Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Πρόσωπο: Λίμπι Κοσμάλα

Ο... έρωτας της Λίμπι Κοσμάλα με τον αθλητισμό γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 60. Αν και ήρθε στον κόσμο με δισχιδής ράχη (αναπτυξιακή ανωμαλία κατά τη γέννηση που προκαλείται από ελλειπή κλείσιμο του εμβρυϊκού νευρικού σωλήνα με αποτέλεσμα μερικοί σπόνδυνοι που υπερκαλύπτουν τον νωτιαίο μυελό να μην έχουν σχηματιστεί πλήρως) έτσι ώστε να πρέπει να κάνει χρήση αναπηρικού αμαξιδίου αποφάσισε να το... ρίξει στον αθλητισμό. Το 1966 συμμετείχε στο εθνικό πρωτάθλημα του Μπρισμπέιν και αγωνίστηκε στην ξιφασκία, την κολύμβηση, το στίβο και την τοξοβολία και έδειξε να τα καταφέρνει περίφημα. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2011, η παραολυμπιακή επιτροπή της χώρας της... ξέχασε να την δηλώσει για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός ομάδας. Δύο χρόνια αργότερα, στους Αγώνες Κοινοπολιτείας για αθλητές με παραπληγίες που έγιναν στο Εδιμβούργο, κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στην τοξοβολία και τη ξιφασκία, ένα ασημένιο μετάλλιο στο πένταθλο και τέσσερα χάλκινα μετάλλια στην κολύμβηση, αλλά συμμετείχε και σε αγώνες δρόμου για αθλητές με αμαξίδιο. Για να μπορέσει μάλιστα να συμμετάσχει, υποχρεώθηκε να ξοδέψει μια μικρή περιουσία, η οποία της επιστράφηκε από αυτοκινητοβιομηχανία μερικές ημέρες μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στα αυστραλιανά ΜΜΕ.

Η γνωριμία της με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες έγινε το 1972 στη Χέιδελβέργη, όπου συμμετείχε στην κολύμβηση κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα των 3x50μ. μικτής, αλλά και σε αγωνίσματα του στίβου χωρίς ωστόσο να μπορέσει να βρεθεί στο βάθρο των νικητριών. Το άθλημα που έκλεψε την καρδιά της ήταν η σκοποβολή, με την οποία είχε μια πρώτη επαφή στις αρχές της δεκαετίας του 70. Στο Τορόντο, το 1976, έκανε το πρώτο βήμα στο δρόμο για την καταξίωσή της στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Έως και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 έφτασε στην κατάκτηση εννέα συνολικά χρυσών μεταλλίων στο άθλημα της σκοποβολής, καθώς και τριών ασημένιων. Στους αγώνες της Βαρκελώνης, όπως και σε αυτούς που ακολούθησαν έως και το Πεκίνο το 2008 δεν μπόρεσε να βρεθεί στα μετάλλια, ωστόσο ήταν πάντα παρούσα. Μόλις πριν από λίγα 24ωρα, η Παραολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας, την συμπεριέλαβε στην αποστολή της σκοποβολής για τους Αγώνες του Λονδίνου, δίνοντάς της έτσι το δικαίωμα να προσθέσει μια ακόμη συμμετοχή στο παλμαρέ της φτάνοντας συνολικά τις... 11! Παραολυμπιακή εμπειρία 44 ετών για την Λίμπι Κοσμάλα, η οποία κατά τη διάρκεια των Αγώνων της βρετανικής πρωτεύουσας θα μετράει 70 χρόνια συν δύο μήνες ζωής, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι και η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια που θα λάβει μέρος στη συγκεκριμένη διοργάνωση.«Είναι μια συναρπαστική στιγμή στη ζωή μου. Ανυπομονώ να βρεθώ στο Λονδίνο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Με περισσότερες από 10 Παραολυμπιακές διοργανώσεις στο ενεργητικό μου, θεωρώ ότι είμαι σε θέση να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, ώστε να εκπροσωπήσω επάξια την Αυστραλία που μου επιστεύθηκε τη θέση στην ομάδα», είπε η Κοσμάλα η οποία από τους ειδικούς θεωρείται από τις πιο ολοκληρωμένους αθλητές της χώρας των «καγκουρό».

Επί βρετανικού εδάφους και συγκεκριμένα στο Στόουκ Μάντεβιλ, η 70χρονη σκοπεύτρια είχε φτάσει στη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας της κατακτώντας συνολικά τέσσερα χρυσά μετάλλια. «Από τότε οι βαθμολογίες έχουν αυξηθεί, οι αθλητές έχουν βελτιωθεί, αλλά και ο εξοπλισμός έχει βελτιωθεί. Τα όπλα έχουν μεγαλύτερη σταθερότητα τώρα. Έχουμε τους ηλεκτρονικούς στόχους με άμεση επαφή με το σκορ δίπλα μας. Ωστόσο ο στόχος παραμένει ο ίδιος: ο αθλητής να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερός για να έρθει η επίδοση».

Η γεννημένη στην Αδελαίδα, Λίμπι Κοσμάλα, τιμήθηκε το 1985 με το «Μετάλλιο της Τιμής» της Αυστραλίας για την προσφορά της στο άθλημα της σκοποβολής στο αεροβόλο τουφέκι, το 2000 έλαβε το «Αθλητικό Μετάλλιο» της Αυστραλίας, ενώ ένα χρόνο αργότερα πήρε το «Μετάλλιο της Εκατονταετηρίδας». Με τον σύζυγό της, Σταν Κοσμάλα, απέκτησαν δύο γιους αλλά και δύο εγγόνια, τα οποία θα παρακολουθήσουν από κοντά τις προσπάθειες της γιαγιάς τους για την κατάκτηση του αγωνιστικού μεταλλίου, αφού το μετάλλιο της συμμετοχής σε 11 συναπτές διοργανώσεις το έχει ήδη στην κορυφή του παλμαρέ της!

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ (www.amna.gr) via Hellenic Paralympic News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου