Μείωση μαθητών, αύξηση των επισφαλειών, αγωνία για το εάν οι γονείς θα μπορούν να είναι συνεπείς στις δόσεις των διδάκτρων σκιαγραφούν το τοπίο στα ιδιωτικά σχολεία, περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Εάν δεν ήταν οι καταλήψεις των δημόσιων σχολείων, η πτώση στις εγγραφές των ιδιωτικών σχολείων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη», συνοψίζει μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) κ. Μιχάλης Κουρουτός καταδεικνύοντας τη φυγή μαθητών που καταγράφεται φέτος από τα ιδιωτικά σχολεία, η οποία κατά περίπτωση φτάνει έως και το 50%. Βέβαια, περισσότερο έχουν πληγεί τα ιδιωτικά σχολεία στις ασθενέστερες οικονομικά περιοχές, όμως η κρίση δεν άφησε κανέναν αλώβητο.
Μπορεί ορισμένα μεγάλα και γνωστά σχολεία φέτος να μην είχαν μείωση στον τελικό αριθμό των μαθητών τους, όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», για πρώτη φορά φέτος δεν έκαναν κλήρωση για να καλύψουν τις προσφερόμενες θέσεις. Και αυτό διότι ενώ έως πέρυσι υπήρχε «ουρά» για μία θέση, φέτος η ζήτηση κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με τις προσφερόμενες θέσεις. «Πρόκειται για μείωση του ενδιαφέροντος, η οποία εκτιμάται ότι θα μεταφραστεί σε μείωση του αριθμού των μαθητών από το 2012», εκτίμησε, μιλώντας στην «Κ», διευθυντής σχολείου. Εξαίρεση στη γενική εικόνα αποτελούν τα 14 ξένα σχολεία στην Ελλάδα, τα οποία ακολoυθούν ξένο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, και στα οποία υπάρχει μια γενική αύξηση του αριθμού των μαθητών, έως και κατά 10%. Στα σχολεία αυτά φοιτούν και παιδιά ξένων υπηκόων που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και Ελληνόπουλα. Μάλιστα, η φετινή αυξητική τάση του αριθμού των μαθητών τους αποτελεί συνέχεια της περυσινής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων κ. Αθανάσιου Ζαχόπουλου, μεσοσταθμικά η μείωση των μαθητών φέτος κινείται στο 6%, ενώ ο κ. Κουρουτός εκτιμά ότι κατά μέσο όρο η μείωση του αριθμού των μαθητών κινείται στο 15%. Φέτος, πρόκειται για μια εντυπωσιακή μείωση κατά δεύτερη συνεχή χρονιά.
Εξαίρεση τα νηπιαγωγεία
Συγκεκριμένα, το 2010-2011 στην ιδιωτική εκπαίδευση φοιτούσαν συνολικά 90.934 μαθητές, ενώ το 2009-2010 φοιτούσαν 93.351 μαθητές. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 2,6% την ίδια στιγμή που ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε από 1.486.264 το 2009-2010 σε 1.492.657 το 2010-2011. Η αύξηση του αριθμού αποδίδεται στους εγκατεστημένους στην Ελλάδα μετανάστες και στην καθιέρωση (από το 2008-09) της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Αλλωστε, μόνο στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση ο μαθητικός πληθυσμός αυξήθηκε το 2010-11 έναντι του 2009-10. Μόνη εξαίρεση απετέλεσαν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία (+3,9% αυξήθηκαν οι μαθητές τους το 2010-11 έναντι του 2009-10), κυρίως επειδή τα δημόσια νηπιαγωγεία δεν έχουν ακόμη τις υποδομές να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, λόγω του υποχρεωτικού της προσχολικής αγωγής.
Φέτος, στην ιδιωτική εκπαίδευση υπάρχουν σημαντικές αυξομειώσεις ανά σχολείο και εκπαιδευτική βαθμίδα. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουτό, οι πρόσφατες μαθητικές καταλήψεις στα δημόσια γυμνάσια και λύκεια αλλά και τα σημαντικά προβλήματα που παρατηρήθηκαν με την έλλειψη βιβλίων οδήγησε πολλούς γονείς να μετακινήσουν το παιδί από το δημόσιο σε ιδιωτικό σχολείο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετριασθεί η αρχική απογοητευτική εικόνα.
Με κριτήριο την περιοχή που βρίσκεται και τη φήμη του σχολείου, σημαντικά έχουν πληγεί τα «μικρομεσαία» σχολεία σε ασθενέστερες οικονομικά περιοχές. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μικρό ιδιωτικό σχολείο στο κέντρο της Αθήνας αντιμετωπίζει ζήτημα «επιβίωσης». Επίσης, εκπαιδευτική μονάδα στην Ανατολική Αττική αναζητεί λύση στα οξύτατα δανειακά της προβλήματα. Ταυτόχρονα, υπήρξε μια μικρή ροή μαθητών από ακριβότερο σε φθηνότερο ιδιωτικό σχολείο.
Το άλλο σημαντικό πρόβλημα των ιδιοκτητών σχολείων είναι η αύξηση των επισφαλειών για δεύτερη συνεχή χρονιά. Συγκεκριμένα, το ποσό των απλήρωτων διδάκτρων κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχει αυξηθεί έως και κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, υπάρχουν γονείς που έχουν μεγάλες εκκρεμότητες στην καταβολή διδάκτρων όχι μόνο από το προηγούμενο σχολικό έτος, αλλά και από το 2008. «Ανησυχώ για τα οφειλόμενα, όμως είναι εύκολο να διώξεις ένα παιδί από το σχολείο σου;» αναρωτιέται ιδιοκτήτης...
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου