Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Η νέα φυλή είναι η... μεικτή

Μιλούν άπταιστα δύο γλώσσες από πολύ μικρά. Για να κοιμηθούν, τους διάβαζαν οι δικοί τους λαϊκά παραμύθια από δύο χώρες. Ακολουθούν τα έθιμα και τις παραδόσεις δύο λαών. Σε πολλές περιπτώσεις γιορτάζουν... διπλά τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Τα παιδιά των μεικτών οικογενειών ζουν σε ένα περιβάλλον με ερεθίσματα από δύο πολιτισμούς.

Η μητέρα του είναι Ελληνίδα. Ο πατέρας του κατάγεται από την πόλη Ελ Φάσερ στο Νότιο Σουδάν. Ο Μίμης Σασάτης, παίκτης της ομάδας βόλεϊ του Πανελληνίου, και η αδελφή του μεγάλωσαν σε ένα σπίτι όπου οι αραβικές και οι ελληνικές παραδόσεις συνυπήρχαν. «Οι γονείς μου γνωρίστηκαν όταν ο πατέρας μου ήρθε από την πατρίδα του με υποτροφία να σπουδάσει στην Ελλάδα οδοντιατρική. Για μας αυτή η πολιτισμική ποικιλία ήταν κάτι δεδομένο. Παρότι συνήθως ακολουθούμε τις ελληνικές παραδόσεις, υπάρχουν φορές που το μεσημέρι, για παράδειγμα, τρώμε ελληνικό φαγητό και το βράδυ ο πατέρας μου μαγειρεύει κάτι σουδανικό», λέει ο 23χρονος.

Βρετανική έρευνα που ολοκληρώθηκε και δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα δείχνει πως η μεγαλύτερη μειονότητα δεν προέρχεται από ένα έθνος, δεν έχει μία γλώσσα ή ένα χρώμα, αλλά... δύο. Στη Βρετανία το ποσοστό των μιγάδων έχει αυξηθεί και φτάνει σήμερα τα δύο εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί στο 3% του βρετανικού πληθυσμού. Και στη χώρα μας έχει αρχίσει να κάνει δυναμικότερα την εμφάνισή του το φαινόμενο των δύο πολιτισμών σε μία οικογένεια, καθώς όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που δεν μένουν πιστοί σε όσα η ελληνική παροιμία λέει «παπούτσι από τον τόπο σου, κι ας είναι μπαλωμένο». Το 2008 οι γάμοι Ελλήνων και Ελληνίδων με αλλοδαπές και αλλοδαπούς έφταναν τις 3.341 ενώ έναν χρόνο πριν μόλις που ξεπερνούσαν τις 3.000 (πιο συγκεκριμένα 3.039). Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2009, παρατηρείται αύξηση στους μεικτούς γάμους και δη τους πιο... εξωτικούς. Ετσι, από τους 706 γάμους που έκαναν Αλβανές στη χώρα μας, οι 489 ήταν με Ελληνες ενώ από τους 40 γάμους που έκαναν βραζιλιάνες μετανάστριες, οι 36 ήταν με Ελληνες. Οσο για εκείνες που κατάγονται από χώρες της Αφρικής, έκαναν 53 γάμους με άνδρες που το διαβατήριό τους είναι ελληνικό.

«Υπολογίζουμε πως οι μεικτοί γάμοι στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν το 10% των τελούμενων συνολικά γάμων. Οσο περνούν τα χρόνια, όμως, και στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης θα πρόκειται για μία πραγματικότητα που θα τη συναντάμε όλο και πιο συχνά», εξηγεί η κοινωνιολόγος, ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), Λάουρα Μαράτου-Αλιμπράντη. Μάλιστα, τονίζει, οι μεικτές οικογένειες θα αυξάνονται, «ιδίως σε μια εποχή που όλο και πιο πολλοί νέοι Ελληνες βγαίνουν στο εξωτερικό για σπουδές ή δουλειά». Κι ενώ παλαιότερα θεωρούνταν μειονέκτημα να έχει ένα παιδί διπλή ταυτότητα, πλέον οι έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά των μεικτών οικογενειών έχουν πολλά πλεονεκτήματα, «είτε αυτά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι γνωρίζουν ως μητρικές δύο γλώσσες είτε ότι προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις πιο εύκολα».

Ο ΣΑΜΙ. Κάποιοι τον φωνάζουν Θοδωρή. Οι στενοί του φίλοι, όμως, Σάμι. Ο φοιτητής στο Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Λάρισας ακούει και στα δύο. Το πρώτο όνομα το πήρε από την πλευρά του πατέρα του, ο οποίος έχει καταγωγή από την Καλαμάτα. Το δεύτερο από τη φινλανδή μητέρα του. Ο Σάμι Τσίρος μεγάλωσε σε μεικτή οικογένεια κι όπως λέει στα «ΝΕΑ» αυτό όχι μόνο δεν τον έκανε να... ψάχνει την ταυτότητά του, αλλά του έδωσε εφόδια που δεν έχουν τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του. «Ζω ανάμεσα σε δύο κουλτούρες και υιοθετώ συνήθειες και από τις δύο πλευρές».

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου