Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Το «Σουσάµι Ανοιξε» κατά της φτώχειας

Ενα επτάχρονο κορίτσι µε πορτοκαλί µαλλιά φέρνει κάθε εβδοµάδα εκατοµµύρια Αµερικανούς αντιµέτωπους µε τη στυγνή πραγµατικότητα. Η Λίλι είναι το νέο µάπετ που επιστράτευσε η δηµοφιλής παιδική σειρά «Sesame Street» («Σουσάµι Ανοιξε» ελληνιστί) προκειµένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώµη των ΗΠΑ σχετικά µε το ακανθώδες πρόβληµα της παιδικής πείνας και φτώχειας.

Ο χαρούµενος και πολύχρωµος κόσµος των µάπετ υποδέχθηκε µια νέα ηρωίδα. Το όνοµά της είναι Λίλι και πεινάει γιατί η οικογένειά της είναι φτωχή και δυσκολεύεται να εξασφαλίσει για αυτήν ακόµη και τα πλέον βασικά είδη διατροφής. Το επτάχρονο κοριτσάκι µε τα πορτοκαλί µαλλιά νιώθει ανασφαλές, αφού δεν γνωρίζει αν την επόµενη ηµέρα θα υπάρχει ένα πιάτο φαγητό στο οικογενειακό τραπέζι, ένα συναίσθηµα το οποίο απεικονίζει µε τον πλέον εύγλωττο τρόπο µια πραγµατική κατάσταση που πλήττει ακόµη και µεγάλα µητροπολιτικά κέντρα της Αµερικής σήµερα. Οι επίσηµες µετρήσεις της USDA, του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνο για τις έρευνες σχετικά µε τις διατροφικές συνήθειες των Αµερικανών, είναι αποθαρρυντικές: ένα στα τέσσερα (σχεδόν 17 εκατοµµύρια!) παιδιά κάτω των έξι ετών στη χώρα είναι εκτεθειµένα στη φτώχεια και στον υποσιτισµό.
 
«Ελπίδα ενάντια στην πείνα» Οι παραγωγοί της εκποµπής αποφάσισαν να κάνουν κάτι. Και κάπως έτσι... εγένετο Λίλι, η οποία συστήθηκε στο παιδικό κοινό της χώρας στις 9 Οκτωβρίου, σε ένα ωριαίο επεισόδιο µε τίτλο «Growing Hope Against Hunger» («Γεννώντας την ελπίδα ενάντια στην πείνα»). Οι σεναριογράφοι της σειράς έβαλαν τη Λίλι να συζητήσει µε τον Ελµο, ένα από τα µάπετ, για το πρόβληµα της πείνας µε πολύ προσεκτικό τρόπο, δίνοντας το µήνυµα στα µικρά παιδιά ότι δεν είναι µόνα και ότι έχουν τη συµπαράσταση των γονιών τους. Ενδιάµεσα παρεµβάλλονται, λέγοντας τη δική τους γνώµη, ο Μπερτ, ο Ερνι, το Cookie Μonster (το «Τέρας των Μπισκότων») και οι υπόλοιπες κούκλες οι οποίες έγιναν γνωστές στην Ελλάδα από την εκποµπή «Σουσάµι Ανοιξε» που µετέδιδε η ΕΤ1 παλιά και δηµιουργήθηκαν από τον Τζιµ Χένσον, δηµιουργό και του µεταγενέστερου και θρυλικού «Μάπετ Σόου».

«Θέλει να µιλήσει γι’ αυτό το θέµα, καθώς ξέρει ότι θα βοηθήσει µε αυτόν τον τρόπο πολλές άλλες οικογένειες και παιδιά. Πρόκειται όµως για ένα ζήτηµα το οποίο δεν είναι εύκολο να το συζητήσεις από την αρχή» λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί του «Sesame Street», το οποίο πρόσφατα ξεκίνησε και τη σειρά «Food for Thought: Εating Well on a Budget» («Τροφή για σκέψη: Καλή διατροφή εντός προϋπολογισµού») µε στόχο να προβάλει και να συµβάλει στην καταπολέµηση της παιδικής παχυσαρκίας αλλά και πείνας. «Είναι δύσκολο να µιλήσεις για την πείνα, να πεις ότι δεν έχεις να φας, ακόµη και όταν είσαι ενήλικος, πολύ περισσότερο όταν είσαι παιδί» λέει το ζευγάρι ηθοποιών Μπραντ και Κίµπερλι Πέισλι, που «δανείζουν» τη φωνή τους στη Λίλι και στην οικογένειά της.

«Από την αρχή της µετάδοσής του το “Sesame Street” χτίστηκε γύρω από την ιδέα ότι αν µπορείς να κρατήσεις την προσοχή των παιδιών, µπορείς και να τα εκπαιδεύσεις» λέει ο Μάλκοµ Γκλάντγουελ, ένας από τους συγγραφείς των κειµένων και ιθύνων νους πίσω από ένα από τα πολλά «µαθήµατα» που µας έδωσε η σειρά, µε τη βοήθεια του Ερνι: ότι δεν πρέπει να τρώµε µπισκότα στο κρεβάτι γιατί θα εµφανίζεται το Cookie Μonster και θα τα τρώει όλα.

Η πρώτη «εκπαιδευτική TV» Το «Sesame Street» προβλήθηκε για πρώτη φορά στην αµερικανική µικρή οθόνη στις 10 Νοεµβρίου του 1969 ως µια εκπαιδευτική τηλεοπτική σειρά για παιδιά µε ισόποσες γερές δόσεις διασκέδασης. Τα κείµενα των σεναριογράφων λειτουργούσαν ως ένα είδος σεµιναρίων, τα οποία ενίσχυαν την ανάπτυξη και τις προσχολικές τους γνώσεις, ενώ οι δηµιουργοί της σειράς «απαιτούσαν», τρόπον τινά, και την ταυτόχρονη ενεργή παρουσία των γονιών. Μέσα σε αυτά τα 42 χρόνια προβολής του το «Sesame Street» απέκτησε εκατοµµύρια οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσµο.

Τα μάπετ πρωταγωνιστές... τσόντας Την περασµένη εβδοµάδα η σειρά έπεσε θύµα ενός επιδέξιου χάκερ, όταν το κανάλι του «Sesame Street» στο YouTube παραβιάστηκε από έναν χρήστη µε το όνοµα Mredxwx, µε αποτέλεσµα οι µαριονέτες να αντικατασταθούν από... τσόντες µε αληθινούς ηθοποιούς. Το νέο περιεχόµενο ονοµάστηκε «Pornography Street» και εξέπεµπε κανονικά για περίπου 20 λεπτά µπροστά στα έκπληκτα µάτια των µικρών παιδιών µε την επισήµανση «σε ποιον δεν αρέσει το πορνό, παιδιά;» ώσπου οι υπεύθυνοι να το πάρουν χαµπάρι και να διακόψουν τη µετάδοση. 
 
 Μπερτ και Ερνι, φίλοι ή κάτι παραπάνω;
Οι φήµες λένε ότι οι δύο µαριονέτες, που ζουν µαζί και µοιράζονται ένα δωµάτιο µε δύο µονά κρεβάτια επί 20 χρόνια, είναι τελικά κάτι παραπάνω από... φίλοι. Για τον λόγο αυτόν η ιστοσελίδα change.org ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό µια εκστρατεία µε στόχο τη συγκέντρωση υπογραφών για να υπάρξει ένας γκέι γάµος ανάµεσα στους δύο πρωταγωνιστές της, ώστε να προωθηθούν τα δικαιώµατα των οµοφυλοφίλων και ταυτόχρονα να περιοριστεί η οµοφοβία. Ωστόσο το αίτηµά τους δεν έγινε δεκτό, αφού σύµφωνα µε τους παραγωγούς «ο Μπερτ και ο Ερνι είναι κολλητοί. ∆ηµιουργήθηκαν για να διδάξουν σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ότι οι άνθρωποι µπορεί να είναι καλοί φίλοι µε όσους είναι πολύ διαφορετικοί από τους ίδιους».

ΚΟΥΚΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS
Κάµι, η χορηγός… οροθετικής ενέργειας Το 2002 η νοτιοαφρικανική έκδοση του «Sesame Street» έφερε στις οθόνες των τηλεοράσεων της χώρας την Κάµι, ένα κοκκινοµάλλικο οροθετικό µάπετ, µε σκοπό να µιλήσει για το πρόβληµα του AIDS που µαστίζει τη χώρα. Η Κάµι είναι ένα πεντάχρονο κοριτσάκι που γεννήθηκε οροθετικό, ένα από τα σχεδόν 300.000 παιδιά που ζουν µε AIDS σήµερα στη Νότια Αφρική. Ως τότε το ζήτηµα αυτό θεωρούνταν ταµπού στη χώρα µε τα 6 εκατοµµύρια φορείς της αρρώστιας, αλλά το τηλεοπτικό πρόγραµµα «Takalani Sesame», που στην τοπική διάλεκτο σηµαίνει «Τα Χαρούµενα Sesame», κατάφερε και έβαλε το θέµα στα σπίτια πολλών εκατοµµυρίων Νοτιοαφρικανών. «Είναι η πρώτη φορά που µιλάµε στα µικρά παιδιά για αυτό το ζήτηµα και σύντοµα ελπίζουµε η νέα γενιά της χώρας µας να είναι πλήρως ενηµερωµένη σχετικά µε την τροµερή αυτή µάστιγα» είχε τονίσει ο τότε υπουργός Παιδείας Καντέρ ΑΣµάλ. 
 
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου