Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Αν πάθει έγκαυμα το παιδί..

Διαβάσαμε στο Gold Mum τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που πάθει έγκαυμα, μικρό ή μεγάλο, το παιδί μας και σας μεταφέρουμε τις πολύ χρήσιμες οδηγίες!

Για εγκαύματα πρώτου βαθμού:
Απομακρύνετε το παιδί από την εστία θερμότητας
Βγάλτε του αμέσως τα ρούχα από την καμένη περιοχή
Ρίξτε δροσερό ΑΛΛΑ ΟΧΙ όχι κρύο νερό) στην καμένη περιοχή (αν δεν υπάρχει νερό, οποιοδήποτε πόσιμο υγρό) ή κρατήστε μια καθαρή κρύα κομπρέσα πάνω στο έγκαυμα για 3-5 λεπτά ( μη χρησιμοποιήσετε πάγο γιατί το τραύμα θα αργήσει να επουλωθεί)
Μην απλώσετε βούτυρο, λίπος, ταλκ ή άλλα γιατροσόφια για το έγκαυμα, καθώς αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.
Αν η καμένη περιοχή είναι ακόμη μικρή, καλύψτε την ελαφρά με μια αποστειρωμένη γάζα ή έναν επίδεσμο.
Δώστε στο παιδί κάτι για τον πόνο.
Αν η καμένη περιοχή είναι μικρή, κρατήστε την καθαρή και συνεχίστε να χρησιμοποιείτε δροσερές κομπρέσες και μια χαλαρή γάζα για τις επόμενες 24 ώρες. Μπορείτε ακόμη να απλώνετε μια αντιβιοτική κρέμα 2-3 φορές την ημέρα, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Για εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού:
Αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια και ακολουθήστε αυτά τα βήματα μέχρι να φτάσει το ιατρικό προσωπικό:
Κρατήστε το παιδί ξαπλωμένο με την καμένη περιοχή σηκωμένη.
Ακολουθήστε τις οδηγίες για εγκαύματα πρώτου βαθμού.
Απομακρύνετε όλα τα κοσμήματα και τα ρούχα από το έγκαυμα, εκτός απ’ τα ρούχα που έχουν κολλήσει στην πληγή. Αν δυσκολεύεστε να βγάλετε τα ρούχα, μπορεί να χρειαστεί να τα κόψετε ή να περιμένετε μέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια.
Μην σπάτε τις φουσκάλες.
Ρίξτε στην περιοχή δροσερό νερό για τουλάχιστον 3-5 λεπτά και καλύψτε τη μ’ ένα απλό καθαρό πανί μέχρι να φτάσει η βοήθεια.

Για εγκαύματα από φλόγα:
Σβήστε τις φλόγες κάνοντας το παιδί να «ρολάρει» στο έδαφος.
Καλύψτε το παιδί με μια κουβέρτα ή ένα μπουφάν.
Βγάλτε απ’ την καμένη περιοχή τα ρούχα που καίγονται και τα κοσμήματα.
Καλέστε για ιατρική βοήθεια και μετά ακολουθήστε τις οδηγίες για τα εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού.

Για εγκαύματα από ηλεκτρικές συσκευές και χημικά:
Βεβαιωθείτε πως το παιδί δεν έχει επαφή με την ηλεκτρική πηγή πριν το αγγίξετε για να μην πάθετε κι εσείς ηλεκτροπληξία .
Ξεπλύνατε την καμένη περιοχή με μπόλικο νερό για 5 λεπτά ή περισσότερο. Αν η καμένη περιοχή είναι μεγάλη, χρησιμοποιήστε μια βρύση, ένα ντους, κουβάδες με νερό ή ένα λάστιχο κήπου.
Μην βγάλετε τα ρούχα του παιδιού πριν αρχίσετε να ρίχνετε νερό στο έγκαυμα. Καθώς συνεχίζετε να ρίχνετε νερό, βγάλτε τα ρούχα απ’ την καμένη περιοχή.

Αν η καμένη περιοχή είναι μικρή, ρίξτε νερό για άλλα 10-20 λεπτά, απλώστε μια αποστειρωμένη γάζα ή έναν επίδεσμο και καλέστε το γιατρό του παιδιού.
Τα χημικά εγκαύματα στο στόμα ή τα μάτια απαιτούν άμεση ιατρική εκτίμηση μετά από καλό ξέπλυμα με νερό.
Παρότι και τα χημικά και τα ηλεκτρικά εγκαύματα δεν είναι πάντα ορατά, μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα εσωτερικά όργανα του παιδιού. Τα συμπτώματα ποικίλουν, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα του εγκαύματος και η αιτία μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό πόνο.
Αν πιστεύετε πως το παιδί σας κατάπιε μια χημική ουσία καλέστε το κέντρο δηλητηριάσεων ( 210 7793777) και μετά το νοσοκομείο. Βοηθά να γνωρίζετε ποιο χημικό προϊόν κατάπιε το πιαδί ή με ποιο ήρθε σε επαφή. Μπορεί να χρειαστεί να το πάρετε μαζί σας στο νοσοκομείο. Είναι καλή ιδέα να κολλήσετε στο ψυγείο το τηλέφωνο του κέντρου δηλητηριάσεων για παν ενδεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου