Ολέθριες γυναικείες μορφές στη λαϊκή παράδοση είναι το θέμα της ομιλίας που θα πραγματοποιηθεί από την Αν. Καθηγήτρια Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Χρυσούλα Χατζητάκη-Καψωμένου αύριο, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 19.30, στο Νέο Κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο Σπουδαστήριο 208, στο 2ο όροφο.
Τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας της Αν. Καθηγήτριας Λαογραφίας, Χρυσούλας Χατζητάκη-Καψωμένου για τις Ολέθριες Γυναικείες Μορφές στη λαϊκή Παράδοση, ανακοινώνονται για πρώτη φορά.
Στην ομιλία θα γίνει αναφορά στο θεματολόγιο των ”παραδόσεων” ή, αλλιώς, “θρύλων”, ένα από τα είδη του λαϊκού αφηγηματικού λόγου, που αναφέρονται σε γυναικείες εξωκοσμικές και εξωτικές μορφές, όπως είναι οι Γοργόνες, οι Νεράιδες, οι Λάμιες κ.α. Σε αντίθεση με τους μύθους και τα παραμύθια, οι ‘παραδόσεις’ θεωρούνταν από τους ανθρώπους που ζούσαν στις λεγόμενες παραδοσιακές κοινωνίες ότι αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα. Στις εν λόγω διηγήσεις αποδίδονται αρνητικές ιδιότητες στις γυναικείες εξωτικές μορφές που προαναφέρθηκαν. Δεδομένου ότι στη λαϊκή λογοτεχνία των παραδοσιακών κοινωνιών η πραγματικότητα αποτυπώνεται με πολύ έμμεσο τρόπο και με συμβολισμούς, στην ομιλία επιχειρείται μια “αποκρυπτογράφησή” του υλικού. Τι μπορεί να σημαίνει άραγε το γεγονός ότι οι Νεράιδες, ενώ περιγράφονται πανέμορφες, ελκυστικές και με έκδηλη ερωτική συμπεριφορά προς τους άνδρες, ταυτόχρονα είναι εχθρικές και επιθετικές απέναντί τους; Γιατί ζουν σε τόπους μακρινούς οι οποίοι παρουσιάζονται ως επίφοβοι και επικίνδυνοι για τον άνθρωπο; Γιατί σε μερικές διηγήσεις οι Νεράιδες περιγράφονται ως δίμορφες υπάρξεις κ.ά.;
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και διοργανώνεται από τον Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Πηγή: diorismos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου