Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων για το ευρωπαϊκό βραβείο για την προσβάσιμη πόλη: Access City Award

Την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων για τη δεύτερη απονομή του βραβείου «Access City Award», του ευρωπαϊκού βραβείου για προσβάσιμες πόλεις, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος του ετήσιου βραβείου είναι η ανάδειξη και η επιβράβευση πόλεων που λαμβάνουν υποδειγματικά μέτρα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε βασικές πτυχές της αστικής διαβίωσης. Θα φέρει στο επίκεντρο τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες που επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και να έχουν ίση πρόσβαση στα δικαιώματά τους. Το βραβείο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της ΕΕ για τη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς φραγμούς. Η βελτιωμένη προσβασιμότητα προσδίδει διαρκή οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στις πόλεις, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της πληθυσμιακής γήρανσης. Οι πόλεις με τουλάχιστον 50.000 κατοίκους έχουν στη διάθεσή τους έως τις 20 Σεπτεμβρίου για την υποβολή υποψηφιότητας.

«Η προσβασιμότητα είναι θεμέλιος λίθος της ένταξης. Η πρόσβαση σε υποδομές, αγαθά, υπηρεσίες και πληροφορίες αποτελεί προϋπόθεση για τα άτομα με αναπηρία ώστε να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους και να συμμετάσχουν ενεργά στην κοινότητα», δήλωσε η Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Viviane Reding. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πόρτες των πόλεών μας είναι ανοικτές για όλους. Αυτό το βραβείο τιμά εκείνους που επιδεικνύουν την αφοσίωση, τη φιλοδοξία και την καινοτομία ώστε να καταστεί πραγματικότητα στην Ευρώπη η προσβασιμότητα. Ανταλλάσσοντας εμπειρίες, οι επιτυχίες ορισμένων πόλεων μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για άλλες σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Περίπου 80 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ έχουν κάποια αναπηρία. Με τη γήρανση της κοινωνίας μας, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ή των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα αυξάνει καθημερινά. Επιπλέον, δεδομένου ότι τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους κατοικούν σε κωμοπόλεις και πόλεις, η Ευρώπη είναι πλέον κατά κύριο λόγο μια αστική κοινωνία. Η παροχή πρόσβασης σε όλους στις μεταφορές, στους δημόσιους χώρους και στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και στην τεχνολογία, αποτελεί πλέον πραγματική πρόκληση. Επίσης, η παροχή προσβασιμότητας παρέχει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη και συμβάλλει στη βιωσιμότητα και την ενσωμάτωση του αστικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η προσβασιμότητα είναι ένας από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναπηρία 2010-2020, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς φραγμούς για όλους.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι δημοτικές αρχές στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2011. Οι συμμετέχουσες πόλεις θα πρέπει να έχουν πληθυσμό τουλάχιστον 50.000 κατοίκων. Για να ληφθούν υπόψη, οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Διαδικασία επιλογής

Η επιλογή θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια: μια προκαταρκτική επιλογή σε εθνικό επίπεδο και κατόπιν η τελική επιλογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο στάδιο του ευρωπαϊκού διαγωνισμού, μια κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες σε ζητήματα προσβασιμότητας, μεταξύ των οποίων και εκπροσώποι του European Disability Forum, θα επιλέξει από τους εθνικούς υποψήφιους τέσσερις φιναλίστ οι οποίοι θα παρευρεθούν στην τελετή απονομής στις Βρυξέλλες. Η τελετή συμπίπτει με το Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία που θα πραγματοποιηθεί 1-2 Δεκεμβρίου 2011. Ο νικητής του διαγωνισμού θα λάβει τον τίτλο του «Νικητή του βραβείου Access City Award 2012».

Το καινούριο στοιχείο που εισάγεται στη φετινή διοργάνωση είναι ότι οι πόλεις θα διαγωνιστούν επίσης προκειμένου να λάβουν ειδική μνεία για αξιοσημείωτες επιτυχίες και αποτελέσματα στον τομέα της προσβασιμότητας. Η ειδική αυτή μνεία θα αποδοθεί από την ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή κατόπιν πρότασης από τις εθνικές κριτικές επιτροπές.

Κριτήρια βράβευσης

Η προσβασιμότητα θα πρέπει να εφαρμοστεί με συνεπή και συστηματικό τρόπο στα αγαθά, τις υπηρεσίες και τις υποδομές. Ως εκ τούτου, οι πρωτοβουλίες θα αξιολογηθούν για την ολοκληρωμένη προσέγγισή τους σε τέσσερις κύριους τομείς: δομημένο περιβάλλον και δημόσιοι χώροι, μεταφορές και σχετική υποδομή, πληροφόρηση και επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών (ICT) και δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.

Ζητείται από τους υποψήφιους να παρουσιάσουν πρωτοβουλίες και δράσεις που εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής και όχι απλώς ad-hoc έργα.

Η κριτική επιτροπή θα εξετάσει ιδιαίτερα τον αντίκτυπο των μέτρων προσβασιμότητας στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία και στην πόλη συνολικά και θα λάβει υπόψη της την ποιότητα και τη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν. Επίσης, οι πόλεις θα πρέπει να επιδείξουν την ενεργή συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη συντήρηση των πολιτικών προσβασιμότητας της πόλης.

Υποβολή αιτήσεων

Οι αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2011 στα αγγλικά, στα γαλλικά ή στα γερμανικά, χρησιμοποιώντας τα δελτία συμμετοχής που διατίθενται στη διεύθυνση www.accesscityaward.eu.

Σχετικά με το βραβείο

Πρώτη διοργάνωση το 2010

Το βραβείο Access City Award απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2010. Υποβλήθηκαν αιτήσεις συμμετοχής από 66 πόλεις 19 χωρών της ΕΕ. Η νικήτρια πόλη ήταν η Άβιλα στην Ισπανία. Οι τρεις άλλες φιναλίστ του βραβείου ήταν η Βαρκελώνη (Ισπανία), η Κολωνία (Γερμανία) και η Τούρκου (Φινλανδία).

Ο νικητής και οι φιναλίστ τιμήθηκαν σε μια ειδική τελετή που διοργανώθηκε κατά το Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία που πραγματοποιήθηκε 2-3 Δεκεμβρίου 2010 στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαϊκή πολιτική για την προσβασιμότητα

Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία 2010-2020 παρέχει το γενικό πλαίσιο δράσης στο πεδίο της αναπηρίας και της προσβασιμότητας σε επίπεδο ΕΕ, συμπληρώνοντας και ενισχύοντας τη δράση των κρατών μελών. Συγκριμένες διατάξεις για την προσβασιμότητα περιλαμβάνονται στη νομοθεσία της ΕΕ, σε τομείς όπως οι μεταφορές και οι υπηρεσίες επικοινωνιών.

Επίσης, η ΕΕ αξιοποιεί μια πληθώρα μέσων πέραν της νομοθεσίας και της πολιτικής, όπως η έρευνα και η τυποποίηση, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η προσβασιμότητα του δομημένου περιβάλλοντος, της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT), των μεταφορών και άλλων τομέων και να προαχθεί μια ευρωπαϊκής εμβέλειας αγορά προσβάσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Επιπλέον, στόχος της ΕΕ είναι η βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς υποστηρικτικής τεχνολογίας προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και υποστηρίζει την προσέγγιση του «Σχεδιασμού για όλους», η οποία ευνοεί μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα για το βραβείο Access City Award στη διεύθυνση: www.accesscityaward.eu

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020
http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/disability-strategy/index_en.htm

Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία
http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/convention/index_en.htm

Πηγή: ΕΣΑμεΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου