αναγκαστική συμβίωση μπερδεύει άσχημα τα παιδιά και τους στέλνει διπλά μηνύματα ως προς τη σχέση των γονιών τους» τονίζει η κ. Κολύβα. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου