Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ακόμα και τα περιστέρια ξέρουν απλή αριθμητική

Η ικανότητα αντίληψης αφηρημένων αριθμητικών κανόνων δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των πρωτευόντων θηλαστικών, αποκαλύπτουν πειράματα στη Νέα Ζηλανδία: ταπεινά περιστέρια είχαν εξίσου καλές επιδόσεις με τους πιθήκους στο να ταξινομούν ομάδες αντικειμένων ανάλογα με τον αριθμό τους.

Ο Ντέμιαν Σκαρφ, συγκριτικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, πέρασε ένα χρόνο εκπαιδεύοντας τρία περιστέρια με μια οθόνη αφής την οποία τσιμπούσαν τα πουλιά με το ράμφος τους.

Τα περιστέρια έβλεπαν τρεις ομάδες με διαφορετικούς αριθμούς αντικειμένων, για παράδειγμα μια ομάδα με ένα κίτρινο τετράγωνο, μια ομάδα με δύο κόκκινους κύκλους και μια τρίτη ομάδα με τρία κίτρινα παραλληλόγραμμα. Προκειμένου να κερδίσουν ένα μεζέ, τα πειραματόζωα έπρεπε να βάλουν τις ομάδες στη σειρά, δηλαδή να επιλέξουν πρώτα την ομάδα με το ένα αντικείμενο, έπειτα την ομάδα με τα δύο αντικείμενα και τέλος την ομάδα με τα τρία αντικείμενα.

«Έπρεπε να μάθουν ότι σημασία είχε ο αριθμός των αντικειμένων και όχι το χρώμα ή το σχήμα τους» εξηγεί ο Σκαρφ στο δικτυακό τόπο του Science, όπου δημοσιεύεται η μελέτη.

Οι επιστήμονες ονομάζουν αυτού του είδους την αριθμητική λογική «τακτικούς αριθμούς» και τη διαχωρίζουν από την ικανότητα αντίληψης διαφορετικών ποσοτήτων, δηλαδή το μέτρημα.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα περιστέρια και άλλα πτηνά μπορούν να μετρούν, ωστόσο ικανότητα αντίληψης της αφηρημένης έννοιας του τακτικού αριθμού είχε βρεθεί μέχρι σήμερα μόνο σε πιθήκους ρέζους, λεμούριους και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, όχι όμως και στα πτηνά.

«Πίστευα ότι ήταν εκπληκτικό που μπορούν να το κάνουν οι πίθηκοι, οπότε εντυπωσιάστηκα ακόμα περισσότερο με το γεγονός ότι μπορούν να το κάνουν και τα περιστέρια» σχολιάζει η Ελίζαμπεθ Μπράνον του αμερικανικού πανεπιστημίου Duke, η οποία είχε δημοσιεύσει μια σημαντική μελέτη για την ικανότητα αντίληψης των τακτικών αριθμών στους πιθήκους ρέζους το 1998.

Τόσο η Μπράνον όσο και ο Σκαρφ περιμένουν τώρα να δουν αν αυτή η θαυμαστή ικανότητα υπάρχει και σε άλλα ζώα.
 
Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου