Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Καταρρίψτε μύθους της καθημερινότητας και του σινεμά

Μια νέα σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων εγκαινιάζεται το φετινό Νοέμβριο στην διαδραστική έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας που λειτουργεί από το 2003 στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Με τα νέα πειράματα παιδιά από εννέα ετών και άνω αλλά και οι γονείς τους καλούνται να καταρρίψουν διάσημους μύθους της πραγματικότητας αλλά και του κινηματογράφου. Το απόγευμα οι «Ιστορίες… για ιδιοφυΐες» προκαλούν το κοινό να αναμετρηθεί με γίγαντες της μαθηματικής διανόησης του αρχαίου κόσμου.

Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, μπορεί κανείς να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Μύθοι και Επιστημονική Πραγματικότητα»
Ώρα 13:30 έως 14:10 Επίδειξη Πειραμάτων
(προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)

Αυτό το Νοέμβρη, η ομάδα των πειραμάτων της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας βάζει στο μικροσκόπιο αμφιλεγόμενα θέματα από την καθημερινή ζωή και όχι μόνο.

Γιατί δεν παθαίνουν ηλεκτροπληξία τα πουλιά που κάθονται στα ηλεκτροφόρα καλώδια;
Κολυμπάμε πιο εύκολα στη θάλασσα απ’ ό,τι στην πισίνα;
Τι θα γίνει πραγματικά όταν θα λιώσουν οι πάγοι των πόλων;
Μπορούμε να βράσουμε νερό παγώνοντάς το;
Πιστεύετε όλα όσα βλέπετε στην τηλεόραση; Πώς πραγματικά ανιχνεύεται το αίμα στις αστυνομικές σειρές;
Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι υπερήρωες; Είναι όλα τα κατορθώματά τους εφικτά, ακόμη και χρησιμοποιώντας τις υπερδυνάμεις τους; «Τα Μαθηματικά του Αρχαίου Κόσμου»

Ώρα 16:30 έως 17:30 Ιστορίες… για ιδιοφυΐες!
(προτείνεται για παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες)
Είστε λάτρεις των μαθηματικών αινιγμάτων; Σας αρέσουν τα μαθηματικά παράδοξα και θέλετε να αναμετρηθείτε με γίγαντες της ιστορίας των μαθηματικών για τη λύση τους;

Στη δραστηριότητα αυτή γρίφοι και αινίγματα του αρχαίου μαθηματικού κόσμου προκαλούν το μυαλό και τη φαντασία σας! Μέσα από ιστορίες και ανέκδοτα ταξιδεύουμε μαζί σε μια εποχή μυστηρίου όπου θα μάθετε να υπολογίζετε σαν τους αρχαίους Βαβυλώνιους, να μετράτε τις διαστάσεις των τριγώνων σαν τους αρχαίους μάγους-μαθηματικούς της Πυθαγόρειας Σχολής και φυσικά θα ακούσετε για τις ζωές τριών διάσημων αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών, του Πυθαγόρα, του Ευκλείδη και του Αρχιμήδη. Το βιβλίο της φύσης ίσως είναι πράγματι γραμμένο με μαθηματικούς χαρακτήρες, όπως είχε πει ο Γαλιλαίος.

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, αποτελεί ένα περιβάλλον, όπου το «πάντρεμα» της επιστήμης με την τεχνολογία υλοποιείται με τον πλέον πρωτότυπο και μοναδικό τρόπο: μέσα από «έξυπνα» εκθέματα συνδεδεμένα με την καθημερινότητα, που προκαλούν το μυαλό και τη φαντασία.

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, μία από τις πλέον οργανωμένες εκθέσεις επιστημονικού χαρακτήρα στη χώρα μας, άρχισε να δημιουργείται το 2003, σε συνεργασία με το γνωστό γαλλικό επιστημονικό κέντρο Cité des Sciences et de l’Industrie.

Τι θα δείτε στη διαδραστική έκθεση

Η διαδραστική έκθεση εκτείνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες:

Ύλη και Υλικά (Ισόγειο),
Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα (1ος Όροφος),
Βιοτεχνολογία (2ος Όροφος). Η επαφή με καθένα από τα 65 μόνιμα διαδραστικά εκθέματα, που καλύπτουν τους χώρους της φυσικής, της χημείας, των υλικών, των τηλεπικοινωνιών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της βιοτεχνολογίας, αποτελεί για τον επισκέπτη το ξεκίνημα μιας πρωτότυπης, ζωντανής και εξαιρετικά διαδραστικής «περιπέτειας».

Πατώντας κουμπιά, μετρώντας δείγματα, χρησιμοποιώντας διακόπτες και μοχλούς, συνδυάζοντας εικόνες και ήχους, ο επισκέπτης μπορεί να διαδρά με το εκθεσιακό περιβάλλον, παρατηρώντας τα αποτελέσματα των ενεργειών του και αντιδρώντας σ’ αυτά.

Μέσα από τα εκθέματα θα μάθετε τι είναι οι περιβόητες οπτικές ίνες και οι οθόνες υγρών κρυστάλλων, αλλά και τα υλικά με μνήμη! Θα παίξετε εικονικά κρουστά, θα εξετάσετε πόσο καλή είναι η ακοή σας και κατά πόσο τα γυαλιά ηλίου σας προστατεύουν από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες. Επιπλέον, θα μάθετε πώς γίνονται τα 3D γραφικά, θα δείτε αληθινά δείγματα DNA, δέρμα καρχαρία και άλλα πολλά!
 
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου