Δύο άρθρα στην Ελευθεροτυπία αποδεικνύουν την απαράδεκτη κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα του 2010 . Παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο και παιδιά που τους στερείται το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση.
Στο άρθρο "Τα σχολεία της μεγάλης ...φυγής" , αναφέρεται ότι :
Οκτώ χιλιάδες παιδιά ηλικίας 12-13 χρόνων παρακολουθούν μαθήματα γυμνασίου σε νυχτερινό σχολείο, προκειμένου τα πρωινά να δουλεύουν κι ας απαγορεύει το Σύνταγμα την εργασία των ανηλίκων.
* Το ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 12 έως 14 χρόνων δεν καταφέρνει να φτάσει στο λύκειο και βγαίνει στην αγορά εργασίας χωρίς κανένα εφόδιο, αφού το απολυτήριο του γυμνασίου δεν μπορεί να του ανοίξει καμία πόρτα.
* Το 4,1% των μαθητών που φοιτούν στο γυμνάσιο, εγκαταλείπουν κάποια στιγμή τη φοίτησή τους χωρίς να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση που αντιστοιχεί στο απολυτήριο γυμνασίου. Τα παιδιά αυτά προέρχονται από περιοχές με χαμηλό δείκτη ευημερίας και ανάπτυξης, όπως είναι η Ξάνθη, η Ροδόπη, και η Δυτ. Αττική.
* Το 4,8% των μαθητών που φοιτούν στο γυμνάσιο δεν καταφέρνουν να προαχθούν από τάξη σε τάξη ούτε στις εξετάσεις του Ιουνίου ούτε στις επαναληπτικές του Σεπτεμβρίου. Κάποιοι απ' αυτούς επαναλαμβάνουν την τάξη, ενώ οι περισσότεροι εγκαταλείπουν το σχολείο.
Από την άλλη μεριά, μαθητές με ειδικές ανάγκες δεν μπορούν να μεταφερθούν στα σχολεία τους, γιατί δεν υπάρχουν λεωφορεία να τους μεταφέρουν ! Και ενώ κάθε νομαρχία με κάποιον τρόπο έλυσε το πρόβλημά που αντιμετώπιζε, η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να κρατά τα παιδιά και τους γονείς τους φυλακισμένα στα σπίτια τους. Διαβάστε την απαράδεκτη κατάσταση, όπως παρουσιάζεται στα άρθρα της Ελευθεροτυπίας : Πώς φτάνουμε μέχρι το σχολείο, Οι ευθύνες έχουν πάντα ονοματεπώνυμο, καθώς και τον αγώνα των γονέων των παιδιών με αναπηρία της Θεσσαλονίκης στην σελίδα του facebook, πατώντας εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου