Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Σειρά επιστημονικών ομιλιών από νέους ερευνητές στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Σειρά από ομιλίες ερευνητών θα πραγματοποιηθεί στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου τον Μάιο. Στις ομιλίες αυτές θα παρουσιαστούν σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, αλλά και ιστορίες από την καθημερινή ζωή στο εργαστήριο. Νέοι επιστήμονες θα μιλήσουν στο κοινό για την έρευνά τους, για τις προκλήσεις, τις αντιξοότητες και την ικανοποίηση της ζωής του ερευνητή. Η είσοδος στις ομιλίες είναι ελεύθερη.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα των ομιλιών περιλαμβάνει:

- Κυριακή 13 Μαΐου, ώρα 19:00, ομιλία του Στέφανου Ξεφτέρη, μαθηματικού και υποψήφιου διδάκτορα του ΕΜΠ, με τίτλο «Η συναισθηματική νοημοσύνη των υπολογιστών». Θα παρουσιαστεί η «συμπεριφορική βιομετρική», μια κατηγορία τεχνικών που σκοπεύουν στην αυτόματη αναγνώριση και ανάλυση της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων ενός ανθρώπου μέσω της μέτρησης φυσικών χαρακτηριστικών του. Έτσι, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές κάνοντας χρήση προηγμένων τεχνικών από τα μαθηματικά και τον κλάδο της «όρασης υπολογιστών» (computer vision), θα μπορούν, εκτός από το να καταγράφουν, να αναγνωρίζουν, αλλά και να αντιδρούν στα συναισθήματα του χρήστη.

- Κυριακή 20 Μαΐου, ώρα 19:00, ομιλία του δρος Γιώργου Γιαννακόπουλου, συνεργαζόμενου ερευνητή του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, με τίτλο «Ένα γραφικό παραμύθι ν-γραμμάτων». Η ομιλία αφορά το εφεύρημα που ονομάζεται «γράφος ν-γραμμάτων», ένα μαθηματικό τρόπο για να αναπαραστήσουμε μία πληροφορία, με τη βοήθεια του κατάλληλου λογισμικού.

- Σάββατο 26 Μαΐου, ώρα 19:00, ομιλία της δρος Λίλας Κουμάντου, διδάκτορος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, μεταδιδακτορικής συνεργάτιδος στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο ομιλίας «Το ανθρώπινο γονιδίωμα: τι μας έχει διδάξει μέχρι τώρα και τι υπόσχεται για την Ιατρική του μέλλοντος».

- Κυριακή 27 Μαΐου, ώρα 19:00, ομιλία του δρος Κώστα Αντωνίου, επίκουρου καθηγητή του ΕΜΠ, με τίτλο «Κυκλοφοριακά μοντέλα και προσομοίωση: ένας εικονικός κόσμος-εργαλείο για την ανάλυση συγκοινωνιακών συστημάτων». Θα παρουσιαστούν αρχές μοντελοποίησης και προσομοίωσης της κυκλοφορίας, με στόχο τη μύηση του ακροατηρίου στις βασικές έννοιες, όπως η περιγραφή της αντίδρασης των οδηγών στην παροχή πληροφόρησης σχετικά με τις κυκλοφοριακές συνθήκες.

Για τις ομιλίες αυτές δεν γίνεται κράτηση, αλλά σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Πηγή: ΑΜΠΕ via Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου