Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009
Οι περιπέτειες του Τραγανούλη
Νέες προτεραιότητες για τον τουρισμό
ΕΝΑΣ ΑΚΟΥΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ...
Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας
Μέσα στο γήπεδο..έξω από το τηλεοπτικό πλάνο...
Επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με τα βασικά στοιχεία της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία
- Διαβίωση στην Κοινότητα (20-21 Νοεμβρίου 2009)
- Προσβασιμότητα στην Κοινωνία της Πληροφορίας και στην επικοινωνία (22-23 Ιανουαρίου 2010)
- Συνεκπαίδευση: ανάπτυξη πρωτοβουλιών της οικογένειας για την άσκηση πίεσης προς την κατεύθυνση της συνεκπαίδευσης των παιδιών τους (5-6 Φεβρουαρίου 2010)
- Παρακολούθηση της Σύμβασης των ηνωμένων Εθνών, ανάπτυξη στρατηγικών, σύνταξη και υποβολή σχετικών εκθέσεων (Μάρτιος 2010- ακριβής ημερομηνία αναμένεται)
"Κι εγώ για μένα"
Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009
Βελτίωση όρασης...
AAAAAAAAA.......
- Αρχικά συνειδητοποιείστε ότι υπέθυνοι είστε εσείς για τα συναισθήματά σας. Αν είστε θυμωμένοι, είναι δικό σας θέμα και όχι του παιδιού, συνεπώς τη λύση θα τη βρείτε εσείς και όχι το παιδί σας (ο θυμός θα μπορούσε να προέρχεται από τη δουλειά, το σύντροφο...)
- Ας γίνει μια μικρή παύση (απομάκρυνση, καταμέτρηση 10 δευτερολέπτων κλπ), ώστε να μπορέσετε να καθαρίσετε λίγο το μυαλό σας, αλλά και να αποδυναμωθεί η ένταση που υπάρχει. Καλό θα ήταν να μην επιστρέψετε εάν δεν νιώθετε έστω και ελάχιστα πιο ήρεμοι.
- Εάν αρχίσετε να φωνάζετε, σταματήσετε και ζητήστε συγγνώμη, λέγοντας "Συγγνώμη, δεν είναι αυτός ο τρόπος που θέλω να μιλάω μαζί σου. Χρειάζομαι λίγο χρόνο να ηρεμήσω και θα το συζητήσουμε λίγο αργότερα" (μετά πηγαίνετε να ηρεμήσετε....)
- Εντοπίστε τους παράγοντες που σας εξοργίζουν και δουλέψτε πάνω στην αντιμετώπισή τους.
- οι άνθρωποι δεν εννοούν αυτά που λένε εάν δεν φωνάζουν
- πρέπει να φωνάζει κι εκείνο όταν του φωνάζουν
- πρέπει να φωνάζει στους άλλους
- πρέπει να αγνοεί τους ενήλικες που του μιλούν με σεβασμό και ηρεμία
- δεν του αξίζει να του απευθύνονται σε πολιτισμένους τόνους
- το να φωνάζεις στους άλλους, είναι ένας αποδεκτός τρόπος χαλάρωσης
Επιστροφή με 17 μετάλλια
Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009
Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν...
Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009
Νομοθεσία
Μαζί για το κλίμα...
Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
- Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό: 40
- Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό: 40
- Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός: 5
- Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες: 25
- Πληροφορική: 50
- Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών: 50
Η προσφορά των σπουδών γίνεται με τη μεθοδολογία της εξ' αποστάσεως διδασκαλίας.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ
6ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση
Διασυλλογικοί αγώνες στη Θεσσαλονίκη
Παρουσίαση βιβλίου- βιβλιοκριτική...
Τραυλισμός (2)
Διατηρήστε την οπτική επαφή με τον συνομιλητή σας και περιμένετε υπομονετικά να ολοκληρώσει. Προσέξτε ιδιαίτερα την γλώσσα του σώματός σας. Ένας μορφασμός, το κοίταγμα του ρολογιού ή το νευρικό κούνημα του ποδιού και η περιπλάνηση του βλέμματος στο χώρο προδίδουν την βιασύνη σας και φέρνουν τον συνομιλητή σας σε δύσκολη θέση. Δείξτε με την στάση σας οτι ακούτε όσα σας λέει και δίνετε έμφαση στο περιεχόμενό τους και όχι στον τρόπο και στον χρόνο έκφρασης.
Μην σχολιάσετε τον τρόπο έκφρασης του ατόμου. Ιδίως όσο αφορά τα παιδιά, πολλοί γονείς έχουν την τάση να ασκούν κριτική στο παιδί, θεωρώντας οτι με αυτό τον τρόπο θα το βοηθήσουν να εκφραστεί καλύτερα. Μην συγκρίνετε τον τρόπο ομιλίας του με τα αδέρφια του ή άλλα παιδιά, μην το βάζετε να επαναλαμβάνει όσα είπε με την εντολή να τα πει πιο γρήγορα, πιο καθαρά, πιο σωστά. Μην σχολιάζετε τον τρόπο που αναπνέει και μην του ζητάτε να ελέγξει την αναπνοή του. Πρόκειται για αντανακλαστική λειτουργία που δεν μπορεί το παιδί να παρακολουθήσει, να κατανοήσει και να ελέγξει. Η βελτίωση της εκφραστικής του ικανότητας είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που πρέπει να σχεδιάζεται και να εφαρμόζεται από ειδικούς επιστήμονες.
Μην αλλάζετε συμπεριφορά ανάλογα με το πόσο πολύ ή πόσο λίγο τραυλίζει εκείνη την στιγμή το παιδί σας, δείχνοντας χαρά και λέγοντας πολλά μπράβο στην πρώτη περίπτωση και δείχνοντας δυσφορία ή αποδοκιμασία τη δεύτερη. Δεν το βοηθάτε με αυτό τον τρόπο να ξεπεράσει τις δυσκολίες του.
Αν δεν καταλαβαίνετε τι λέει ο συνομιλητής σας, μην προσποιείστε οτι δεν ακούσατε ή καταλάβατε. Ζητείστε με ευγενικό τρόπο να σας το ξαναπεί ή να σας εξηγήσει τι εννοεί.
Μην ολοκληρώνετε τις λέξεις ή τις προτάσεις όταν κολλάει το άτομο, ακόμα και αν είστε σίγουροι για το τι θέλει να πει. Με αυτό τον τρόπο αφενός περνάτε το μήνυμα οτι η όλη κατάσταση σας ενοχλεί, οτι πρέπει να βιαστεί, και αφετέρου διακόπτετε τη ροή της ομιλίας και της σκέψης του δυσκολεύοντάς το να συνεχίσει. Σε κάποια άτομα, κυρίως μικρής ηλικίας ή με έλλειψη αυτοπεποίθησης, μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει και στην παραίτησή του από να σας διορθώσει αν έχετε υποθέσει λάθος ή από το να ολοκληρώσει την σκέψη του.
Αν είστε γονιός ...
Μειώστε τον αριθμό των ερωτήσεων που υποβάλλεται στο παιδί σας και μην το αναγκάζετε να σας δίνει λεπτομερή αναφορά για το τι έκανε και το πώς πέρασε. Τα παιδιά μιλούν με μεγαλύτερη ελευθερία και άνεση όταν εκφράζουν πράγματα που τα ενδιαφέρουν και τα θεωρούν σημαντικά παρά όταν είναι υποχρεωμένα να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Καθιερώστε μια ρουτίνα, όπου ο καθένας σας θα λέει ό,τι θέλει να πει από την ημέρα του. Αν ξεκινάτε εσείς να περιγράφετε την ημέρα σας, δινετε χρόνο στο παιδί να σκεφτεί τι θέλει να πει και του δείχνετε και τον τρόπο (του παρέχετε ασυναίσθητα ένα γλωσσικό πρότυπο).
Αν θέλετε να δίνετε στο παιδί σας τη δυνατότητα να εξασκείται στην προφορική έκφραση, συζητάτε για πράγματα που είναι μπροστά του ή συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή. Αποφύγετε αφηρημένες ή σύνθετες έννοιες και γεγονότα του παρελθόντος ή υποθετικές καταστάσεις. Αυτά όλα αποτελούν από μόνα τους δύσκολα γνωστικά έργα που απαιτούν πολλή προσπάθεια από το παιδί και είναι πολύ δύσκολο να προσέχει ταυτόχρονα και την έκφρασή του.
Αν το παιδί σας τραυλίζει, μην μετατρέψετε όλη την καθημερινή σας επαφή με αυτό σε ένα ατελείωτο φροντιστήριο σωστής προφορικής έκφρασης. Μην επιλέγετε μόνο καταστάσεις που απαιτούν συνεχή λόγο και μην το διορθώνετε συνέχεια. Αφιερώστε του λίγη ώρα, χωρίς μαθήματα και υποχρεώσεις και αφήστε το να επιλέξει εκείνο τι θα κάνετε. Δεν χρειάζεται να αλληλεπιδράτε συνέχεια λεκτικά. Διασκεδάστε μαζί και δείξτε του οτι το αγαπάτε και οτι απολαμβάνετε την παρέα του. Έτσι θα εδραιώσετε καλύτερη σχέση μεταξύ σας και το παιδί θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση.
Σε καμία περίπτωση μην δείξετε στο παιδί οτι ντρέπεστε για τον τρόπο που μιλάει. Μην αποφεύγετε να του μιλάτε και να ζητάτε την γνώμη του μπροστά σε τρίτους και μην απαντάτε εσείς αντί για αυτό, αλλά δείξτε κατανόηση αν σε τέτοιες καταστάσεις είναι αρχικά το παιδί σας λιγομίλητο και αποτραβηγμένο. Μην το πιέζετε να μιλήσει και να γίνει το επίκεντρο μιας κουβέντας. Δείξτε του εμπιστοσύνη και αποδείξτε με την στάση σας οτι ο τραυλισμός δεν θα πρέπει να το εμποδίζει να συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής.
Μην του πείτε ψέμματα για τις εκφραστικές του δυσκολίες, αλλά και μην το αγχώσετε και το φορτίσετε με τη δική σας αγωνία. Είναι ανώφελο να προσποιείστε οτι δεν έχει καμία δυσκολία. Τα παιδιά στο σχολείο ή άλλα ενήλικα άτομα σίγουρα θα αναφερθούν άμεσα ή έμμεσα στο θέμα, φέρνοτας το παιδί σε δύσκολη θέση. Μην του πείτε οτι δεν το έχει προσέξει κανείς ή οτι δεν ισχύει. Απλά εξηγείστε του τι συμβαίνει με ψυχραιμία. Πολύτιμη μπορεί να είναι η συνεισφορά του λογοθεραπευτή ή ενός ψυχολόγου.
Αν είστε δάσκαλος ή καθηγητής...
αφήστε τον μαθητή να εκφραστεί χωρίς να τον διακόπτετε. Απαιτήστε την ίδια ποσότητα και ποιότητα εργασίας με τους άλλους μαθητές, την ίδια σωστή συμπεριφορά και μην του συγχωρείτε καταστάσεις από οίκτο. Συζητείστε κατ ιδίαν μαζί του σχετικά με τις δυσκολίες του και τις ανάγκες του μέσα στην τάξη και προσπαθείστε να εντοπίσετε τις καταστάσεις στις οποίες επιδεινώνεται ο τραυλισμός. Μην ξεχνάτε οτι κάθε μαθητής έχει την ανάγκη να εκφράζεται μέσα στην τάξη. Δεν έχει νόημα να μην του δίνετε τον λόγο στην προσπάθεια σας να τον προστατέψετε από τα κοροϊδευτικά σχόλια των άλλων παιδιών. Είναι προτιμότερο να βάλετε κανόνες μεσα στην τάξη και να μάθετε σε όλα τα παιδιά όχι μόνο να σέβεται το ένα το άλλο, αλλά και να μιλάνε ήρεμα και να ακούνε με προσοχή και υπομονή.
Να θυμάστε οτι υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις στις οποίες ο τραυλισμός εκδηλώνεται πολύ πιο έντονα. Δημόσιες εμφανίσεις, άγνωστο πλήθος, εξετάσεις, τηλεφωνικές συνομιλίες, επαφή με αγνώστους είναι ιδιαίτερα στρεσογόνες καταστάσεις για κάποιον με δυσκολίες προφορικής έκφρασης.
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009
Καλά Νέα... Παιδαγωγοί έκτακτης ανάγκης στο Δήμο Πατρέων
- Η εξομάλυνση των συγκρούσεων των γονέων με τα παιδιά και των αδελφών μεταξύ τους.
- Η ανάδειξη εναλλακτικών τρόπων που διευκολύνουν την επικοινωνία και τη διαχείριση της συμπεριφοράς των παιδιών.
- Η οριοθέτηση των παιδιών και η εκπαίδευση σε εξειδικευμένα θέματα, όπως ύπνος, διατροφή, ατομική φροντίδα, ασφάλεια κ.λπ.
Οι ενδιαφερόμενοι τα παιδιά των οποίων είναι ηλικίας 4 έως 8 χρόνων, μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2610-390.962-3 από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.
πηγή: Καλά Νέα
Πυρετός 38? Μείνε καλύτερα σπίτι...
Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009
Τραυλισμός
Σύμφωνα με το βιβλίο «Ψυχοπαθολογία παιδιών και Εφήβων, Αναπτυξιακή Προσέγγιση» των Ε. Κάκουρου και Κ. Μανιαδάκη (Εκδόσεις Τυπωθήτω, 2005), ο τραυλισμός αναφέρεται στη διαταραχή της φυσιολογικής ροής και της ρυθμικής διαμόρφωσης της ομιλίας (δυσανάλογης για την ηλικία ενός ατόμου). Η διαταραχή αυτή σχετίζεται με τη δυσκολία ελέγχου του μηχανισμού της ομιλίας από το άτομο και παρουσιάζεται σε όλους τους πολιτισμούς από το πανάρχαια χρόνια. Νεώτερες προσωπικότητες της ιστορίας με τραυλισμό ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ της Αγγλίας, ο Winston Churchill, o Lenin, o Theodore Roosevelt, ενώ από τον καλλιτεχνικό χώρο αναφέρονται οι ηθοποιοί Marilyn Monroe και ο τραγουδιστής Mell Tillis (Silverman 1992).
Σύμφωνα με το ίδιο βιβλίο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό που οι γονείς ονομάζουν τραυλισμό ή «κόλλημα» στην ομιλία του παιδιού είναι πιθανό να αφορά φυσιολογικές δυσκολίες στη ροή της ομιλίας. Αν καμιά φορά το παιδί επαναλαμβάνει το πρώτο γράμμα (σ-σ-σ-σήκω), την πρώτη συλλαβή (θε-θε-θε-θέλω) ή ολόκληρη τη λέξη (όταν- όταν – όταν), δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τραυλίζει. Οι επαναλήψεις, οι παύσεις και η γενική σύγχυση στη «σκέψη και ομιλία», σε πολλές περιπτώσεις είναι φυσιολογικές αντιδράσεις. Κατά την προσχολική ηλικία, τα παιδιά έχουν πολλές εμπειρίες για τις οποίες θέλουν να μιλήσουν χωρίς όμως να μπορούν πάντα να χρησιμοποιήσουν πολλές λέξεις ταυτόχρονα, προκειμένου να εκφραστούν άνετα. Είναι λοιπόν πιθανόν, ορισμένα συμπτώματα του τραυλισμού να παρουσιάζονται σε κάποιο παιδί χωρίς ωστόσο να υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Ο ειδικός είναι αυτός που μπορεί να διακρίνει τη φυσιολογική δυσκολία στη ροή της ομιλίας από τη διαταραχή του τραυλισμού.
Όπως αναφέρουν οι Ε. Κάκουρος και Κ. Μανιαδάκη, στις περιπτώσεις που ο τραυλισμός δεν αντιμετωπίζεται με κάποια θεραπευτική αγωγή, είναι πιθανόν η δυσκολία του παιδιού στην ομιλία να επιδεινώνεται προοδευτικά. Ενώ αρχικά το παιδί μπορεί να συναντά περισταστικά μόνο κάποιες δυσκολίες στη ροή του λόγου, αυτές οι δυσκολίες στη συνέχεια γίνονται πιο σοβαρές και αργότερα εδραιώνονται ώσπου να εκδηλώνεται τελικά τραυλισμός σε μόνιμη βάση. Η εξέλιξη του τραυλισμού περνά βασικά από 4 φάσεις :
Α΄ Φάση : καλύπτει την περίοδο της προσχολικής ηλικίας. Ο τραυλισμός είναι περιστασιακός και εμφανίζεται συνήθως σε καταστάσεις όπου το παιδί είναι ταραγμένο ή βιάζεται να πει πολλά. Ο τραυλισμός μπορεί να εκδηλώνεται με την επανάληψη συλλαβών ή λέξεων, συνήθως στην αρχή μιας φράσης. Στη φάση αυτή, οι δυσκολίες του παιδιού δεν δημιουργούν πάντα κάποια ιδιαίτερη ανησυχία.
Β’ Φάση : καλύπτει την περίοδο της σχολικής ηλικίας. Τώρα πια ο τραυλισμός αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, εμφανίζεται με μεγαλύτερη επιμονή και μπορεί να εκδηλωθεί σε πολλές καταστάσεις. Σε αυτή τη φάση το παιδί αντιλαμβλανεται τον εαυτό του ως άτομο με τραυλισμό.
Γ’ Φάση: η συμπεριφορά του ατόμου που τραυλίζει διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Το άτομο αρχίζει να πιστεύει πως συγκεκριμένοι φθόγγοι, συλλαβές ή λέξεις μπορεί να του δημιουργούν ιδιαίτερες δυσκολίες. Γι’ αυτό αρχίζει να αποφεύγει τη χρήση ορισμένων λέξεων και γίνεται ευερέθιστο σε αναφορές σχετικά με το πρόβλημά του.
Δ’ Φάση: το άτομο αρχίζει να αποφεύγει καταστάσεις όπου μπορεί να προκληθεί για να μιλήσει. Σε ορισμένες καταστάσεις, όταν υποψιαστεί πως είναι πιθανό να χρειαστεί να μιλήσει, τότε το διακατέχει φόβος. Προς το τέλος της εφηβείας, το άτομο που τραυλίζει αρχίζει να νιώθει πως το πρόβλημά του το οδηγεί ολοένα και συχνότερα σε αμηχανία.
Σύμφωνα με το βιβλίο «Βασικά στοιχεία Κλινικής Ψυχιατρικής» του Ν. Μάνου, ο επιπολασμός του τραυλισμού είναι περίπου 1 % και η διαταραχή είναι πιο συχνή στα αγόρια από ότι στα κορίτσια σε αναλογόα 3 :1. Η έναρξη της διαταραχής είναι μεταξύ 2 και 7 ετών (στο 98 % των περιπτώσεων αρχίζει πριν την ηλικία των 10 ετών). Είναι σημαντικόοτι μελέτες δείχνουν οτι το 80 % των ατόμων με τραυλισμό αποκαθίστανται πριν την ηλικία των 16 ετών (το 60 % από μόνα τους)
Σύμφωνα με το Διαγνωστικό Εγχειρίδιο DSM -IV , προτείνονται 3 κριτήρια για τη διάγνωση του τραυλισμού :
Α. Διαταραχή της φυσιολογικής ροής και της ρυθμικής διαμόρφωσης της ομιλίας (δυσανάλογης για την ηλικία του ατόμου), η οποία χαρακτηρίζεται από τη συχνή παρουσία ενός ή περισσοτέρων από τα ακόλουθα :
ü Επαναλήψεις ήχων και συλλαβών
ü Επιμηκύνσεις ήχων
ü Επιφωνήματα
ü Διακοπτόμενες λέξεις (πχ παύσεις μέσα σε μια λέξη)
ü Ηχηρές ή σιωπηλές αναστολές (γεμάτες ή κενές παύσεις της ομιλίας)
ü Περιφράσεις (υποκαταστάσεις λέξεων για την αποφυγή προβληματικών λέξεων).
ü Παραγωγή λέξεων με υπέρμετρη φυσική ένταση
ü Επαναλήψεις ολόκληρων μονοσύλλαβων λέξεων (πχ «το –το –το – το είδα»).
Β. Η διαταραχή της ροής παρεμποδίζει τη σχολική ή επαγγελματική απόδοση ή την κοινωνική επικοινωνία.
Γ. Αν υπάρχει κινητικό ελάττωμα του λόγου ή αισθητηριακό ελάττωμα, οι δυσκολίες της ομιλίας είναι μεγαλύτερες από αυτές που συνήθως συνοδεύουν αυτά τα προβλήματα.
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τον τραυλισμό μπορείτε να βρείτε στα βιβλία: «Τραυλισμός. Η φύση και η αντιμετώπισή του στα παιδιά και στους εφήβους» των Ε. Κάκουρου και Κ. Μανιαδάκη, των εκδόσεων Τυπωθήτω,
«Ειδική παιδαγωγική των προβλημάτων λόγου και ομιλίας», του Γ. Δράκου, Εκδόσεις Ατραπός, 2003.
Για τους μικρούς αναγνώστες, ένα πολύ ωραίο βιβλίο είναι "Το Κου-κουνελάκι- τα όνειρα δίνουν λύσεις" της Ρεϊσογλου Κατερίνας από τις εκδόσεις Στρατής.
Το "Help Me To Speak" ένα πολύ ωραίο ντοκιμαντέρ για τον τραυλισμό μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ και το δεύτερο μέρος εδώ. Επίσης, συμβουλές για ενήλικες που τραυλίζουν υπάρχουν στο 55λεπτο video "If You Stutter: Advice for Adults".
Τέλος, μια διαφορετική σελίδα που παρουσιάζει την καθημερινότητα με τον τραυλισμό με μια πολύ χιουμοριστική προσέγγιση είναι η Stuttering is Cool
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009
Ανάκληση άδειας λειτουργίας Στέγης για ΑμεΑ στην Παλλήνη
Επιμορφωτικά σεμινάρια Σωματείου Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Έκθεση εργαστηρίων ΑμεΑ
ΕΣΑμεΑ και ΤΕΙ Αθήνας
Ελλαδοκυπριακό Συνέδριο με θέμα την Υποστηριζόμενη Διαβίωση
Πάτρα: Συνέδριο
Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009
ΕΠΕΙΓΟΝ!!!!
Κάνουμε έκκληση σε όλους για αίμα...
Ας βοηθήσουμε να σωθεί ένας άνθρωπος... ( τηλ. επικοινωνίας: 6977550637 )
διάφορα νέα....
Αθλητικά Νέα... Special Olympics
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009
Αθλητικά Νέα.... ιστιοπλοϊα
τρία μετάλλια στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κολύμβησης για άτομα με αναπηρία κατέκτησε η Ελλάδα:
στα 50μ. ελεύθερο κατηγορία S2, 2η θέση: Γιάννης Κωστάκης
στα 50μ. ελέυθερο κατηγορία S1, 2η θέση: Χρήστος Ταμπαξής
στα 50μ. ελέυθερο κατηγορία S1, 3η θέση: Αλέξανδρος Τσαλδάρης
πηγή: http://www.sport24.gr/html/ent/415/ent.322415.asp
Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009
Θεατρικό Παιχνίδι για ΑΜΕΑ στην Τριανδρία
Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009
Δήμος Πολίχνης- Α' Κύκλος ομιλιών για την αναπηρία
- Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009, ώρα 18:00-19:00, "Σεξουαλικότητα και άτομα με νοητική υστέρηση", Ι. Κοκτσίδης, ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής, Κέντρο ειδικής Αγωγλης Θεσσαλονίκης.
- Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2009, ώρα 18:00-19:00, "Η Ειδική Αγωγή στην Ελλάδα", Ι. Καρακωστάνογλου, καθηγητής Θεολογίας- Διευθυντής ΓΕΛ Μίκρας.
- Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009, ώρα 10:00-11:00, "Δυνατότητες Ένταξης των ΑΜΕΑ στην Αγορά Εργασίας μέσω Προγραμμάτων", Κ. Σερέτη, κοινωνική λειτουργός- Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων του Ο.Α.Ε.Δ., "Η ένταξη των ΑΜΕΑ στο νόμο Ν.2643/98", Θ. Ζήκα, κοινωνική λειτουργός- Γραφείο Ειδικών κοινωνικών Ομάδων Ο.Α.Ε.Δ.
- Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009, ώρα 10:00-11:00, "Επιδόματα που προβλέπονται για παιδιά με αναπηρία", Ι. Πανταζή, κοινωνική λειτουργός- ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης
Τηλέφωνο: 2310609559
Πληροφορίες: Ν. Μορφίδου, κοινωνική λειτουργός.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Πρόγραμμα Early Birds Plus Θεσσαλονίκη
Κανόνες Συναναστροφής με Τυφλά Άτομα
Μερικές φορές η συνάντησή μας με κάποιο άτομο με προβλήματα όρασης συνοδεύεται από αμηχανία και διστακτικότητα, όχι επειδή δεν έχουμε διάθεση να συναναστραφούμε μαζί του, αλλά κυρίως γιατί δεν γνωρίζουμε πώς μπορούμε να το προσεγγίσουμε. Τα πράγματα είναι αρκετά απλά….
- Μην του συμπεριφέρεστε σαν να είναι ανήμπορος ή μικρό παιδί. Μιλήστε στο ίδιο και όχι στον συνοδό του, χωρίς να αλλάζετε την φωνή σας και να χρησιμοποιείτε πολύ απλές λέξεις.
- Μην αποφεύγετε τις λέξεις που έχουν σχέση με την όραση. Χρησιμοποιείστε κανονικά τα «βλέπω», «κοιτάζω», «παρατηρώ» . Τις ίδιες λέξεις χρησιμοποιούν και τα άτομα με προβλήματα όρασης. Απλά οι λέξεις έχουν διαφορετική σημασία. Βλέπω μπορεί να σημαίνει αγγίζω με τα χέρια.
- Μην αποφεύγετε τους όρους άτομα με μειωμένη όραση ή τύφλωση. Πρόκειται για επιστημονικούς όρους που χρησιμοποιούνται ευρύτατα παγκοσμίως, χωρίς να στιγματίζουν το άτομο. Αντιθέτως, αποφεύγετε τους αρνητικά φορτισμένους και υποτιμητικούς / προσβλητικούς όρους του παρελθόντος : αόμματοι, στραβοί. Επίσης, μην χρησιμοποιείται όρους υπερβολής προβάλλοντάς τους ως «ήρωες της ζωής», «τραγικά θύματα», «άτομα με εξαιρετικές ικανότητες».
- Μην θεωρείτε αυτονόητο ότι κάθε άτομο με προβλήματα όρασης χρειάζεται βοήθεια. Τα περισσότερα άτομα έχουν προσαρμοστεί στην μειωμένη τους όραση και κινούνται χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Αν δείτε ένα άτομο στο δρόμο και αναρωτιέστε αν χρειάζεται την βοήθειά σας, απλά ρωτήστε το. Αν την αρνηθεί, μην επιμένετε και μην το ακολουθείτε από απόσταση με το σκεπτικό να το βοηθήσετε στην πρώτη δυσκολία. Αντιλαμβάνεται την παρουσία σας και νιώθει αδυναμία. Αν το άτομο κρίνει αναγκαία τη βοήθειά σας θα σας το πει και θα σας κατευθύνει ανάλογα.
- Όταν πλησιάζετε ένα άτομο με προβλήματα όρασης, συστηθείτε και συστήστε και τα άλλα άτομα που είναι παρόντα, αναφέροντας και την θέση τους ως προς εσάς (πχ δεξιά μου είναι ο κύριος Χρήστος και αριστερά η κυρία Ελένη).
- Στις συνομιλίες μιας ομάδας – τάξης πρέπει οι συνομιλητές να αναφέρονται με το όνομά τους για να εισαχθούν στην συζήτηση (πχ πες μας Γιώργο ποια είναι η άποψή σου για το θέμα). Οι οπτικές νύξεις που πολλές φορές στην τάξη σντικαθιστούν τα ονόματα, δυσκολεύουν το άτομο με προβλήματα όρασης να καταλάβει ποιος μιλάει (ιδίως σε πολυπληθείς και σχετικά άγνωστες ομάδες).
- Μην αφήνετε κενά διαστήματα όταν μιλάτε. Δώστε σαφείς ενδείξεις ότι έχετε τελειώσει και περιμένετε την άποψη/ την απάντηση του συνομιλητή σας.
- Μην απομακρύνεστε από τον συνομιλητή σας χωρίς να τον ενημερώσετε. Έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση όταν καταλαβαίνει ότι μιλάει μόνος του. Όταν είναι να φύγετε από το δωμάτιο και να τον αφήσετε μόνο, βεβαιωθείτε ότι είναι σε επαφή με κάποιο σταθερό σημείο του χώρου (πχ έναν τοίχο, ένα τραπέζι). Αυτό θα του δώσει ένα σημείο αναφοράς και θα μειώσει την αμηχανία του.
- Όταν καθοδηγείτε κάποιον, δώστε σαφείς οδηγίες και περιγραφές ως προς την κατεύθυνση κίνησης και τον χώρο πχ σε δύο βήματα μπροστά υπάρχει λακκούβα με νερό.
- Όταν μπαίνετε μαζί με ένα άτομο με προβλήματα όρασης σε έναν χώρο (δωμάτιο, κτίριο) για πρώτη φορά, περιγράψτε με σαφήνεια τα πιο σημαντικά σημεία (πχ μέγεθος, σχήμα δωματίου, έξοδοι, παράθυρα, πόρτες, τουαλέτα, είδος και θέση επίπλων, καθώς και τυχόν εμπόδια στο πάτωμα). Να μεταχειρίζεστε σαφή γλώσσα πχ "μπροστά μου" "πίσω μου" και "προς τα αριστερά σου" αντί για ασαφείς φράσεις του τύπου "πέρα εκεί". Όταν ταξιδεύετε, περιγράψτε με ακρίβεια το τοπίο. Αναφέρετε σε ποια κατεύθυνση ταξιδεύετε (πχ νότια) και τα μέρη που περνάτε. Δίνετε πληροφορίες με ακρίβεια και σαφήνεια.
- Αν θέλετε να βοηθήσετε στο δρόμο κάποιο άτομο με προβλήματα όρασης, σταθείτε λίγο μπροστά από το άτομο και αγγίξτε με το χέρι σας το πίσω μέρος του χεριού του σαν ένδειξη για να πιάσει το χέρι σας. Μην το τραβάτε εσείς από το χέρι, από τα μανίκια, μην τον πιάνετε από το μπράτσο ή τον ώμο. Αφήστε να σας πιάσει εκείνο. Θα πρέπει να κρατά το χέρι σας πιο πάνω από τον αγκώνα. Έτσι το άτομο θα βρίσκεται μισό βήμα πίσω σας και εσείς θα είστε λίγο προς τα πλάγια. Αυτό τον βοηθά να καταλαβαίνει πιο εύκολα πότε στρίβετε, πότε σταματάτε κτλ. Κατά τη διάρκεια της κίνησής σας ενημερώστε για σκαλοπάτια, αλλαγές στη σύστηαση του εδάφους (πχ πέρασμα σε γρασίδι), στροφές, εμπόδια, κτλ με σαφήνεια.
- Σε περίπτωση που πρέπει να οδηγήσετε ένα άτομο με προβλήματα όρασης μέσα από ένα στενό χώρο (πχ άνοιγμα πόρτας, διάδρομος μεταξύ καθισμάτων ή μέσα σε πλήθος ανθρώπων), ειδοποιείστε το για την στενότητα του χώρου. Είναι σημαντικό να περπατάει από πίσω σας και όχι δίπλα σας, κρατώντας συνεχώς το χέρι σας. Μετακινείστε το χέρι που κρατά στην μέση της πλάτης σας κρατώντας το ίσο. Θα πρέπει να τεντώνει το χέρι του αποφεύγοντας έτσι να πέφτει επάνω σας και να κτυπά στις φτέρνες σας. Μόλις περάσετε τον στενό χώρο φέρτε το χέρι σας και πάλι δίπλα στο σώμα σας.
- Θυμηθείτε ότι το μπαστούνι του τυφλού είναι ζωτικό για την κίνηση και την ανεξαρτησία του. Μην το παίρνετε από κοντά του. Φροντίστε να είναι πάντα σε θέση που μπορεί να το βρει και το φτάσει εύκολα και άμεσα.
- Όταν θέλετε να βοηθήσετε ένα άτομο με προβλήματα όρασης να καθίσει, με ελεύθερο χέρι σας βγάλτε το χέρι του από το δικό σας χέρι και τοποθετείστε το στο πίσω μέρος ή στο μπράτσο της καρέκλας. Εξηγείστε του πού ακριβώς στέκεται σε σχέση με την καρέκλα καθώς και τι είδους κάθισμα είναι (πχ πολυθρόνα, περιστρεφόμενη καρέκλα κτλ)
- Όταν θέλετε να βοηθήστε ένα άτομο με προβλήματα όρασης μέσα από μια πόρτα, θυμηθείτε ότι πρέπει να είναι στην ίδια μεριά που βρίσκεται ο μεντεσές της. Όταν φθάσετε στην πόρτα εξηγείστε αν η πόρτα ανοίγει προς τη δική σας ή την αντίθετη με σας πλευρά. Καθώς περνάτε από την πόρτα ίσως να χρειαστεί να κινηθείτε και οι δύο στη θέση του στενού χώρου. Ανοίξτε την πόρτα και προχωρήστε με μικρά βήματα. Το άτομο με προβλήματα όρασης πρέπει να κινήσει το ελεύθερο χέρι του στην πόρτα, να βρει το πόμολό της και να την κλείσει πίσω του μόλις βγει.
- Για να κατεβείτε ή να ανεβείτε σκαλοπάτια, πρέπει αρχικά να ενημερώσετε εγκαίρως το άτομο ότι πλησιάζει σε σκάλα που πρόκειται να ανέβετε ή να κατέβετε. Πλησιάστε τις σκάλες στα μετωπικά (ποτέ με γωνία). Ακινητοποιηθείτε όταν φθάσετε στην άκρη της σκάλας και φροντίστε το άτομο να είναι από την πλευρά της κουπαστής. Συνήθως τα άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης, βάζουν ένα πόδι τους στο παραπέτο της σκάλας για να υπολογίσουν την απόσταση προτού κινηθούν, για να βρουν το πρώτο σκαλοπάτι. Για να ανεβείτε μια σκάλα πρέπει πάντοτε να βρίσκεστε ένα βήμα μπροστά από το άτομο που συνοδεύετε.
- Για νε βοηθήσετε ένα άτομο με προβλήματα όρασης να μπει σε αυτοκίνητο, τοποθετείστε το χέρι στο χερούλι της πόρτας και πείτε του σε ποια κατεύθυνση είναι παρκαρισμένο το αυτοκίνητο . Το άτομο θα ανοίξει την πόρτα βρίσκοντας την άκρη της οροφής με το ελεύθερο του χέρι αποφεύγοντας έτσι να χτυπήσει το κεφάλι του στην οροφή. Μόλις καθίσει θα κλείσει την πόρτα. Εάν η πόρτα είναι ήδη ανοιχτή αντί να τοποθετήσετε το χέρι του στο χερούλι της πόρτας τοποθετείστε στην πάνω γωνία της ανοιχτής πόρτας.
- Αφήστε τις πόρτες των δωματίων είτε τελείως ανοιχτές, είτε τελείως κλειστές. Μην μετακινείτε έπιπλα και πράγματα σε χώρους που κινούνται και ζουν άτομα με προβλήματα όρασης. Καταργείτε την αυτονομία τους και θέτετε σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα, αυξάνοντας την πιθανότητα τραυματισμού.
- Μην παρκάρετε πάνω σε οδηγούς τυφλών, πεζοδρόμια και διαβάσεις. Αν διαθέτετε ισόγειο κατάστημα, προσέξτε την εξωτερική σας πόρτα. Μην την αφήνετε ανοικτή προς τα έξω. Το τζάμι πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτό από άτομα με μειωμένη όραση, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα το άτομο να περάσει μέσα από την τζαμαρία. Αν διαθέτετε ισόγειο σπίτι, προσέξτε τα παντζούρια σας. Μην τα αφήνετε μισάνοιχτα προς τα έξω. Γενικά, κρατήστε τους διαδρόμους των κτιρίων, τα πεζοδρόμια, τους δρόμους και τους χώρους χωρίς εμπόδια, ιδίως για πράγματα που προεξέχουν στο ύψος της κεφαλής (το μπαστούνι του δεν αντιλαμβάνεται την ύπαρξη εμποδίου και το άτομο δεν κάνει καμία κίνηση για να το αποφύγει).
- Στο θέατρο, στον κινηματογράφο, σε μια αθλητική ή πολιτιστική εκδήλωση, περιγράψτε στο άτομο με προβλήματα όρασης τις πληροφορίες που δίνονται αποκλειστικά με οπτικό τρόπο.
- Θυμηθείτε ότι ο σκύλος οδηγός δεν είναι ένα απλό κατοικίδιο. Μην τον αποκλείετε από το κατάστημα, το σπίτι , το όχημά σας και μην του αποσπάτε την προσοχή με λιχουδιές και παιχνίδια.
- Κατά τη διάρκεια του φαγητού, εξηγείστε του πού βρίσκεται κάθε τροφή χρησιμοποιώντας την βοήθεια της ώρας. Χρησιμοποιείστε το πιάτο σαν ρολόι και πείτε σε ποια ώρα είναι το κάθε είδος πχ το ρύζι είναι στο 9 και το κρέας στο 3. Φροντίστε το ποτήρι να είναι κοντά στο πιάτο και διευκρινίστε αν είναι από την δεξιά ή την αριστερή πλευρά του.