Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα έκθεση Unicef: Να δώσουμε έμφαση στα πιο ευάλωτα παιδιά

Η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές αν επενδύσει πρώτα στα πλέον ευάλωτα παιδιά και κοινότητες, σύμφωνα με νέα έκθεση της UNICEF που δημοσιεύεται σήμερα. Μια τέτοια προσέγγιση θα αντιμετωπίσει επίσης τις διευρυνόμενες ανισότητες που συνοδεύουν την πρόοδο ως προς τους Αναπτυξιακούς στόχους της Χιλιετίας.

Η έκθεση «Πρόοδος για τα Παιδιά: Επιτυγχάνοντας τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας με Ισονομία» διαπιστώνει πως ενώ πραγματοποιούνται πρόοδοι στις παγκόσμιες προσπάθειες για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, πολύ περισσότερα χρειάζεται να γίνουν μέσα στην επόμενη πενταετία.

Συγκρίνοντας την αποτελεσματικότητα των διαφορετικών στρατηγικών για παροχή κρίσιμων παρεμβάσεων υγείας σε εκείνους που τις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, η έκθεση διαπιστώνει πως εστιάζοντας στα πιο φτωχά και ευάλωτα παιδιά θα μπορούσαν να σωθούν περισσότερες ζωές για κάθε εκατομμύριο δολάρια που δαπανάται, σε σχέση με την τρέχουσα πρακτική.

«Τα ευρήματά μας αμφισβητούν τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης που λέει πως εστιάζοντας στα πιο φτωχά και ευάλωτα παιδιά δεν είναι οικονομικά ανταποδοτικό,» είπε ο Άντονι Λέικ, Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF. «Μια στρατηγική εστιασμένη στην ισονομία θα αποφέρει όχι μόνο μια ηθική νίκη - ορθή επί της αρχής - αλλά μια ακόμα πιο συναρπαστική: ορθή στην πράξη.»

Μεταξύ των κυρίων ευρημάτων της έκθεσης της UNICEF συμπεριλαμβάνονται:

- Μια προσέγγιση εστιασμένη στην ισονομία βελτιώνει την απόδοση επένδυσης, αποτρέποντας πολύ περισσότερους θανάτους παιδιών και μητέρων και περιστατικών καχεξίας από την εναλλακτική μέθοδο.

- Χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση εστιασμένη στην ισονομία, κάθε εκατομμύριο δολάρια που επενδύεται με σκοπό τη μείωση των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών σε μια χώρα χαμηλού εισοδήματος και υψηλών ποσοστών θνησιμότητας, θα αποτρέψει κατ' εκτίμηση 60% περισσότερους θανάτους από ότι η τρέχουσα μέθοδος.

- Επειδή τα εθνικά βάρη των ασθενειών, της κακής υγείας και του αναλφαβητισμού συγκεντρώνονται στους πλέον φτωχούς παιδικούς πληθυσμούς, η παροχή βασικών υπηρεσιών σε αυτά τα παιδιά μπορεί να επιταχύνει κατά πολύ την πρόοδο ως προς τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και να μειώσει τις ανισότητες εντός των κρατών.

Η Έκθεση παρουσιάζει τεκμήρια για ανισότητες σε ένα ευρύ φάσμα βασικών δεικτών, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ αναπτυσσόμενων και βιομηχανικών κρατών, μεταξύ των πλουσιότερων και φτωχότερων πληθυσμών εντός των κρατών, μεταξύ αγροτικών και αστικών πληθυσμών και μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Τα βασικά στοιχεία συμπεριλαμβάνουν:

- Τα παιδιά από το φτωχότερο 20% των νοικοκυριών στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα πεθάνουν πριν από τα πέμπτα τους γενέθλια από ότι τα παιδιά του πλουσιότερου 20%.

- Τα παιδιά από το φτωχότερο 20% των κοινωνιών που ανήκουν έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να είναι λιπόβαρα και αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο καχεξίας σε σύγκριση με τα παιδιά του πλουσιότερου 20%.

- Παρά τα τεράστια άλματα ως προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την περασμένη δεκαετία, τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες μειονεκτούν σημαντικά ως προς την πρόσβαση στην εκπαίδευση , ιδιαίτερα σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

- Από τα 884 εκατομμύρια ανθρώπους που στερούνται πρόσβασης σε βελτιωμένη παροχή πόσιμου νερού, το 84% ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Η Διακήρυξη της Χιλιετίας σχεδιάστηκε για να βελτιώσει τη ζωή των πλέον ευάλωτων ανθρώπων του κόσμου. Η UNICEF θεωρεί πως τα ευρήματα αυτής της έκθεσης μπορούν να έχουν μια ουσιαστική επίδραση στο τρόπο σκέψης παγκοσμίως, σχετικά με το πώς επιδιώκουμε την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και σχετικά με την ανθρώπινη ανάπτυξη γενικότερα - βοηθώντας μας να βελτιώσουμε τις ζωές εκατομμυρίων ευάλωτων παιδιών.

Η πλήρης έκθεση στην αγγλική γλώσσα

Πηγή: Unicef

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου