Οι συμμετοχές θα πρέπει να σταλούν το αργότερο μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2010, αφού συμπληρωθεί η επισυναπτόμενη φόρμα. Οι εκπρόθεσμες συμμετοχές δεν θα γίνονται δεκτές.
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009
5ο Ανοικτό Πρωτάθλημα Κολύμβησης Ατόμων με Αναπηρίες
Οι συμμετοχές θα πρέπει να σταλούν το αργότερο μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2010, αφού συμπληρωθεί η επισυναπτόμενη φόρμα. Οι εκπρόθεσμες συμμετοχές δεν θα γίνονται δεκτές.
Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009
Αναγνώστες εν δράσει...
Αντιγραφή από τον πίνακα και μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες
Αν ωστόσο, δεν είναι εφικτή κάποια από τις παρακάτω λύσεις και ο μαθητής πρέπει να αντιγράφει από τον πίνακα :
- Χρησιμοποιείτε μαρκαδόρους/ κιμωλίες διαφορετικού χρώματος για κάθε σειρά, αν υπάρχουν γραμμένες πολλές σειρές, ή υπογραμμίζετε κάθε δεύτερη σειρά με μαρκαδόρο / κιμωλία διαφορετικού χρώματος.
- Χρησιμοποιείτε κατανοητό γραφικό χαρακτήρα. Μην κάνετε καλλιγραφικά γράμματα. Αφήνετε επαρκή διαστήματα μεταξύ των λέξεων, αλλά και των σειρών.
- Ο μαθητής πρέπει να κάθεται στην πρώτη σειρά, ακριβώς μπροστά από τον πίνακα και όχι πλαγίως.
- Έχετε στον πίνακα μόνο όσα καλείται να αντιγράψει εκείνη την στιγμή ο μαθητής και όχι προηγούμενες σημειώσεις.
- Μην αναγκάζετε το παιδί να μένει μέσα στα διαλείμματα ή να μένει περισσότερο στο σχολείο προκειμένου να προλαβαίνει να τα αντιγράφει όλα.
- Αφήνετε τις πληροφορίες στον πίνακα και βεβαιωθείτε οτι ο μαθητής τα έχει αντιγράψει όλα πριν τα σβήσετε.
- Μόλις τα παιδιά τελειώσουν την αντιγραφή, διαβάστε κάθε λέξη δυνατά και πείτε στα παιδιά να ελέγξουν αν τα έχουν γράψει όλα σωστά.
Πολλοί εκπαιδευτικοί χωρίζουν ένα τμήμα του πίνακα, όπου γράφουν μόνο τις ασκήσεις για το σπίτι, τις οποίες δεν σβήνουν παρά μόνο στο τέλος της σχολικής μέρας. Έτσι, κάποιος μαθητής που δεν έχει προλάβει να αντιγράψει τις ασκήσεις την μια ώρα, μπορεί να τις αντιγράψει μέχρι να μπει πάλι ο δάσκαλος στην τάξη ή κάποια στιγμή που δεν έχει τι άλλο να κάνει. Βέβαια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο μαθητής να ξεχάσει οτι δεν έχει αντιγράψει κάποια άσκηση απο τον πίνακα ή να τις αντιγράφει σε βάρος άλλων μαθημάτων πχ την ώρα που παραδίδει ο δάσκαλος το επόμενο μάθημα.
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009
Η προσβασιμότητα στο ΑΠΘ είναι δικαίωμα όχι φιλανθρωπία
Επάρκεια διερμηνέα: εντυπώσεις από το σεμινάριο
shoot it! 1ο Νεανικό Φεστιβάλ Εικόνας
Συμμετοχή της "ΑΜΥΜΩΝΗΣ" στο χριστουγεννιάτικο παζάρι της γερμανικής κοινότητας
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009
Παιδιά, φτιάξτε τις δικές σας ζωγραφιές και ταινίες
Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC)
- Έγινε η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και επανεξελέγη πρόεδρος ο Σερ Φίλιππ Κρέιβεν από τη Μ. Βρετανία
- Εγκρίθηκε η συμμετοχή των αθλητών με νοητική αναπηρία στις διοργανώσεις της IPC (από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012)
- Δόθηκαν κατευθύνσεις από την IPC για την διοργάνωση Χειμερινών Παραολυμπιακών Ημερών στις χώρες μέλη της IPC και συζητήθηκαν τρόποι προβολής των Εθνικών Παραολυμπιακών Επιτροπών
- 'Εγινε συνάντηση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕPC), όπου αποφασίστηκε η διεξαγωγή (για πρώτη φορά) Ευρωπαϊκών Αγώνων Νέων το καλοκαίρι του 2010.
- Προγραμματίστηκε υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας με τις Παραολυμπιακές Επιτροπές της Αργεντινής και του Μεξικού
- Κανονίστηκε οτι μετά τον Απρίλιο του 2010 θα οριστικοποιηθεί η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Κροατίας.
- Αποφασίστηκε η συνεργασία με την ιταλική Παραολυμπιακή Επιτροπή για την ανάπτυξη των χειμερινών παραολυμπιακών αθλημάτων
- Κατατέθηκαν ιδέες και προτάσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, που αξιολογήθηκαν θετικά και έγιναν αποδεκτές.
Προτάσεις της ΕΣΑΕΑ για το έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης
Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών ζητά για συνεργασία άνεργους με προβλήματα όρασης
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009
Παιδιά στο αμάξι... Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνεται.
Ας γίνουμε λίγο πιο υπεύθυνοι και ας καταλάβουμε οτι :
- Παιδιά κάτω των 13 ετών πρέπει να κάθονται στα πίσω καθίσματα και όχι στην θέση του συνοδηγού (όσο και αν το θέλουν). Ακόμα και αν φοράνε ζώνη. Η ζώνη και ο αερόσακος είναι κατασκευασμένα για ενήλικες, για άτομα με μεγαλύτερο ύψος και βάρος. Έχει βρεθεί οτι ακόμα και σε μικρές συγκρούσεις (με χαμηλές ταχύτητες), η ζώνη και ο αερόσακος προκαλούν σοβαρούς ή θανάσιμους τραυματισμούς σε παιδιά. Η μικρή σωματική διάπλαση των παιδιών δεν βοηθά στην προστασία τους. Η ζώνη και ο αερόσακος τα πνίγουν και τα συνθλίβουν.
- Δεν αφήνουμε τα παιδιά να στέκονται γονατιστά στο πίσω κάθισμα κοιτάζοντας πίσω, ούτε να είναι όρθια, ούτε να κάθονται ανάμεσα στα 2 μπροστινά καθίσματα. Σε ένα απλό φρενάρισμα ή σε μια μικρή σύγκρουση, υπάρχει κίνδυνος το παιδί να χτυπήσει πολύ σοβαρά στο κεφάλι ή να πεταχτεί έξω από το τζάμι.
- Δεν μεταφέρουμε βρέφη μέσα σε πορτ μπεμπέ, καθώς αυτά δεν παρέχουν καμία ασφάλεια σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος ή σύγκρουσης.
- Κανένας επιβάτης δεν πρέπει να κρατά παιδί ή πορτ μπεμπέ στην αγκαλιά του. Σε περίπτωση σύγκρουσης, το παιδί λειτουργεί σαν "ασπίδα" που δέχεται όλο το χτύπημα, προστατεύοντας τον ενήλικα.
- Τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε ειδικά καθισματάκια, που θα τηρούς τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές "ECE 44". Αναζητήστε στο καθισματάκι μια ετικέτα ή μια ανάγλυφη στάμπα που φέρει τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τον αριθμό που υποδηλώνει οτι πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας. Οι γονείς πρέπει να ζητούν μια επίδειξη τοποθέτησης του καθίσματος στο αυτοκίνητό τους, καθώς έχει βρεθεί οτι οι περισσότεροι δεν το χρησιμοποιούν σωστά, με αποτέλεσμα να μην παρέχει ασφάλεια.
- Οι προδιαγραφές ασφαλείας ενός ειδικού παιδικού καθίσματος, αλλά και των ζωνών ασφαλείας, δεν ισχύουν μετά από μια σημαντική σύγκρουση. Κατά συνέπεια, μετά από τέτοια συμβάντα θα πρέπει να αντικαθίστανται.
- Τα παιδικά καθίσματα θα πρέπει να τοποθετούνται για μεγαλύτερη ασφάλεια στο πίσω κάθισμα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η επιλογή (διθέσιο όχημα), το κάθισμα πρέπει να τοποθετείται ανάποδα, με την πλάτη στο ταμπλό και να απενεργοποιείται απαραιτήτως ο αερόσακος. Ποτέ δεν βάζουμε παιδικό κάθισμα μπροστά αν δεν έχει απενεργοποιηθεί ο αερόσακος.
Μόλις το παιδί μεγαλώσει πολύ και δεν είναι δυνατόν να κάθεται σε τέτοιο καθισματάκι, οι γονείς πρέπει να προτιμούν τα ειδικά ανυψωτικά καθίσματα ασφαλείας. Μέχρι το παιδί να αποκτήσει ύψος 1.45 μ, η ζώνη των πίσω θέσεων δεν εφαρμόζει καλά στην μέση και στους ώμους του, με αποτέλεσμα να μην του παρέχει προστασία (η ζώνη ασφαλείας πρέπει να περνάει από τον θώρακα, και όχι τον λαιμό του παιδιού, από το ισχίο και από την περιοχή του μηρού). Με τα ειδικά ανυψωτικά καθίσματα όμως, το παιδί αποκτά το ύψος αυτό, με αποτέλεσμα όλα να εφαρμόζουν όπως πρέπει. Για να βρει ο γονιός το κάθισμα που είναι κατάλληλο για το παιδί του, πρέπει να έχει υπόψιν του οτι υπάρχουν, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, 5 ομάδες παιδικών καθισμάτων, με κριτήριο το βάρος του παιδιού (καλύπτονται περιπτώσεις παιδιών από 0 μέχρι 36 κιλά, δηλαδή και μέχρι 12 χρονών πρακτικά). - Σκεπάζουμε πάντα το καθισματάκι όταν σταθμεύουμε το αυτοκίνητο στον ήλιο. Τα μεταλλικά μέρη μπορούν να θερμανθούν και να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα μικρών παιδιών, ακόμα και εγκαύματα. Το ίδιο ισχύει και για τα μεταλλικά σημεία της ζώνης ασφαλείας.
- Δεν δένουμε ποτέ παιδί στη δική μας ζώνη και δεν δένουμε ποτέ δύο παιδιά στην ίδια θέση με την ίδια ζώνη.
- Φοράμε πάντα την δική μας ζώνη, ακόμα και για πολύ μικρές διαδρομές μέσα στην πόλη, για να δώσουμε το καλό παράδειγμα στα παιδιά. Επιμένουμε να φορούν πάντα όλοι ζώνη ασφαλείας, ακόμα κοι οι επιβάτες στα πίσω καθίσματα.
Και φυσικά ....
- Μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο. Ούτε για λίγα λεπτά. Η έκθεση του αυτοκινήτου στο ηλιακό φως σε μέρες με ήπιες θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσει τρομερά την θερμοκρασία της καμπίνας πολύ γρήγορα, προκαλώντας θάνατο σε παιδιά και βρέφη από θερμοπληξία.
- Μην αφήνετε τα παιδιά να ανοίγουν τα παράθυρα και να βγάζουν τα χέρια τους ή τα κεφάλια τους έξω, ακόμα και αν τό όχημα είναι ακινητοποιημένο.
- Οι πίσω πόρτες του αυτοκινήτου πρέπει να είναι ασφαλισμένες και να ανοίγουν μόνο από έξω.
ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ....
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009
Σεμινάριο για σπουδαστές τμημάτων διερμηνέων ΕΝΓ
Χριστουγεννιάτικο Bazaar των παιδιών με γενετικά σύνδρομα
Αυτοκίνητο για άτομα με ακρωτηριασμούς στα άνω άκρα
Η δωρεάν παιδεία μας κοστίζει πολύ ακριβά !
- Η δωρεάν παιδεία μας κοστίζει πολύ ακριβά. 804 εκατομμύρια ευρώ ξοδεύουν οι ελληνικές οικογένειες κάθε χρόνο για την προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 1,3 δισεκατομμύρια για την δευτεροβάθμια και 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την τριτοβάθμια.
- Οι συνολικές επιδόσεις στον μαθητικό πληθυσμό δείχνουν επικράτηση αριστούχων ή μαθητών με πολύ καλή βαθμολογία στα ιδιωτικά σχολεία. Συγκεκριμένα, το 14,5 % των μαθητών δημοσίων σχολείων και το 47,3 % των μαθητών ιδιωτικών σχολείων (σε όλες τις βαθμίδες) σημειώνουν άριστη ή πολύ καλή βαθμολογία/ επίδοση.
- Το ποσοστό των διαρροών του μαθητικού πληθυσμού στην Ελλάδα αγγίζει το 14, 7 % (με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό να είναι 15 % κατά μέσο όρο), οριακά αυξημένο κατά 0,4 % σε σχέση με την τριετία 2001-2004. Τα μεγαλύτερα ποσοστά πρόωρης διακοπής της σχολικής φοίτησης (κυρίως στο Γυμνάσιο και στην Α' Λυκείου) εμφανίζονται στους νομούς Δυτικής Αττικής, Ρεθύμνου, Ξάνθης, Ροδόπης, Ηλείας, Δωδεκανήσου, Ηρακλείου και Λευκάδας.
- Στην 23η θέση ανάμεσα στα κράτη -μέλη της ΕΕ βρίσκεται η Ελλάδα τόσο στην αναλογία υπολογιστών ανά εκατοντάδα μαθητών (5,7) όσο και στις τεχνολογικές προδιαγραφές υποστήριξης των ηλεκτρονικών εφαρμογών. Ταυτόχρονα, αναλογεί μόλις το 1/50 ενός πλήρους, εξοπλισμένου εργαστηρίου (και υπολογιστών) ανά σχολείο, ενώ το ίδιο χαμηλά κινούνται τα ποσοστά γυμναστηρίων, βιβλιοθήκων και εργαστηρίων Φυσικής και Χημείας (τα στοιχεία αφορούν δημόσια σχολεία).
- Επιμέρους βελτιώσεις παρατηρούνται στην στελέχωση των σχολικών μονάδων, καθώς έχει μειωθεί συγκριτικά με την τριετία 2001- 2004 το ποσοστό των κενών θέσεων στα δημοτικά και λύκεια, αλλα παραμένει υψηλό το αντίστοιχο ποσοστό υποστελέχωσης στα νηπιαγωγεία και στα γυμνάσια.
- Η κρατική δαπάνη για την παιδεία μειώθηκε από 3,19 % του ΑΕΠ το 2005 σε 3,07 % το 2007.
Ένας αγώνας μπάσκετ με ξεχωριστό ενδιαφέρον
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009
"Κακοί" ή "δύσκολοι" μαθητές;
Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ από το σύλλογο "ΦΛΟΓΑ"
Γραμμη Σύνδεσμος για παιδιά και εφήβους
1η Συγκέντρωση της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Κωφών
Ημερίδα για το έργο των φορέων για ΑμεΑ στην Αιτωλοακαρνανία
Η ΑΜΥΜΩΝΗ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στην Εγνατία TV
Σκοποί του συλλόγου είναι :
- Η εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες.
- Η ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους
- Η όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη των αναγκών των ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες
- Η προώθηση της επιστημονικής έρευνας για την πρόληψη και την ιατρική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
- Η προάσπιση και η θεσμική κατοχύρωση των συνταγματικών δικαιωμάτων των ατόμων με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες.
- Η ενημέρωση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου για την πολυσύνθετη αυτή αναπηρία.
Από τον Οκτώβριο του 2006 η ΑΜΥΜΩΝΗ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ εφαρμόζει πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με προβλήματα όρασης (με ή χωρίς πρόσθετες αναπηρίες). Παράλληλα έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη που θα λειτουργεί με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Αν θέλετε να ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις/δραστηριότητες του συλλόγου ή για το πώς μπορείτε να συμβάλλετε και εσείς στην προσπάθειά του, μπείτε στην ιστοσελίδα του ή επικοινωνήστε στα εξής στοιχεία :
Σύλλογος Γονέων , Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Ορασης και Πρόσθετες Αναπηρίες "Η ΑΜΥΜΩΝΗ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ", Κων. Σαράτση 10, Καλαμαριά, ΤΚ 55132, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310 450440 (κα Αλεξοπούλου Σωτηρία), 2310 905781 (κ Καζαντζίδης Νίκος), Fax 2310 456935, Email : info@amymoni-thes.gr
Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009
Σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς της Εύβοιας για το πρόγραμμα "Στηρίζομαι στα πόδια μου"
Το Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών νομού Ευβοίας και το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ευβοίας διοργανώνουν τριήμερο βιωματικό σεμινάριο, στο πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και Αγωγής Υγείας «Στηρίζομαι στα Πόδια μου». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκίδα, στο Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών Ευβοίας, από 27 έως και 29 Νοεμβρίου και θα λάβουν μέρος σ' αυτό 16 εκπαιδευτικοί από τα γυμνάσια και λύκεια της Εύβοιας.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν πάνω στις αρχές και τη φιλοσοφία της πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, να εξοικειωθούν με τις μεθόδους βιωματικής μάθησης και να γνωρίσουν το υλικό «Στηρίζομαι τα πόδια μου».
Το πρόγραμμα «Στηρίζομαι στα Πόδια μου» συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, της αυτοεκτίμησης, των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών, καθώς και στη βελτίωση των διαπροσωπικών τους σχέσεων, ενώ παράλληλα τους δίνει τα εφόδια ώστε να αντιστέκονται σε κοινωνικές πιέσεις και επιρροές, όπως είναι για παράδειγμα η χρήση ουσιών.
Μέσα από ειδικές ασκήσεις και δραστηριότητες, στις οποίες συμμετέχουν οι μαθητές με το συντονισμό των καθηγητών τους, τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να μιλήσουν για τον εαυτό τους και τις ανησυχίες της εφηβείας τους, να επικοινωνήσουν με τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους και να αποκτήσουν υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα. Γενικά το πρόγραμμα αυτό προάγει την ψυχική και συναισθηματική υγεία του παιδιού και συμβάλλει στην πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ συγχρόνως συντελεί στη βελτίωση των σχέσεων επικοινωνίας μεταξύ μαθητών- εκπαιδευτικών.
Τα θέματα του σεμιναρίου θα εισηγηθούν:
- Χαρά Σπηλιοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών νομού Ευβοίας
- Σωτήρια Τζελφέ-Ανέστη, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ευβοίας
- Ελένη Ευθυμιάδου, Κοινωνιολόγος, Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών νομού Ευβοίας
- Φραντζέσκα Ακριώτη, Ψυχολόγος, Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών νομού Ευβοίας