Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Ο ρόλος της σκέψης, του πειραματισμού και της επικοινωνίας μέσα στο εργαστήριο Επιστημών

Στο παρόν άρθρο, εξετάζεται η διδακτική των Επιστημών στην Προσχολική και την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση με την υποστήριξη των ΤΠΕ. Προτείνουμε μια προσέγγιση που ενσωματώνει την σκέψη, τον πειραματισμό και την επικοινωνία ως μέσα για την ανάπτυξη της τεχνικής και της επιστημονικής σκέψης των μαθητών, ενώ ταυτόχρονα τους ενθαρρύνει να ελέγχουν τα αποτελέσματα της μάθησης και να εργάζονται από κοινού.
Των Victòria Carbó i Cortina, Teresa Pigrau i Solé και Rosa M. Tarín i Martínez

Η έρευνα που παρουσιάστηκε επικεντρώνεται σε μια σειρά σημαντικών τρόπωνμε τους οποίους μπορεί να λάβει χώρα αυτού του είδους η παιδαγωγική. Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ικανότητα των δασκάλων να ανταποκρίνονται στην περιέργεια των μαθητών και στα δικά τους ενδιαφέροντα, καθώς και στην ικανότητά τους να βοηθούν τους μαθητές να αναπτύξουν την πνευματική τους ευστροφία και να προωθούν στάσεις και αξίες όπως είναι ο σεβασμός για τους άλλους, η ανεξαρτησία, ένας κριτικός νους και η ικανότητα να δουλεύουν σε ομάδες. Για την ανάπτυξη της τεχνικής και της επιστημονικής σκέψης είναι επίσης σημαντική η έμφαση που προσδίδεται στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει, στη διάδραση με αυτόν και στη συσχέτισή του με την καθημερινή ζωή, μαζί με τη χρήση νοητικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, οι οποίες αποτελούν τη βάση της μάθησης και της επικοινωνίας.
Με βάση ένα κοινωνικοκριτικό εκπαιδευτικό μοντέλο, προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της διδασκαλίας των Επιστημών και να προωθήσουμε τις κριτικές της δυνατότητες. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να κατανοήσουμε τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα συναισθήματα στη διαδικασία δημιουργίας επιστημονικής γνώσης.

Πλήρες κείμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου