Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Διαγωνισμός "School Lab: Επικοινωνία της επιστήμης στα σχολεία"

Είσαι μαθητής 10–15 ετών;
Σε ενδιαφέρει η επιστήμη;
Πάρε μέρος στο καινοτόμο διαδραστικό School Lab και μπες κι εσύ στο συναρπαστικό κόσμο των επιστημών!

Οι μαθητές που θα καταθέσουν τις δέκα καλύτερες συμμετοχές θα εξασφαλίσουν δωρεάν παρακολούθηση σεμιναρίων/masterclass από FameLabbers/κοινωνούς της επιστήμης με στόχο τη μύησή τους στην έρευνα για την εξέλιξη της επιστήμης, και τη βελτίωση των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων και ταλέντου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ SCHOOL LAB;
Το πρόγραμμα αποτελεί μια καινοτόμο μέθοδο προώθησης των επιστημών σε παιδιά 10–15 ετών, μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι βασικοί στόχοι που θέλουμε να επιτύχουμε μέσα από το School Lab είναι να βοηθήσουμε τους μαθητές να:
  • κατανοήσουν τις συναρπαστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες και οι ερευνητές γνωρίζοντάς τους από κοντά
  • αναπτύξουν κριτική και δημιουργική σκέψη μέσω καινοτόμων και δημιουργικών δράσεων
  • αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και δεξιότητες παρουσίασης των ιδεών τους
  • να βλέπουν τους νέους επιστήμονες ως νέα πρότυπα (role models)
και να δημιουργήσουμε μια διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών στην οποία θα συμμετέχουν από κοινού μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 10–15 ετών από όλη την Ελλάδα οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν ένα επιστημονικό θέμα, είτε μόνοι τους, είτε σε συνεργασία με τους καθηγητές τους. Στην προσπάθειά τους αυτή, οι ενδιαφερόμενοι μαθητές θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με συμμαθητές τους, αλλά και με νέους επιστήμονες/ειδικούς στην επικοινωνία της επιστήμης μέσω της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας, που δημιουργήσαμε ειδικά για τους νεαρούς χρήστες του προγράμματος και η οποία θα αποτελέσει έναν εναλλακτικό διαδικτυακό χώρο συνάντησης μαθητών, εκπαιδευτικών και επιστημόνων.
Οι νέοι επιστήμονες, φιναλίστ του επιστημονικού διαγωνισμού «FameLab» του British Council, που είναι καταξιωμένοι «Επικοινωνοί της Επιστήμης», θα αναλάβουν καθήκοντα καθοδηγητών στις τεχνικές της Επικοινωνίας της Επιστήμης, τόσο μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας (μέσω webinars), όσο και μέσω σεμιναρίων που θα πραγματοποιήσουν σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αθήνα). Με τη βοήθειά τους, οι μαθητές θα αναπτύξουν το θέμα τους, ενώ παράλληλα θα εξοικειωθούν με την ερευνητική διαδικασία.
Οι μαθητές θα πρέπει στη συνέχεια να αναρτήσουν ένα βίντεο διάρκειας 3–5 λεπτών πάνω στο επιστημονικό θέμα που επέλεξαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος. Οι παρουσιάσεις των μαθητών θα μπορούν να ψηφίζονται από μια επιτροπή ειδικών, αλλά και από τους ίδιους τους μαθητές. Στο τέλος της προπαρασκευαστικής φάσης, οι δέκα καλύτερες συμμετοχές θα παρουσιαστούν ενώπιον μιας επιτροπής η οποία θα απαρτίζεται από προσωπικότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και των ΜΜΕ.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν.
Πότε: Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2011
Πού:  Σε όλη την Ελλάδα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Aναστασία Ανδρίτσου:
E-mail: Anastasia.Andritsou@britishcouncil.gr
Τηλέφωνο: 210 369 2334

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου