Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

4η Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών στην Καρδίτσα

Πάνω από 2.500 Χορωδοί έρχονται στην Καρδίτσα από τις 8 ως τις 12 Φεβρουαρίου 2012, για να λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη Χορωδιακή Φεστιβαλική εκδήλωση που γίνεται στην Ελλάδα, την 4η Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, που υλοποιείται στα πλαίσια του 30ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Πενήντα δύο (52) Σχολικές Χορωδίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα έρθουν στην Καρδίτσα για ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που αγγίζει την Εκπαίδευση. 2.500 Χορωδοί από Δημοτικά και Γυμνάσια της Ελλάδος και του εξωτερικού, καθώς και οι γονείς τους και φίλοι, δηλαδή πάνω από 3.500 επισκέπτες, θα βρεθούν τόσο στην Καρδίτσα όσο και την ευρύτερη περιοχή.

Τεράστια είναι η συμμετοχή Σχολικών Χορωδιών, από πολλά μέρη της Ελλάδος, σε αυτή την μεγαλειώδη εκδήλωση που διοργανώνει η Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας, και τα ΤΕΙ Καρδίτσας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Αξιόλογες και Ποιοτικές Σχολικές Χορωδίες από Πτολεμαΐδα, Kατερίνη, Λαμία, Ηράκλειο Κρήτης, Ρόδο, Ζάκυνθο, Αθήνα , Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, Ίο, Αμοργό, Καλαμάτα, Καλαμπάκα, Πειραιά, Βόλο, Δράμα, Αγρίνιο, Κομοτηνή, Γιαννιτσά, Βάγια, Λάρισα, Τρίκαλα, Σκάλα Λακωνίας, Φλώρινα, Δράμα, Καρδίτσα, Μουζάκι κλπ. λαμβάνουν μέρος στη μεγάλη αυτή διοργάνωση.

Συγκεκριμένα, η 4η Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών πραγματοποιείται στις 8,9,10,11 και 12 Φεβρουαρίου 2012 στην πόλη της Καρδίτσας στο Αμφιθέατρο των ΤΕΙ Καρδίτσας (Ξύλου και Επίπλου). Παράλληλες εκδηλώσεις θα γίνουν στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Κων/νου κλπ. Πρόκειται για ένα μοναδικό θεσμό με τον οποίο γίνεται ουσιαστική αισθητική παρέμβαση στην ουσία της Καλλιτεχνικής Αγωγής και Παιδείας.

Για τέταρτη φορά πραγματοποιείται ένας Χορωδιακός Θεσμός που αφορά όλες τις σχολικές Χορωδίες (παιδικές-νεανικές) και βοηθά στην ανάπτυξη της μουσικής και Χορωδιακής εκπαίδευσης του τόπου μας. Πρόκειται για μια Χορωδιακή Πανδαισία από σχολικές χορωδίες της Ελλάδος καθώς και την συμμετοχή εκλεκτών ξένων χορωδιών.

Στην 4η Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών λαμβάνουν μέρος σχολικές χορωδίες (παιδικές-νεανικές-μεικτές) από σχολικές μονάδες, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στους Claude Debussy (1862-1918), για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, τον Λορέντζο Μαβίλη (1860-1912) για τα 100 χρόνια από το θάνατό του και τον Hans Leo Hassler (1564-1612) για τα 400 χρόνια από το θάνατό του.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ αναλαμβάνει ο καθηγητής, Νίκος Ευθυμιάδης. Στη διοργάνωση συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας (Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας), ο Δήμος Καρδίτσας και τα ΤΕΙ.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών. Παράλληλα, αναδεικνύεται το τεράστιο εκπαιδευτικό έργο του Καθηγητή Μουσικής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαμέσου του Χορωδιακού εργαλείου.

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή θα επιλέξει τις καλύτερες σχολικές Χορωδίες, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ερμηνεύσουν εκτός των άλλων και έργα Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής (Μονοφωνικά) καθώς και Πολυφωνικά έργα της Αναγέννησης.

Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου