Με έναν εναλλακτικό τρόπο νήπια και προνήπια μαθαίνουν πώς να προστατεύονται απέναντι στη νέα γρίπη.
Χρησιμοποιώντας παιδικούς κώδικες επικοινωνίας, παιδαγωγοί ενός ιδιωτικού παιδικού σταθμού στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης σχεδίασαν ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που συνοψίζει τους βασικούς κανόνες υγιεινής και φροντίδας του σώματος, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους μικρούς μαθητές σε ζητήματα αυξημένης προσοχής απέναντι στον ιό Η1Ν1.
Με ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και μακριά από την απαρίθμηση κανόνων που δύσκολα αφομοιώνονται, 75 μαθητές του παιδικού σταθμού ευαισθητοποιήθηκαν σε ζητήματα υγιεινής. Η πρωτοβουλία για το σχεδιασμό του παιχνιδιού, το οποίο αποτελεί παραλλαγή του γνωστού «Γκρινιάρη», ανήκει στους υπεύθυνους σχεδίασης εκπαιδευτικών προγραμμάτων του παιδικού σταθμού, με στόχο να αντιστρέψουν τα φοβικά συναισθήματα που προκαλούνται στα παιδιά από την απειλή της νοσηλείας, του πόνου και της απώλειας.
«Υπό την πίεση των μέτρων που έπρεπε να πάρουμε για τη νέα γρίπη, σκεφτήκαμε να βρούμε έναν πιο παιδαγωγικό τρόπο ώστε να προσεγγίσουμε το θέμα και έτσι επινοήσαμε αυτό το παιχνίδι, για να γίνει πιο διασκεδαστική και πιο φιλική η προσέγγιση προς τα παιδιά. Το παιχνίδι συνοδεύεται με ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με την αγωγή υγείας, τη φροντίδα σώματος και τους κανόνες υγιεινής», τόνισε ο διευθυντής του ιδιωτικού παιδικού σταθμού, Νίκος Κυριακίδης.
Ηδη 1.000 αντίτυπα του επιτραπέζιου παιχνιδιού «Η υγεία είναι παιχνιδάκι» έχουν διανεμηθεί δωρεάν σε βιβλιοπωλεία, ιατρεία και άλλα σημεία προώθησης, προκειμένου και άλλα παιδιά να «μυηθούν» στον αγώνα κατά της εξάπλωσης του ιού Η1Ν1. «Η ανταπόκριση των μαθητών ήταν πολύ θετική και το διασκέδασαν πάρα πολύ, καθώς η ενημέρωση έγινε με ένα δημιουργικό τρόπο και όχι με κανόνες», πρόσθεσε ο κ. Κυριακίδης.
Οι κανόνες
Πώς, όμως, παίζεται το παιχνίδι; Κάθε παίκτης θα πρέπει να περάσει όλη τη διαδρομή από τη βάση με το χρώμα του, μέχρι να επιστρέψει στην αρχική του θέση. Στη συνέχεια θα πρέπει να φτάσει ακριβώς στη θέση «6» για να κερδίσει, διαφορετικά κινείται θέσεις προς τα πίσω.
Κάθε φορά μετακινείται τόσες θέσεις όσες δείχνει το ζάρι, ενώ σε ορισμένες υπάρχει ένα σήμα (σαπούνι, φρούτο, μύτη, θερμόμετρο, δόντια, βήχας, γάλα, γιατρός) που δηλώνει μια δοκιμασία ή ένα δώρο που κερδίζει ο παίκτης. Για παράδειγμα, όταν ο παίκτης βρεθεί στη θέση με την ένδειξη «σαπούνι», τότε σε περίπτωση που ξέχασε να σαπουνίσει τα χέρια του πριν από το παιχνίδι καλείται να πάει εκείνη τη στιγμή να πλυθεί. Ωστόσο, η απροσεξία του τον αφήνει... στάσιμο για ένα γύρο.
Ο σχεδιασμός του παιχνιδιού βασίστηκε στο πληροφοριακό υλικό του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ στην πίσω όψη του υπάρχουν δέκα ιδέες - προτάσεις για δημιουργικές δραστηριότητες στο σπίτι, ώστε γονείς και παιδιά να «παίξουν» δημιουργικά πάνω στο θέμα της νέας γρίπης.
Πηγή : Με ζάρια και πιόνια κατά της... νέας γρίπης, Αγγελιοφόρος, 16/2/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου