Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Οι περιπέτειες του Τραγανούλη




"Γεια σου! Είμαι ο Τραγανούλης και είμαι ένα πολύ διάσημο δημητριακό. Η εταιρία μου θέλει να φτιάξει ένα νέο χώρο στο διαδίκτυο, μια ιστοσελίδα αποκλειστικά για μένα και θέλω να με βοηθήσεις να τη φτιάξουμε μαζί."

Το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) και το Media Awareness Network παρουσιάζουν τις "Περιπέτειες του Τραγανούλη στο Μαγικό Κόσμο των Διαφημίσεων στο Διαδίκτυο", ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε παιδιά- χρήστες του Διαδικτύου από 6 έως 12 ετών.
Ο Τραγανούλης, όπως μας περιγράφουν οι δημιουργοί του, είναι ένα διάσημο δημητριακό που μιλάει στα παιδιά για τις διαφημίσεις τροφίμων και τα μαθαίνει πώς να αναγνωρίζουν τις τεχνικές προώθησης που χρησιμοποιούν οι εταιρίες στο διαδίκτυο. Μέσα από 5 απλά βήματα, τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν μια ιστοσελίδα για τον Τραγανούλη, η οποία θα βοηθήσει στην προβολή και την προώθησή του στο διαδίκτυο. Παράλληλα, τα παιδιά μαθαίνουν για τα διαφημιστικά τρικ που χρησιμοποιούν οι εταιρίες όταν θέλουν να πουλήσουν ένα προϊόν έτσι, ώστε να εξοπλιστούν και να προστατευθούν από τα παραπλανητικά μηνύματα των διαφημίσεων στο διαδίκτυο.
Το παιχνίδι αυτό εντάσσεται στις πρωτοβουλίες οπτικοακουστικής παιδείας για παιδιά και νέους που αναπτύσσει το Ινστιτούτο, και έχει ως στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τις τεχνικές προώθησης της αγοράς από τα νέα μέσα (διαδίκτυο) παράλληλα με την καλλιέργεια μιας καταναλωτικής αγωγής στο ευρύτερο πλαίσιο της "παιδείας για τα μέσα" (media literacy).

Εγχειρίδιο Χρήσης προς γονείς και δασκάλους μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Ινστιτούτου, ενώ το παιχνίδι υπάρχει σε αυτόν το διαδικτυακό τόπο

Νέες προτεραιότητες για τον τουρισμό



Στα εγκαίνια της 25ης Διεθνούς Εκθέσεως Τουρισμού Philoxenia στη Θεσσαλονίκη, η υφυπουργός Πολιτισμου και Τουρισμού, κυρία Άντζελα Γκερέκου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην έρευνα για το καθεστώς των "all inclusive" μονάδων και υπενθύμισε το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Για μια Ευρώπη προσβάσιμη σε τουρίστες με αναπηρία" (το οποίο είχε μεταφραστεί στα ελληνικά από τον ΕΟΤ το 2003).

Σχετικά με τον προσβάσιμο τουρισμό, πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία είναι αυτή του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Προσβάσιμο Τουρισμό (European Network for Accessible Tourism- ENET). Στο μήνυμα της, η Πρόεδρος Lilian Muller, εξηγεί γιατί το θέμα αφορά περισσότερο πληθυσμό από αυτόν που φανταζόμαστε:
"Σαν πληθυσμός από τη μία γερνάμε ταχέως και από την άλλη ταξιδεύουμε περισσότερο: οι ηλικιωμένοι που θα θέλουν και που μπορούν να ταξιδέψουν, σύντομα θα συνιστούν το 25% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Προσθέστε σε αυτούς τα 50 εκατομμύρια των ανθρώπων με αναπηρίες στην Ευρώπη που θέλουν να κάνουν διακοπές με την οικογένεια και τους φίλους τους και βρίσκουμε ότι 130 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη μόνο, θα επωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσβασης σε ταξιδιωτικές και τουριστικές υπηρεσίες. ο προσπελάσιμος τουρισμός δεν είναι μια μικρή, εξειδικευμένη αγορά' συμβαίνει μια δημογραφική έκρηξη και όλοι θα νιώσουμε τα αποτελέσματά της. Πρέπει να βελτιώσουμε την πρόσβαση τώρα".

Να σημειωθεί ότι σε έρευνα σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης των κολυμβητικών δεξαμενών από κινητικά αναπηρούς σε προσβάσιμες ξενοδοχειακές μονάδες στην Αθήνα (Αγγέλου, Αγγέλου 2006) είχε διαπιστωθεί ότι από τα 256 ξενοδοχεία, μόνο τα 36 είχαν σήμα προσβασιμότητας, από τα οποία τα 17 είχαν πισίνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι καμία από αυτές δεν πληρούσε τις διεθνείς προδιαγραφές για το σχεδιασμό προσβάσιμων κατασκευών. (η έρευνα είναι διαθέσιμη εφόσον ζητηθεί).

ΕΝΑΣ ΑΚΟΥΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ...




Σε δέκα και πλέον κωμικές σκηνές η μειονότητα - σε αυτή την περίπτωση, ένας ακούοντας - παλεύει να επικοινωνήσει και διαρκώς έρχεται αντιμέτωπη με τοίχους, τοίχους ανθρώπινους. Η πραγματικότητα αντιστρέφεται, πλειοψηφία εδώ οι κωφοί, στη δική τους χώρα.

Το πρόβλημα είναι ότι η μειονότητα δε μιλάει νοηματική ή ότι η πλειοψηφία δεν δέχεται τη διαφορετικότητα...;


...ΕΝΑΣ ΑΚΟΥΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ...


Παίζουν οι : Νίκος Αξιώτης, Απόστολος Γιαννόπουλος, Βασίλης Κόσκορης, Σταύρος Λένα, Βίκυ Πανταζή, Ευανθία Πλαχούρα, Ηλίας Καραμιχάλης, Μαρία Τουλούμη....


Σύλληψη - ιδέα : Ομάδα Θεάτρου Κωφών Ελλάδος
Σκηνοθεσία : Νίκος Αξιώτης
Πρωτότυπη Μουσική : Γιώργος Ζηγούρης
Κινησιολογία - Χορογραφίες: Βίκυ Σαχπάζη
Διερμηνεία : Σοφία Ρομπόλη
Σκηνογραφία - Ενδυματολογία : Αμβράζη Τασούλα

6 Νοεμβρίου - 19 Δεκεμβρίου
Παρασκευή και Σάββατο στις 21 : 00
Θέατρο Κωφών Ελλάδος, Σαχτούρη 8 - 10, Πλατεία Κουμουνδούρου, Αθήνα

Τιμές εισιτηρίων : 15 € με ποτό, γενική είσοδος
10 € με ποτό, φοιτητικό

Τηλέφωνο Κρατήσεων με SMS, καθημερινά : 6985765550

Τηλέφωνο / FAX : 210 32 14 708

μία μικρή γεύση μπορείτε να πάρετε εδώ κι εδώ

Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας



Στα πλαίσια της στήριξης σχολείων σε περιοχές της χώρας, στα οποία εντοπίζονται τα φαινόμενα της σχολικης αποτυχίας, σχολικής καθυστέρησης, εγκατάλειψης, χαμηλών δεικτών πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας προωθεί τη θέσπιση "Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας" (ΖΕΠ).
Το πρόγραμμα συζητήθηκε στη συνάντηση της Υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου με το προεδρείο της ΓΣΕΕ οι οποίοι και αναφέρθηκαν σε επιπλέον χρηματοδότηση, νέες μεθόδους διδασκαλίας και ειδικά επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς, ενώ παράλληλα σχεδιάζονται αντισταθμιστικές ενέργειες και υποδομές για την άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου των υποβαθμισμένων περιοχών τόσο της περιφέρειας όσο και των μεγάλων αστικών κέντρων.
"Στόχος μας είναι να σταματήσουν τα σχολεία πολλών ταχυτήτων στη χώρα και να έχουν όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες", τόνισε χαρακτηριστικά χθες η κυρία Διαμαντοπούλου.

Μέσα στο γήπεδο..έξω από το τηλεοπτικό πλάνο...




Ας υποθέσουμε ότι πηγαίνετε σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Κάθεστε σε περίοπτη θέση και απολαμβάνετε το θέαμα. Ξαφνικά, σας πλησιάζει ένας υπάλληλος (τουλάχιστον από την ενδυμασία αυτό αντιλαμβάνεστε) και σας ζητά να μετακινηθείτε από τη θέση σας, "διότι μπαίνετε στο πλάνο της τηλεοπτικής κάλυψης" και "δεν πρέπει το θέαμα αυτό να μεταδίδεται από τους τηλεοπτικούς δέκτες συνέχεια στα 90 λεπτά του αγώνα". Τι κάνετε;

Δεν ξέρουμε πόσοι απο εσάς παρακολουθήσατε από τους τηλεοπτικούς σας δέκτες τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Καβάλας και του Παναθηναϊκού. Δεν ξέρουμε πόσοι από εσας ενοχληθήκατε από την παρουσία των φιλάθλων που κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια και τους συνοδούς τους στο πλάνο. Αυτό που έχει δημοσιεύθει (βλ. Καθημερινή) όμως είναι ότι λίγα λεπτά πριν από τη "σέντρα" ένα άτομο με την ένδειξη "Staff" πλησίασε τους συγκεκριμένους φιλάθλους και σύμφωνα με την καταγγελία του κυρίου Αλέξη Καζαντζίδη ζήτησε από την ομάδα των φιλάθλων να μετακινηθούν άμεσα. Οι λόγοι είναι αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν στην υποθετική περίπτωση λίγο πιο πάνω (έχουν μεταφερθεί τα σχόλια μέσα στα εισαγωγικά, όπως ακριβώς δημοσιεύθηκαν). Ο φίλαθλοι πράγματι μετακινήθκαν και παρακολούθησαν τον αγώνα από τη γωνία του κόρνερ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή της Super League, η διοργανώτρια του πρταθλήματος αρχή εξετάζει τις καταγγελίες "ωστόσο, απ' ότι έχει προκύψει, ούτε η Λίγκα ούτε η Nova που μετέδιδε τον αγώνα έδωσαν ποτέ τέτοια εντολή". συνεχίζει πιθανολογώντας ότι πρόκειται για υπάλληλο που επιθυμούσε οι φίλαθλοι να μεταφερθούν σστην ειδικά διαμορφωμένη θύρα του γηπέδου. "Το γήπεδο της Καβάλας διαθέτει τέτιο χώρο... είναι κάτι στο οποίο έχουμε ζητήσει να προχωρήσουν όλα τα ελληνικά γήπεδα".

Την Κυριακή, η Καβάλα υποδέχεται τον Πανθρακικό. Ο δήμαρχος της πόλης, κ. Κωστής Σιμιτσής, δήλωσε ότι θα βρίσκεται δίπλα τους στον αγωνιστικό χώρο (ο ίδιος δεν ήταν παρών στο περιστατικό). Δήλωσε επίσης, στο γήπεδο κατασκευάζεται υποδομή ώστε τα άτομα με αναπηρία να ανεβαίνουν στην κερκίδα με ανελκυστήρα. "Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί γι' αυτό και όπως πάντα οι συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα κάθισαν στον αγωνιστικό χώρο..."

Αξιοσημείωτο είναι ότι το γήπεδο στο οποίο διαδραματίστηκε το περιστατικό φέρει το όνομα "Ανθή Καραγιάννη". Για όσους δεν γνωρίζουν τη συγκεκριμένη αθλήτρια, είναι παραολυμπιονίκης (έχει περιορισμό όρασης εκ γενετής) της Αθήνας, στα 100μ, στα 200μ και στο άλμα εις μήκος.

Επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με τα βασικά στοιχεία της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία


H Inclusion Europe διοργανώνει ένα μοναδικό πρόγραμμα κατάρτισης σχετικά με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, σε συνεργασία με τον Εθνικό Γερμανικό Οργανισμό "Lebenshilfe" και το παράρτημα της Inclusion Europe στην Τσεχία, χάρη στην επιχορήγηση από το ταμείο της γερμανικής λοταρίας "Aktion Mensch".
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεδρίες αφιερωμένες στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία.
Η κατάρτιση αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των οργανώσεων των ατόμων με νοητική αναπηρία και των οικογενειών τους σε ότι αφορά την εφαρμογή της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις αντίστοιχες χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η εκπαίδευση θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να: αναπτύξουν πρωτοβουλίες και δράση, να κατανοήσουν τις πολιτικές και νομικές πτυχές της σύμβασης σε ό,τι αφορά τα άτομα με Νοητική Αναπηρία, να επωφεληθούν από την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών σχετικά με τον προσανατολισμό και την ανάπτυξη δράσεων στη χώρα τους και τις στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να εφαρμοστούν.
Όλα τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στην Πράγα της Τσεχίας. Το κόστος των σεμιναρίων καλύπτεται από την επιχορήγηση του έργου, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής των συμμετεχόντων από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια αυτών.
Οι συμμετέχοντες θα επιβαρυνθούν με τα έξοδα μετάβασης και μετακίνησής τους, καθώς επίσης και με τα ατομικά τους έξοδα.

Πρόγραμμα Κατάρτισης για την περίοδο Νοέμβριος 2009- Μάρτιος 2010

  • Διαβίωση στην Κοινότητα (20-21 Νοεμβρίου 2009)
  • Προσβασιμότητα στην Κοινωνία της Πληροφορίας και στην επικοινωνία (22-23 Ιανουαρίου 2010)
  • Συνεκπαίδευση: ανάπτυξη πρωτοβουλιών της οικογένειας για την άσκηση πίεσης προς την κατεύθυνση της συνεκπαίδευσης των παιδιών τους (5-6 Φεβρουαρίου 2010)
  • Παρακολούθηση της Σύμβασης των ηνωμένων Εθνών, ανάπτυξη στρατηγικών, σύνταξη και υποβολή σχετικών εκθέσεων (Μάρτιος 2010- ακριβής ημερομηνία αναμένεται)
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς/ άτομα μπορούν για περισσότερες πληροφορίες να απευθύνονται στην κυρία Θωμαή Μαυράκη, τηλ/ φαξ 2392028743, κιν. 6936630648 email: thomy_mg@otenet.gr

οι πληροφορίες προέρχονται από ανάρτηση της κυρίας Μαυράκη στις συζητήσεις της ομάδας "MENTAL DISABILITY - Είμαι διαφορετικός...ε, και?" στο FACEBOOK


Εάν σας ενδιαφέρει η δράση της Inclusion Europe μπορείτε να επισκευθείτε το δικτυακό τους τόπο, ενώ πληροφορίες για την οργάνωση "Lebenshilfe" μπορείτε να βρείτε εδώ και στην αγγλική γλώσσα μια σύντομη παρουσίαση εδώ.

"Κι εγώ για μένα"



Πρόκειται για μία μικρού μήκους ταινία (διαρκεί μόλις 20 λεπτά) που διηγείται το εικοσιτετράωρο ενός νέου ανθρώπου που έχει χάσει και τα δύο του χέρια σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Το θέμα είναι βαρύ, αλλα η ταινία τόσο σεναριακά όσο και σκηνοθετικά διακρίνεται για το χιούμορ της. Ο σκηνοθέτης, Τζώρτζης Γρηγοράκης, άλλωστε έχει δηλώσει ότι "δεν ήθελα να γυρίσω μια ταινία για έναν ανάπηρο... Πρόκειται για μια ταινία για τις ανθρώπινες σχέσεις, αφού αποφάσισα να επικεντρωθώ στις δυσκολίες της προσωπικής του ζωής. Ο ήρωας μετά το δυστύχημα οφείλει να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του και τη σχέση του με μια γυναίκα από την οποία είναι εξαρτημένος". Ο ίδιος άλλωστε αναγνωρίζει στον ήρωά του "χιούμορ και τσαμπουκά". Σημαντικό στοιχείο αποτέλεσε ότι σε όλη τη διαδικασία συγγραφής του σεναρίου ο Τζώρτζης Γρηγοράκης είχε δίπλα του την πηγή έμπνευσης και φίλο του, Αντώνη Ηλία. Στην ταινία τους ήρωες υποδύονται οι Βαγγέλης Μουρίκης και Αλεξία Καλτσίκη.

Να επισημανθεί ότι η ταινία "Κι εγώ για μένα" συμμετείχε στο 32ο Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και τιμήθηκε βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας (μυθοπλασίας).

Κι Εγώ Για Μένα
2009 ΕΓΧ 35mm 19
Βραβεία: Μυθοπλασίας, Τιμητική Διάκριση Μοντάζ, Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου
Σκηνοθεσία: Γρηγοράκης Τζώρτζης (g.grigorakis@gmail.com)
Μοντάζ: Τσαλαχούρης Φίλιππος
Σχεδιασμός ήχου: Ακάουι Κενάν

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Βελτίωση όρασης...



Η είδηση αφορά μια γονιδιακή θεραπεία, την οποία εφάρμοσαν αμερικανοί επιστήμονες και η οποία επιβεβαιώνει ότι όσοι πάσχουν από μία συγκεκριμένη σπάνια κληρονομική νόσο ("συγγενής αμαύρωση του Λέμπερ") μπορούν να έχουν θεαματική βελτίωση στην όρασή τους, ειδικά αν η θεραπεία γίνει έγκαιρα. Πρόκειται για μία από τις πιο πετυχημένες περιπτώσεις γονιδιακής θεραπείας στην ιατρική μέχρι τώρα.

Η νόσος αυτή προκαλεί μείωση της όρασης αμέσως μετά τη γέννηση του ατόμου που πάσχει και μέχρι τα 40 του χρόνια είναι τελείως τυφλό. Το 16% των παιδιών που γεννιούνται με την ασθένεια αυτή έχουν ένα ελαττωματικό μεταλλαγμένο γονίδιο (RPE65), το οποίο βοηθά τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς φακού να παράγουν τη ροδοψίνη (ουσία που χρειάζεται για την απορρόφηση του φωτός), χωρίς την οποία τα κύτταρα φωτο-υποδοχείς σταδιακά πεθαίνουν.

Όπως δημοσιεύθηκε σε σχετική έργασία στο περιοδικό "The Lancet", τα παιδιά ηλικίας 8-11 ετών έδειξαν τετραπλάσια βελτίωση στην ευαισθησία των ματιών τους στο φως (συνεπώς και στην όραση), σε σχέση με τους ενηλίκους με το ίδιο πρόβλημα, γεγονός που δείχνει ότι όσο νωρίτερα εφαρμόζεται η γονιδιακή θεραπεία, τόσο αποτελεσματικότερη είναι.

Ένα από τα παιδιά (9ετών) δήλωσε ότι μπορεί πλέον να αναγνωρίσει πρόσωπα, να παίξει ποδόσφαιρο, να διαβάσει βιβλία και να κάνει ποδήλατο στη γειτονιά του. Κανένα παιδί δεν απέκτησε πλήρως την όρασή του, αλλά κανένα δεν είναι πια τυφλό από νομική άποψη.


AAAAAAAAA.......



Αφού συμφωνήσαμε εκπαιδευτικοί, λοιποί επιστήμονες και γονείς ότι το ξύλο δεν βγήκε από τον Παράδεισο, αρχίσαμε να αναρωτιώμαστε "με τις φωνές, τί γίνεται;". Γιατί κακά τα ψέμματα ελάχιστοι (αν υπάρχουν) είναι εκείνοι που θα διατηρήσουν την ψυχραιμία τους αν το παιδί τους πεταχτεί τρέχοντας στο δρόμο, ώστε να του εξηγήσουν με ήρεμη και γαλήνια διάθεση ότι ήταν πολύ επικίνδυνο αυτό που έκανε.

O Wouter van der Hall, ειδικός στην ανάπτυξη των παιδιών, σε άρθρο του υποστηρίζει ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το πιο αποτελεσματικό είναι ο γονέας να φωνάξει (βλέπε παράδειγμα παραπάνω). Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γονιός καλείται να διεισδύσει στο μυαλό του παιδιού μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου και να καταστήσει κατανοητό το μήνυμα. Στις υπολοιπες περιπτώσεις, η αντίδραση αυτή λειτουργεί εκτονωτικά για το γονέα και όχι πειθαρχικά και εποικοδομητικά για το παιδί.

Σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα (2003), σχολιασμός της οποίας αναδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Τα Νέα, από τους 991 γονείς που συμμετείχαν, το 88% παραδέχτηκε ότι είχε φωνάξει στα παιδιά του τουλάχιστον μία φορά τον προηγούμενο χρόνο. Στις περισσότερες οικογένειες έχει γίνει αντιληπτό ότι το ξύλο δεν είναι αποδεκτό και για να επιβληθούν οι γονείς στα παιδιά τους, υψώνουν τη φωνή τους, με αποτέλεσμα να αισθάνονται ένοχοι και να βρίσκονται διαρκώς σε ένα φαύλο κύκλο. Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι αναφέρουν ότι στην καλύτερη περίπτωση, η μέθοδος είναι αναποτελεσματική (όσο περισσότερο και συχνότερα φωνάζουν οι γονείς τόσο τα παιδιά εθίζονται και δεν υπακούν), ενώ στη χειρότερη περίπτωση, το παιδί μπορεί να πάψει να αισθάνεται χαρούμενο κι ευτυχισμένο, ακόμα και να χάσει την αυτοεκτίμησή του.

Τι μπορεί να κάνει όμως ο γονιός;
  • Αρχικά συνειδητοποιείστε ότι υπέθυνοι είστε εσείς για τα συναισθήματά σας. Αν είστε θυμωμένοι, είναι δικό σας θέμα και όχι του παιδιού, συνεπώς τη λύση θα τη βρείτε εσείς και όχι το παιδί σας (ο θυμός θα μπορούσε να προέρχεται από τη δουλειά, το σύντροφο...)
  • Ας γίνει μια μικρή παύση (απομάκρυνση, καταμέτρηση 10 δευτερολέπτων κλπ), ώστε να μπορέσετε να καθαρίσετε λίγο το μυαλό σας, αλλά και να αποδυναμωθεί η ένταση που υπάρχει. Καλό θα ήταν να μην επιστρέψετε εάν δεν νιώθετε έστω και ελάχιστα πιο ήρεμοι.
  • Εάν αρχίσετε να φωνάζετε, σταματήσετε και ζητήστε συγγνώμη, λέγοντας "Συγγνώμη, δεν είναι αυτός ο τρόπος που θέλω να μιλάω μαζί σου. Χρειάζομαι λίγο χρόνο να ηρεμήσω και θα το συζητήσουμε λίγο αργότερα" (μετά πηγαίνετε να ηρεμήσετε....)
  • Εντοπίστε τους παράγοντες που σας εξοργίζουν και δουλέψτε πάνω στην αντιμετώπισή τους.

και μην ξεχνάτε: Οι φωνές μαθαίνουν στο παιδί ότι
  • οι άνθρωποι δεν εννοούν αυτά που λένε εάν δεν φωνάζουν
  • πρέπει να φωνάζει κι εκείνο όταν του φωνάζουν
  • πρέπει να φωνάζει στους άλλους
  • πρέπει να αγνοεί τους ενήλικες που του μιλούν με σεβασμό και ηρεμία
  • δεν του αξίζει να του απευθύνονται σε πολιτισμένους τόνους
  • το να φωνάζεις στους άλλους, είναι ένας αποδεκτός τρόπος χαλάρωσης
δείτε σχετικά την ανάρτηση

Επιστροφή με 17 μετάλλια



Τα ξημερώματα της Δευτέρας, η Εθνική Ομάδα Κολύμβησης αθλητών με αναπηρία επέστρεψε από το Ρέκιαβικ, όπου έλαβε μέρος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η ομάδα μας, συνεχίζοντας τις πολύ καλές επιδόσεις της (στην ανάρτηση της 19ης Οκτωβρίου είχαμε κάνει αναφορά στα τρία μετάλλια που κατέκτησαν οι αθλητες στην πρεμιέρα) ολοκλήρωσε τους αγώνες συγκεντρώνοντας συνολικά 17 μετάλλια.

Αναλυτικότερα, ο Γιώργος Καπελλάκης κατέκτησε ένα χρυσό κι ένα χάλκινο μετάλλιο, ο Χρήστος Ταμπαξής ένα χρυσό κι ένα αργυρό και ο Γιάννης Κωστάκης δύο αργυρά. Ο Αλέξανδρος Τακιλδάρης κατέκτησε 2 χάλκινα, ο Βασίλης Τσαγκάρης ένα αργυρό και από ένα χάλκινο οι Στέλιος Τσάκωνας, Παναγιώτης Χριστάκης, Αριστείδης Μακροδημήτρης, Τσότρας Νικόλαος, Σέμιχα Ριζάογλου και Αντώνης Τσαπατάκης. Στα ομαδικά, τη δεύτερη θέση στον τελικό των 4x50μ. Ελεύθερο κατέκτησαν οι Στέλιος Τσάκωνας, Παναγιώτης Χριστάκης, Χαράλαμπος Παπαϊωάννου και Βασίλειος Τσαγκάρης και στη σκυταλοδρομία 4x50μ μεικτή οι Γιάννης Κωστάκης, Στέλιος Τσάκωνας, Παναγιώτης Χριστάκης και Νικόλας Τσότρας κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής στην υποδοχή των Ελλήνων πρωταθλητών δήλωσε "Η συγκομιδή των 17 μεταλλίων σηματοδοτεί τη συνέχεια των αθλητών μας στις επιτυχίες των δύο προηγούμενων Παραολυμπιακών Αγώνων και δείχνει μεγάλη διάθεση για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις των αθλητών μας. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερες και περισσότερες επιτυχίες, εστιάζοντας και στην επιστημονική υποστήριξη των αθλητών".

φωτογραφίες των αθλητών μας από την επιστροφή τους στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε εδώ

Πάντα επιτυχίες!!!!!

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν...



Μετά από έναν επιτυχημένο θεατρικό χειμώνα και μία μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία, "Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν" του Ουίλιαμ Γκίμπσον, με την Πέγκυ Τρικαλιώτη, επέστρεψε από τις 22 Οκτωβρίου στο θέατρο Άλφα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.

Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα θεατρικά έργα παγκοσμίως, εμπνευσμένο από την αληθινή - και συγκλονιστική- ιστορία που συνέβη στον αμερικάνικο νότο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ηρωίδες του έργου είναι δύο γυναίκες που αποτελούν πρότυπα για την παγκόσμια κοινότητα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και πρότυπα θέλησης και πίστης στην προσπάθεια για όλους τους ανθρώπους' η Έλεν Κέλλερ και η δασκάλα της, Άννυ Σάλιβαν.

Σε βρεφική ηλικία, η Έλεν Κέλλερ έχασε όραση, ακόη και φωνή και μέχρι τα έξι χρόνια ήταν ένα αγρίμι που ζούσε μέσα στη σιωπή και στο σκοτάδι. Οι γονείς της στην απόγνωσή τους κάλεσαν την Άννυ Σάλιβαν, μια εικοσάχρονη δασκάλα, που ήταν άτομο με αναπηρίες κι αυτή αφού είχε μειωμένη όραση, για να βοηθήσει το παιδί. Η Σάλιβαν με την επιμονή της και κυρίως με την αγάπη της κατόρθωσε να μετατρέψει τη μικρή Έλεν Κέλερ σ' ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνιες πνευματικέ ςαρετές. Η μικρή Έλεν ξεπέρασε όλα της τα προβλήματα και με την υπομονετική καθοδήγηση της δασκάλας της κατάφερε να μιλήσει με τη νοηματική γλώσσα, και επίσης να γράφει και να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ. Σπούδασε σε γνωστά κολέγια, όπου αρίστευσε και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφών, διδάσκοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την οδυνηρή της εμπειρία.


Το πρωτότυπο έργο τιτλοφορείται "The Miracle Worker" και προέρχεται από χαρακτηρισμό που απέδωσε στην Αν Σάλιβαν ο Μαρκ Τουέην. Αρχικά, γράφτηκε για την τηλεόραση και στη συνέχεια, έπειτα από επεξεργασία, μεταφέρθηκε στο θέατρο. Ο William Gibson άντλησε το υλικό του από τα γράμματα της ίδιας της Αν Σάλιβαν και την αυτοβιογραφία της Έλεν Κέλερ.


Η ίδια η Κέλερ εμφανίζεται σε ένα ντοκιμαντέρ σχετικό με τη ζωή της, απόσπασμα του οποίου μπορείτε να δείτε εδώ, ενώ ένα σπάνιας ιστορικής αξίας βίντεο που μπορείτε να δείτε είναι το ακόλουθο, στο οποίο η Αν Σάλιβαν εξηγεί πώς απέκτησε η Έλεν Κέλερ συναίσθηση του τρόπου ομιλίας.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Νομοθεσία



Ευρωπαϊκή Ένωση

Η επίτροπος της Κοινωνίας της Πληροφορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Viviane Reding, σε ομιλία της την 1η Οκτωβρίου 2009 στα πλαίσια της εκδήλωσης για την ενιαία ψηφιακή αγορά, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ύπαρξη ενιαίας νομοθεσίας για την ηλεκτρονική προσβασιμότητα, ώστε όλα τα κράτη- μέλη να υιοθετήσουν κανόνες που θα διευκολύνουν την πρόσβαση με αναπηρία στο διαδίκτυο. Τόνισε επίσης, ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη της Ενιαίας Αγοράς σε περίπτωση αποκλεισμού πληθυσμιακών ομάδων και ότι οι χρήστες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες της αγοράς από οποιοδήποτε μέρος και σε οποιοδήποτε χρόνο.

σχετικές σελίδες για την ηλεκτρονική προσβασιμότητα και τις ενέργειες της Ε.Ε. μπορείτε να βρείτε εδώ


Αγγλία

Η πρώτη νομοθεσία αποκλειστικά για τον αυτισμό σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε στην Αγγλία και αποτελεί τον πρώτο νόμο (στην Αγγλία) που αφορά μία συγκεκριμένη αναπηρία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, "η νομοθεσία δίνει υποχρεωτικό χαρακτήρα στην υλοποίηση της κυβερνητικής στρατηγικής για τους ανθρώπους με αυτισμό που έχει στόχο τη βελτίωση της υποστήριξης και των ευκαιριών απασχόλησης της συγκεκριμένης ομάδας, καθώς και την βελτίωση των ικανοτήτων του προσωπικού υγείας και κοινωνικής φροντίδας που υποστηρίζει ανθρώπους με αυτισμό."


Γαλλία

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Τα Νέα, λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2008-2009, ο Γάλλος Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα παιδιά ηλικίας 3 έως 10 (νηπιαγωγείου και δημοτικού) δεν θα είχαν πια σχολείο τα πρωινά του Σαββάτου και οι ώρες των μαθημάτων θα μειώνονταν από 26 σε 24 (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή- στη Γαλλία οι ημέρες ανάπαυσης των μαθητών είναι Κυριακή και Τετάρτη). Σήμερα, το 5% μόνο των δημόσιων δημοτικών σχολέιων αντιστέκεται στο μέτρο (με μια διαδικασία που απαιτεί σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του σχολικού συμβουλίου, άδεια από το δήμο και ειδική άδεια από το γενικό επιθεωρητική Παιδείας), τα οποία έχουν συμπεριλάβει στις σχολικές ημέρες και το πρωινό της Τετάρτης.


και στα δικά μας

η κυβέρνηση ανακαλεί την εγκύκλιο που εστάλη δύο ημέρες πριν τις εκλογές στα σχολεία, βάσει της οποίας καταργούνταν ουσιαστικά ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της προσχολικής αγωγής που θεσπίστηκε το 2006 (δεν κρίνεται αναγκαία για την πρώτη δημοτικού η απαιτούμενη βεβαίωση νηπιαγωγείου) και χαλαρώνουν τα κριτήρια καταλληλότητας των υποδομών στους παιδικούς σταθμούς που μετεξελίχθηκαν σε νηπιαγωγεία. περισσότερα στο άρθρο της εφημερίδας το Βήμα

Μαζί για το κλίμα...



Φτιάξτε και στείλτε τη δική σας κάρτα στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για τη Συνδιάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή που θα γίνει στην Κοπεγχάγη από τις 7 μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2009. Η πρωτοβουλία ανήκει στις οργανώσεις WWF και Greenpeace.

περισσότερα εδώ

Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο



Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας προσφέρει για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 5% για τα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών σε άτομα που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν.3794/2009. Τα προγράμματα και οι προσφερόμενες θέσεις ανά πρόγραμμα έχουν αναλυτικά ως εξής:



  • Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό: 40


  • Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό: 40


  • Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός: 5


  • Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες: 25


  • Πληροφορική: 50


  • Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών: 50

Η προσφορά των σπουδών γίνεται με τη μεθοδολογία της εξ' αποστάσεως διδασκαλίας.


Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ


6ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση



Στις 30, 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2009 θα πραγματοποιηθεί το 6ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας "Λίλιαν Βουδούρη") στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το συνέδριο με τίτλο "Μουσική: παιδεύει, εκπαιδεύει, θεραπεύει" έχει σκοπό να φέρει σε επαφή όλους όσους ασχολούνται με τη μουσική αγωγή και τη διδασκαλία της μουσικής σε όλες της τις μορφές και σε όλες τις βαθμίδες και επίπεδα.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ

Για να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής του συνεδρίου πατήστε εδώ


Διασυλλογικοί αγώνες στη Θεσσαλονίκη



Αύριο, Κυριακή 25 Οκτωβρίου, ο ΟΦΘ διοργανώνει τα "ΙΘ' Αλεξάνρεια Δήμου Θεσσαλονίκης" σε μνήμη "Αντωνίου Δανιόλου". Οι αγώνες θα διεξαχθούν από το Μακεδονία PALACE μέχρι τις εγκαταστάσεις του ΟΦΘ και θα ξεκινήσουν στις 09:00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγωνίσματα Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων, Παίδων, Κορασίδων, αρχαρίων και επίδειξη ΑΜΕΑ.

Παρουσίαση βιβλίου- βιβλιοκριτική...



Σε προηγούμενη ανάρτηση προτείναμε το βιβλίου της Ρεϊσογλου Κατερίνας, "Το Κου-κουνελάκι... τα όνειρα δίνουν λύσεις".Περί τίνος πρόκειται, όμως και γιατί το επιλέξαμε;


Λίγα λόγια για την ιστορία: Μέσα από ένα ψεύτικο όνειρο, τα ζωάκια του δάσους πιστεύουν ότι ο Διαμαντούλης, το τραυλό κουνελάκι που όλοι κορόιδευαν, έφυγε από το σπίτι του για πάντα, επειδή δεν άντεχε άλλο αυτή τη συμπεριφορά απέναντί του. Και τότε όλοι καταλαβαίνουν το λάθος τους... Είναι αργά όμως;
Η συγγραφέας, με ήρωα ένα μικρό, ροζ και άσπρο χνουδωτό, κουνελάκι, παρουσιάζει το συναισθηματικό κόσμο ενός παιδιού με τραυλισμό που γίνεται αντικείμενο κοροϊδίας από τους φίλους και τους συμμαθητές του και δείχνει στα παιδιά ότι ακόμα και τα αθώα πειρακτικά/ κοροϊδευτικά σχόλια που γίνονται επιπόλαια, πληγώνουν.
"Το Κου-κουνελάκι... τα όνειρα δίνουν λύσεις" είναι ένα από τα λίγα βιβλία όπου το άτομο με ειδικές ανάγκες δεν κάνει κάποια ηρωική πράξη για να γίνει "αποδεκτό" και να ξεχάσουν οι άλλοι τη διαφορετικότητά του και αφετέρου, το "πρόβλημα" δεν εξαφανίζεται διά μαγείας, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται στον ίδιο βαθμό.
Ένα ευχάριστο βιβλίο, με όμορφες εικόνες, που δείχνει σε όλους μας ότι "ένοχοι" δεν είναι μόνο όσο κοροϊδεύουν το διαφορετικό, αλλά και όσοι στέκονται απλοί θεατές σε τέτοιες εκδηλώσεις υποβιβασμού και προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Τραυλισμός (2)



Συνεχίζοντας την αναφορά στο θέμα του τραυλισμού (ανάρτηση 22 Οκτωβρίου 2009), παραθέτουμε συμβουλές για τον τρόπο συμπεριφοράς απέναντι σε άτομα που τραυλίζουν:


Μιλάτε με κανονικό ρυθμό, ήρεμα, χωρίς βιασύνη. Ωστόσο, μην μιλάτε αφύσικα αργά, με μεγάλες παύσεις. Με αυτό τον τρόπο ο συνομιλητής σας δεν θα νιώθει οτι πρέπει να μιλάει γρήγορα, κάτι που γενικά επιδεινύνει την δυσκολία προφορικής έκφρασης. Ειδικά για τα παιδιά, μια τετοια τεχνική είναι πολύ αποδοτική από τις παροτρύνσεις/συμβουλές του τύπου «μίλα πιο αργά», «μην βιάζεσαι», «πες το πάλι πιο αργά».
Διατηρήστε την οπτική επαφή με τον συνομιλητή σας και περιμένετε υπομονετικά να ολοκληρώσει. Προσέξτε ιδιαίτερα την γλώσσα του σώματός σας. Ένας μορφασμός, το κοίταγμα του ρολογιού ή το νευρικό κούνημα του ποδιού και η περιπλάνηση του βλέμματος στο χώρο προδίδουν την βιασύνη σας και φέρνουν τον συνομιλητή σας σε δύσκολη θέση. Δείξτε με την στάση σας οτι ακούτε όσα σας λέει και δίνετε έμφαση στο περιεχόμενό τους και όχι στον τρόπο και στον χρόνο έκφρασης.
Μην σχολιάσετε τον τρόπο έκφρασης του ατόμου. Ιδίως όσο αφορά τα παιδιά, πολλοί γονείς έχουν την τάση να ασκούν κριτική στο παιδί, θεωρώντας οτι με αυτό τον τρόπο θα το βοηθήσουν να εκφραστεί καλύτερα. Μην συγκρίνετε τον τρόπο ομιλίας του με τα αδέρφια του ή άλλα παιδιά, μην το βάζετε να επαναλαμβάνει όσα είπε με την εντολή να τα πει πιο γρήγορα, πιο καθαρά, πιο σωστά. Μην σχολιάζετε τον τρόπο που αναπνέει και μην του ζητάτε να ελέγξει την αναπνοή του. Πρόκειται για αντανακλαστική λειτουργία που δεν μπορεί το παιδί να παρακολουθήσει, να κατανοήσει και να ελέγξει. Η βελτίωση της εκφραστικής του ικανότητας είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που πρέπει να σχεδιάζεται και να εφαρμόζεται από ειδικούς επιστήμονες.
Μην αλλάζετε συμπεριφορά ανάλογα με το πόσο πολύ ή πόσο λίγο τραυλίζει εκείνη την στιγμή το παιδί σας, δείχνοντας χαρά και λέγοντας πολλά μπράβο στην πρώτη περίπτωση και δείχνοντας δυσφορία ή αποδοκιμασία τη δεύτερη. Δεν το βοηθάτε με αυτό τον τρόπο να ξεπεράσει τις δυσκολίες του.
Αν δεν καταλαβαίνετε τι λέει ο συνομιλητής σας, μην προσποιείστε οτι δεν ακούσατε ή καταλάβατε. Ζητείστε με ευγενικό τρόπο να σας το ξαναπεί ή να σας εξηγήσει τι εννοεί.
Μην ολοκληρώνετε τις λέξεις ή τις προτάσεις όταν κολλάει το άτομο, ακόμα και αν είστε σίγουροι για το τι θέλει να πει. Με αυτό τον τρόπο αφενός περνάτε το μήνυμα οτι η όλη κατάσταση σας ενοχλεί, οτι πρέπει να βιαστεί, και αφετέρου διακόπτετε τη ροή της ομιλίας και της σκέψης του δυσκολεύοντάς το να συνεχίσει. Σε κάποια άτομα, κυρίως μικρής ηλικίας ή με έλλειψη αυτοπεποίθησης, μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει και στην παραίτησή του από να σας διορθώσει αν έχετε υποθέσει λάθος ή από το να ολοκληρώσει την σκέψη του.

Αν είστε γονιός ...
Μειώστε τον αριθμό των ερωτήσεων που υποβάλλεται στο παιδί σας και μην το αναγκάζετε να σας δίνει λεπτομερή αναφορά για το τι έκανε και το πώς πέρασε. Τα παιδιά μιλούν με μεγαλύτερη ελευθερία και άνεση όταν εκφράζουν πράγματα που τα ενδιαφέρουν και τα θεωρούν σημαντικά παρά όταν είναι υποχρεωμένα να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Καθιερώστε μια ρουτίνα, όπου ο καθένας σας θα λέει ό,τι θέλει να πει από την ημέρα του. Αν ξεκινάτε εσείς να περιγράφετε την ημέρα σας, δινετε χρόνο στο παιδί να σκεφτεί τι θέλει να πει και του δείχνετε και τον τρόπο (του παρέχετε ασυναίσθητα ένα γλωσσικό πρότυπο).
Αν θέλετε να δίνετε στο παιδί σας τη δυνατότητα να εξασκείται στην προφορική έκφραση, συζητάτε για πράγματα που είναι μπροστά του ή συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή. Αποφύγετε αφηρημένες ή σύνθετες έννοιες και γεγονότα του παρελθόντος ή υποθετικές καταστάσεις. Αυτά όλα αποτελούν από μόνα τους δύσκολα γνωστικά έργα που απαιτούν πολλή προσπάθεια από το παιδί και είναι πολύ δύσκολο να προσέχει ταυτόχρονα και την έκφρασή του.
Αν το παιδί σας τραυλίζει, μην μετατρέψετε όλη την καθημερινή σας επαφή με αυτό σε ένα ατελείωτο φροντιστήριο σωστής προφορικής έκφρασης. Μην επιλέγετε μόνο καταστάσεις που απαιτούν συνεχή λόγο και μην το διορθώνετε συνέχεια. Αφιερώστε του λίγη ώρα, χωρίς μαθήματα και υποχρεώσεις και αφήστε το να επιλέξει εκείνο τι θα κάνετε. Δεν χρειάζεται να αλληλεπιδράτε συνέχεια λεκτικά. Διασκεδάστε μαζί και δείξτε του οτι το αγαπάτε και οτι απολαμβάνετε την παρέα του. Έτσι θα εδραιώσετε καλύτερη σχέση μεταξύ σας και το παιδί θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση.
Σε καμία περίπτωση μην δείξετε στο παιδί οτι ντρέπεστε για τον τρόπο που μιλάει. Μην αποφεύγετε να του μιλάτε και να ζητάτε την γνώμη του μπροστά σε τρίτους και μην απαντάτε εσείς αντί για αυτό, αλλά δείξτε κατανόηση αν σε τέτοιες καταστάσεις είναι αρχικά το παιδί σας λιγομίλητο και αποτραβηγμένο. Μην το πιέζετε να μιλήσει και να γίνει το επίκεντρο μιας κουβέντας. Δείξτε του εμπιστοσύνη και αποδείξτε με την στάση σας οτι ο τραυλισμός δεν θα πρέπει να το εμποδίζει να συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής.
Μην του πείτε ψέμματα για τις εκφραστικές του δυσκολίες, αλλά και μην το αγχώσετε και το φορτίσετε με τη δική σας αγωνία. Είναι ανώφελο να προσποιείστε οτι δεν έχει καμία δυσκολία. Τα παιδιά στο σχολείο ή άλλα ενήλικα άτομα σίγουρα θα αναφερθούν άμεσα ή έμμεσα στο θέμα, φέρνοτας το παιδί σε δύσκολη θέση. Μην του πείτε οτι δεν το έχει προσέξει κανείς ή οτι δεν ισχύει. Απλά εξηγείστε του τι συμβαίνει με ψυχραιμία. Πολύτιμη μπορεί να είναι η συνεισφορά του λογοθεραπευτή ή ενός ψυχολόγου.


Αν είστε δάσκαλος ή καθηγητής...
αφήστε τον μαθητή να εκφραστεί χωρίς να τον διακόπτετε. Απαιτήστε την ίδια ποσότητα και ποιότητα εργασίας με τους άλλους μαθητές, την ίδια σωστή συμπεριφορά και μην του συγχωρείτε καταστάσεις από οίκτο. Συζητείστε κατ ιδίαν μαζί του σχετικά με τις δυσκολίες του και τις ανάγκες του μέσα στην τάξη και προσπαθείστε να εντοπίσετε τις καταστάσεις στις οποίες επιδεινώνεται ο τραυλισμός. Μην ξεχνάτε οτι κάθε μαθητής έχει την ανάγκη να εκφράζεται μέσα στην τάξη. Δεν έχει νόημα να μην του δίνετε τον λόγο στην προσπάθεια σας να τον προστατέψετε από τα κοροϊδευτικά σχόλια των άλλων παιδιών. Είναι προτιμότερο να βάλετε κανόνες μεσα στην τάξη και να μάθετε σε όλα τα παιδιά όχι μόνο να σέβεται το ένα το άλλο, αλλά και να μιλάνε ήρεμα και να ακούνε με προσοχή και υπομονή.


Να θυμάστε οτι υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις στις οποίες ο τραυλισμός εκδηλώνεται πολύ πιο έντονα. Δημόσιες εμφανίσεις, άγνωστο πλήθος, εξετάσεις, τηλεφωνικές συνομιλίες, επαφή με αγνώστους είναι ιδιαίτερα στρεσογόνες καταστάσεις για κάποιον με δυσκολίες προφορικής έκφρασης.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Καλά Νέα... Παιδαγωγοί έκτακτης ανάγκης στο Δήμο Πατρέων

Παιδαγωγοί έκτακτης ανάγκης είναι η νέα υπηρεσία που προσφέρει στους δημότες του ο Δήμος Πατρέων. Συγκεκριμένα, οι γονείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη συμπεριφορά των παιδιών τους, θα μπορούν να καλούν στην κοινωνική υπηρεσία της δημοτικής αρχής και να δέχονται την επίσκεψη ειδικών παιδαγωγών στο σπίτι τους για μια συζήτηση. Η υπηρεσία «Παιδαγωγός στο Σπίτι» ήταν μια ιδέα του αντιδήμαρχου Κοινωνικής Πολιτικής της Πάτρας Αμπετ Χασμάν.

Στόχοι της πρωτοβουλίας σύμφωνα με τον κ. Χασμάν, είναι:
  • Η εξομάλυνση των συγκρούσεων των γονέων με τα παιδιά και των αδελφών μεταξύ τους.
  • Η ανάδειξη εναλλακτικών τρόπων που διευκολύνουν την επικοινωνία και τη διαχείριση της συμπεριφοράς των παιδιών.
  • Η οριοθέτηση των παιδιών και η εκπαίδευση σε εξειδικευμένα θέματα, όπως ύπνος, διατροφή, ατομική φροντίδα, ασφάλεια κ.λπ.

Οι ενδιαφερόμενοι τα παιδιά των οποίων είναι ηλικίας 4 έως 8 χρόνων, μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2610-390.962-3 από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.


πηγή: Καλά Νέα

Πυρετός 38? Μείνε καλύτερα σπίτι...



Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε νέα εγκύκλιο με οδηγίες για την πρόληψη της νέας γρίπης στα σχολεία, σύμφωνα με την οποία όταν ένας μαθητής ή ένας εκπαιδευτικός έχει πυρετό μεγαλύτερο ή ίσο με 38 βαθμούς Κελσίου και ένα σύμπτωμα γρίπης (βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, συνάχι, πονοκέφαλος, ρίγος, αίσθημα κόπωςσης, διάρροια, εμετοί), πρέπει να παραμένει σπίτι του. Μπορούν να επιστρέψουν στο σχολέιο 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών (δεν είναι υποχρεωτική η χρήση ιατρικής βεβαίωσης).
Επίσης, σε κάθε σχολείο πρέπει να συγκροτηθεί τριμελής ομάδα με επικεφαλής ένα "συντονιστή γρίπης", ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την παραμονή του παιδιού που ασθενεί σε ειδικό χώρο, για την καταγραφή των απουσιών, την επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, την ενημέρωση των γονέων των υπολοίπων παιδιών και για την εποπτεία του προσωπικού καθαριότητας.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα επισημαίνονται οι κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται στο σχολικό περιβάλλον, αναφορικά με τους χώρους του σχολείου, τον καθαρισμό τους και τα σχολικά λεωφορεία.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Τραυλισμός


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό, που έχει ορισθεί η 22η Οκτωβρίου από τις οργανώσεις American Speech-Language-Hearing Association, European League of Stuttering Associations, International Fluency Association και International Stuttering Association, συγκεντρώσαμε κάποια εισαγωγικά στοιχεία αναφορικά με τον τραυλισμό.

Σύμφωνα με το βιβλίο «Ψυχοπαθολογία παιδιών και Εφήβων, Αναπτυξιακή Προσέγγιση» των Ε. Κάκουρου και Κ. Μανιαδάκη (Εκδόσεις Τυπωθήτω, 2005), ο τραυλισμός αναφέρεται στη διαταραχή της φυσιολογικής ροής και της ρυθμικής διαμόρφωσης της ομιλίας (δυσανάλογης για την ηλικία ενός ατόμου). Η διαταραχή αυτή σχετίζεται με τη δυσκολία ελέγχου του μηχανισμού της ομιλίας από το άτομο και παρουσιάζεται σε όλους τους πολιτισμούς από το πανάρχαια χρόνια. Νεώτερες προσωπικότητες της ιστορίας με τραυλισμό ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ της Αγγλίας, ο Winston Churchill, o Lenin, o Theodore Roosevelt, ενώ από τον καλλιτεχνικό χώρο αναφέρονται οι ηθοποιοί Marilyn Monroe και ο τραγουδιστής Mell Tillis (Silverman 1992).

Σύμφωνα με το ίδιο βιβλίο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό που οι γονείς ονομάζουν τραυλισμό ή «κόλλημα» στην ομιλία του παιδιού είναι πιθανό να αφορά φυσιολογικές δυσκολίες στη ροή της ομιλίας. Αν καμιά φορά το παιδί επαναλαμβάνει το πρώτο γράμμα (σ-σ-σ-σήκω), την πρώτη συλλαβή (θε-θε-θε-θέλω) ή ολόκληρη τη λέξη (όταν- όταν – όταν), δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τραυλίζει. Οι επαναλήψεις, οι παύσεις και η γενική σύγχυση στη «σκέψη και ομιλία», σε πολλές περιπτώσεις είναι φυσιολογικές αντιδράσεις. Κατά την προσχολική ηλικία, τα παιδιά έχουν πολλές εμπειρίες για τις οποίες θέλουν να μιλήσουν χωρίς όμως να μπορούν πάντα να χρησιμοποιήσουν πολλές λέξεις ταυτόχρονα, προκειμένου να εκφραστούν άνετα. Είναι λοιπόν πιθανόν, ορισμένα συμπτώματα του τραυλισμού να παρουσιάζονται σε κάποιο παιδί χωρίς ωστόσο να υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Ο ειδικός είναι αυτός που μπορεί να διακρίνει τη φυσιολογική δυσκολία στη ροή της ομιλίας από τη διαταραχή του τραυλισμού.

Όπως αναφέρουν οι Ε. Κάκουρος και Κ. Μανιαδάκη, στις περιπτώσεις που ο τραυλισμός δεν αντιμετωπίζεται με κάποια θεραπευτική αγωγή, είναι πιθανόν η δυσκολία του παιδιού στην ομιλία να επιδεινώνεται προοδευτικά. Ενώ αρχικά το παιδί μπορεί να συναντά περισταστικά μόνο κάποιες δυσκολίες στη ροή του λόγου, αυτές οι δυσκολίες στη συνέχεια γίνονται πιο σοβαρές και αργότερα εδραιώνονται ώσπου να εκδηλώνεται τελικά τραυλισμός σε μόνιμη βάση. Η εξέλιξη του τραυλισμού περνά βασικά από 4 φάσεις :

Α΄ Φάση : καλύπτει την περίοδο της προσχολικής ηλικίας. Ο τραυλισμός είναι περιστασιακός και εμφανίζεται συνήθως σε καταστάσεις όπου το παιδί είναι ταραγμένο ή βιάζεται να πει πολλά. Ο τραυλισμός μπορεί να εκδηλώνεται με την επανάληψη συλλαβών ή λέξεων, συνήθως στην αρχή μιας φράσης. Στη φάση αυτή, οι δυσκολίες του παιδιού δεν δημιουργούν πάντα κάποια ιδιαίτερη ανησυχία.

Β’ Φάση : καλύπτει την περίοδο της σχολικής ηλικίας. Τώρα πια ο τραυλισμός αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, εμφανίζεται με μεγαλύτερη επιμονή και μπορεί να εκδηλωθεί σε πολλές καταστάσεις. Σε αυτή τη φάση το παιδί αντιλαμβλανεται τον εαυτό του ως άτομο με τραυλισμό.

Γ’ Φάση: η συμπεριφορά του ατόμου που τραυλίζει διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Το άτομο αρχίζει να πιστεύει πως συγκεκριμένοι φθόγγοι, συλλαβές ή λέξεις μπορεί να του δημιουργούν ιδιαίτερες δυσκολίες. Γι’ αυτό αρχίζει να αποφεύγει τη χρήση ορισμένων λέξεων και γίνεται ευερέθιστο σε αναφορές σχετικά με το πρόβλημά του.

Δ’ Φάση: το άτομο αρχίζει να αποφεύγει καταστάσεις όπου μπορεί να προκληθεί για να μιλήσει. Σε ορισμένες καταστάσεις, όταν υποψιαστεί πως είναι πιθανό να χρειαστεί να μιλήσει, τότε το διακατέχει φόβος. Προς το τέλος της εφηβείας, το άτομο που τραυλίζει αρχίζει να νιώθει πως το πρόβλημά του το οδηγεί ολοένα και συχνότερα σε αμηχανία.

Σύμφωνα με το βιβλίο «Βασικά στοιχεία Κλινικής Ψυχιατρικής» του Ν. Μάνου, ο επιπολασμός του τραυλισμού είναι περίπου 1 % και η διαταραχή είναι πιο συχνή στα αγόρια από ότι στα κορίτσια σε αναλογόα 3 :1. Η έναρξη της διαταραχής είναι μεταξύ 2 και 7 ετών (στο 98 % των περιπτώσεων αρχίζει πριν την ηλικία των 10 ετών). Είναι σημαντικόοτι μελέτες δείχνουν οτι το 80 % των ατόμων με τραυλισμό αποκαθίστανται πριν την ηλικία των 16 ετών (το 60 % από μόνα τους)

Σύμφωνα με το Διαγνωστικό Εγχειρίδιο DSM -IV , προτείνονται 3 κριτήρια για τη διάγνωση του τραυλισμού :

Α. Διαταραχή της φυσιολογικής ροής και της ρυθμικής διαμόρφωσης της ομιλίας (δυσανάλογης για την ηλικία του ατόμου), η οποία χαρακτηρίζεται από τη συχνή παρουσία ενός ή περισσοτέρων από τα ακόλουθα :

ü Επαναλήψεις ήχων και συλλαβών

ü Επιμηκύνσεις ήχων

ü Επιφωνήματα

ü Διακοπτόμενες λέξεις (πχ παύσεις μέσα σε μια λέξη)

ü Ηχηρές ή σιωπηλές αναστολές (γεμάτες ή κενές παύσεις της ομιλίας)

ü Περιφράσεις (υποκαταστάσεις λέξεων για την αποφυγή προβληματικών λέξεων).

ü Παραγωγή λέξεων με υπέρμετρη φυσική ένταση

ü Επαναλήψεις ολόκληρων μονοσύλλαβων λέξεων (πχ «το –το –το – το είδα»).

Β. Η διαταραχή της ροής παρεμποδίζει τη σχολική ή επαγγελματική απόδοση ή την κοινωνική επικοινωνία.

Γ. Αν υπάρχει κινητικό ελάττωμα του λόγου ή αισθητηριακό ελάττωμα, οι δυσκολίες της ομιλίας είναι μεγαλύτερες από αυτές που συνήθως συνοδεύουν αυτά τα προβλήματα.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τον τραυλισμό μπορείτε να βρείτε στα βιβλία: «Τραυλισμός. Η φύση και η αντιμετώπισή του στα παιδιά και στους εφήβους» των Ε. Κάκουρου και Κ. Μανιαδάκη, των εκδόσεων Τυπωθήτω,

«Ειδική παιδαγωγική των προβλημάτων λόγου και ομιλίας», του Γ. Δράκου, Εκδόσεις Ατραπός, 2003.

Για τους μικρούς αναγνώστες, ένα πολύ ωραίο βιβλίο είναι "Το Κου-κουνελάκι- τα όνειρα δίνουν λύσεις" της Ρεϊσογλου Κατερίνας από τις εκδόσεις Στρατής.

Το "Help Me To Speak" ένα πολύ ωραίο ντοκιμαντέρ για τον τραυλισμό μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ και το δεύτερο μέρος εδώ. Επίσης, συμβουλές για ενήλικες που τραυλίζουν υπάρχουν στο 55λεπτο video "If You Stutter: Advice for Adults".

Τέλος, μια διαφορετική σελίδα που παρουσιάζει την καθημερινότητα με τον τραυλισμό με μια πολύ χιουμοριστική προσέγγιση είναι η Stuttering is Cool

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Ανάκληση άδειας λειτουργίας Στέγης για ΑμεΑ στην Παλλήνη

όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ναυτεμπορική:
"Στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία Άγιος Φανούριος που εδερεύει στην Παλλήνη προχώρησε η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Παράλληλα δόθηκε προθεσμία 20 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 9 Νοεμβρίου, για την ειδοποίηση των οικείων και την ασφαλή απομάκρυνση των διαβιούντων στη Στέγη.

το άρθρο μπορείτε να το ακούσετε εδώ

Επιμορφωτικά σεμινάρια Σωματείου Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας




Το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας διοργανώνει τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για σπουδαστές της επαρχίας που έχουν λάβει την επάρκεια της Ε.Ν.Γ. και επιθυμούν να συνεχίσουν σε επίπεδο διερμηνέων. Περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση, τεχνικές διερμηνείας σε διάφορες περιστάσεις διερμηνείας, εργαστήρια κα.

Το σεμινάριο θα γίνει στην Αθήνα στις 11, 12, 13 Δεκεμβρίου 2009 (ώρες διεξαγωγής: Παρασκευή, Σάββατο 09:00-14:00, 17:00-20:00, Κυριακή 9:30-14:30).

Το κόστος συμμετοχής είναι 180 ευρώ το άτομο.

Δηλώσεις συμμετοχής έως και την 27η Νοεμβρίου 2009 (λόγω περιορισμού των αριθμού συμμετεχόντων θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας).
Πληροφορίες από το σωματείο μέσω email (sdeng.gr@gmail.com), sms και τηλεφώνου (6978592716)

Έκθεση εργαστηρίων ΑμεΑ



Για ακόμη μια χρονιά πραγματοποιείται στο βόλο έκθεση προϊόντων εργαστηρίων και συνεταιρισμών ΑμεΑ από όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι συμμετοχές εργαστηρίων από Έδεσσα, Τρίκαλα, Βέροια, Κοζάνη, Κατερίνη, Πτολεμαϊδα, Πάτρα, Ιθάκη, Αιτωλοακαρνανία και Αθήνα. Τα εγκαίνια θα γίνουν αύριο, Πέμπτη, 20:00 στην πλατεία Αγίου Νικολαόυ, στο εκθετήριο του συνεταιρισμού ΑΡΓΩ από την Πρόεδρο του Δ.Ο.Υ.Κ.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.

ΕΣΑμεΑ και ΤΕΙ Αθήνας



Η απόφαση της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Αθήνας να μην δεχθεί άτομα με αναπηρίες στο Τμήμα Πληροφορικής προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Κάθε χρόνο το 5% των θέσεων του τμήματος καλύπτονταν από τυφλούς και άτομα με κινητικά προβλήματα. Φέτος ωστόσο, όπως αναφέρεται στην καταγγελία της ΕΣΑμεΑ, η σχετική ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Προϊστάμενο του Τμήματος, δεν αναφέρει καμιά αιτιολογία που να επιχειρηματολογεί υπερ της προαναφερθείσας απόφασης.
Η Συνομοσπονδία απαίτησε την ανάκληση αυτής της απόφασης, την οποία χαρακτηρίζει "σκληρη", και ότι είναι "δυσμενής διακριτική μεταχείριση", ενώ με υπόμνημά της προς την υπουργό Παιδείας, ζήτησε την άμεση παρέμβασή της, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη υπόθεση ανάλογης ανακοίνωσης (στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε αντίστοιχη και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
Η άμεση παρέμβαση της ΕΣΑμεΑ για την απαράδεκτη ανακοίνωση της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας οδήγησε τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Δ. Νίνο, να την ανακαλέσει και να διαβεβαίωσει ότι οι αιτήσεις των φοιτητών θα εξεταστούν κανονικά.

Ελλαδοκυπριακό Συνέδριο με θέμα την Υποστηριζόμενη Διαβίωση

Στις 15 και 16 Απριλίου 2010 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 4ο Ελλαδοκυπριακό Συνέδριο, με τίτλο "Στο δρόμο για το σπίτι μου", και αφορά το ζήτημα της υποστηριζόμενης διαβίωσης. Πρόκειται για ένα θέμα που κεντρίζει το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων ατόμων με νοητική καθυστέρηση, των γονέων τους, των ειδικων, αλλά και γενικότερα προνοιακών φορέων.
Το συντονισμό στην οργάνωση του Συνεδρίου έχει αναλάβει το Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας "ΕΣΤΙΑ", ενώ συμμετέχουν και άλλοι σημαντικοί φορείς: Το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής "ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ", το Ίδρυμα "ΘΕΟΤΟΚΟΣ" Λεμεσού, το Ίδρυμα Χρίστος Στέλιου "ΙΩΑΝΝΟΥ", το Κέντρο "ΑΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ", το Κέντρο Ειδικής και Επαγγελματικής Κατάρτισης "ΘΕΟΤΟΚΟΣ", το Σωματείο "ΕΡΜΗΣ".
Για περισσότερες πληροφορίες- διευκρινήσεις, επικοινωνήστε με:
Εστία: Κωνσταντίνα Αναγνώστου (τηλ. 2106726945) ή Βασίλη Κασιμάτη (τηλ. 2106713149).



Πάτρα: Συνέδριο



Στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2009 διοργανώνεται στην Πάτρα Συνέδριο για τον Αυτισμό, με τίτλο: "Αυτισμός: Σύγχρονες Απόψεις για την Αιτιολογία- Παθογένεια- Θεραπευτική Παρέμβαση. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Τ.Ε.Ι. Πάτρας. πληροφορίες: Κέντρο Ημέρας - Μεσολόγγι- Γ. Τουλιάτος- Ε. Κουμανιώτη, τηλ. 2631055661, fax 2631055615, email: epsypea1@otenet.gr

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΕΠΕΙΓΟΝ!!!!

Εδώ και λίγες μέρες νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών ένας 25χρονος κωφός νέος, ο Δημήτρης Γεωργόπουλος του Κωνσταντίνου. Πάσχει από οξεία λευχαιμία και έχει άμεση ανάγκη αίματος και μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Οι φίλοι του, κωφοί και ακούοντες, στέκονται πλάι του και προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο.
Κάνουμε έκκληση σε όλους για αίμα...
Ας βοηθήσουμε να σωθεί ένας άνθρωπος... ( τηλ. επικοινωνίας: 6977550637 )
όπως δημοσιεύθηκε στο www.specialeducation.gr

διάφορα νέα....




Τρίκαλα

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα Trikala News, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων τέθηκε προς συζήτηση το θέμα της παροχής έκπτωσης από τα εμπορικά καταστήματα της πόλης για κάθε αγορά από ανέργους και ΑΜΕΑ.


Σέρρες

Τριάντα μία νέες άδειες περιπτέρων προβλέπονται στο Νομό Σερρών για άτομα με αναπηρίες, πολύτεκνους κα. Οι έχοντες τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολοητικά μέχρι τις 30-11-2009. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 23210 83338- 337 -339

Αθλητικά Νέα... Special Olympics



"Είμαστε υπερήφανοι που θα προσφέρουμε τη δική μας πλατφόρμα, προκειμένου να κινητοποιήσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου και την υποστήριξή του για τους Special Olympics. Πρόκειται για μια συνεργασία που εντάσσεται στο πρόγραμμά μας "Euroleague for life", που στόχο έχει να απολαμβάνουν όλοι τα πλεονεκτήματα του μπάσκετ". Τα λόγια αυτά ανήκουν στον εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωλίγκα, Τζόρντι Μπερτομέου, ο οποίος και επικύρωσε τη συνεργασία μεταξύ Ευρωλίγκα και Special Olympics, που θα ξεκινήσει από τους πρώτους αγώνες της κορυφαίας διασυλλογικής διιοργάνωσης και θα διαρκέσει για την αγωνιστική περίοδο 209/2010.

Το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευρά στρέφεται στην τέταρτη και πέμπτη αγωνιστική της κανονικής περιόδου, που θα είναι αφιερωμένες στο κίνημα υπέρ των ανθρώπων με διανοητική αναπηρία. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ, "στους εκτός έδρας αγώνες των εκπροσώπων της χώρας μας, το Μαρούσι υποδέχεται την Κόχα Λαμπαράλ (πρώην Ταού) στις 11 Νοεμβρίου, μια ημέρα αργότερα ο Ολυμπιακός φιλοξενεί στο Σ.Ε.Φ. την ΕΦΕΣ Πίλσεν, ενώ στις 25 Νοεμβρίου, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Όλντενμποργκ στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

Με την ευκαιρία της διεξαγωγής στην Αθήνα των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011, η οργανωτική επιτροπή βρίσκεται σε επικοινωνία με τους τρεις ελληνικούς συλλόγους που συμμετέχουν στη διοργάνωση, προκειμένου να παρουσιασθούν στους αντίστοιχους αγώνες διάφορες πτυχές του κινήματος, αλλά και των αγώνων του 2011.

Τέλος, η ελληνική επιτροπή Special Olympics στο πλαίσιο της συμφωνίας, διοργανώνει αγώνες μπάσκετ στις 8, 9 και 10 Νοεμβρίου στο κλειστό γήπεδο Γαλατσίου, με τη συμμετοχή 12 ομάδων ανδρών και 8 γυναικών.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Αθλητικά Νέα.... ιστιοπλοϊα



Το απόγευμα της Κυριακής ολοκληρώθηκε στο Φάληρο το παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπολοϊας για αθλητές με αναπηρία. Η Ελλάδα κατέκτησε τελικά το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία SONAR με τους Βασίλη Χριστοφόρου, Αργύρη Νοτάρογλου και Θοδωρή Αλεξά. Πρωταθλητές του κόσμου αναδείχθηκαν οι Γερμανοί Jens Kroker, Robert Prem, Siggy Mainka με 21 βαθμούς ποινής. Το ασημένιο μετάλλιο πήραν οι Ισραηλινοί Kohen Dror, Efrati Arnon, Ben Veler με 23 βαθμούς.

Στην κατηγορία 2,4mp οι Έλληνες ιστιοπλόοι κατέλαβαν τις εξής θέσεις: 11ος (β.76) ο Γ. Δεληκούρας, 19ος (β. 122) ο Ν. Ευσταθιάδης, 20ος (β. 124) ο Ν. Πατεράκης και 27ος (β. 171) ο Κ. Τσοτσάκης.

Στην τελετή απονομής επάθλων, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, απευθυνόμενος στους αθλητές, επισήμανε: "η δύναμη του πολιτισμού μας μετριέται από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε ο ένας προς τον άλλο. Από την δυνατότητά μας να μοιραζόμαστε μαζί τις χαρές και τις λύπες, τις αξίες και τις αρχές μας χωρίς διακρίσεις... Να αγωνιστείτε με κανόνες, να διακριθείτε και να τιμήσετε τον αντίπαλο. Να εκπαιδεύεσετε όπως όλοι οι αθλητές της κοινωνίας τους για τη δύναμη της θέλησης".

Οι ξένοι και οι Έλληνες ιστιοπλόοι έδωσαν ραντεβού του χρόνου στην Ολλανδία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010.

περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ, εδώ και εδώ.

Επίσης,


τρία μετάλλια στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κολύμβησης για άτομα με αναπηρία κατέκτησε η Ελλάδα:
στα 50μ. ελεύθερο κατηγορία S2, 2η θέση: Γιάννης Κωστάκης
στα 50μ. ελέυθερο κατηγορία S1, 2η θέση: Χρήστος Ταμπαξής
στα 50μ. ελέυθερο κατηγορία S1, 3η θέση: Αλέξανδρος Τσαλδάρης
πηγή: http://www.sport24.gr/html/ent/415/ent.322415.asp



Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Θεατρικό Παιχνίδι για ΑΜΕΑ στην Τριανδρία




Άρχισε το επιμορφωτικό πρόγραμμα « Θεατρικό παιχνίδι για ΑΜΕΑ» που υλοποιεί και φέτος ο Δήμος Τριανδρίας, δίνοντας την ευκαιρία σε δεκάδες άτομα με ειδικές ανάγκες να περάσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Το πρόγραμμα διαρκεί 50 ώρες και πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου (τηλ 2313 305 446 και 2310 925 585)

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Δήμος Πολίχνης- Α' Κύκλος ομιλιών για την αναπηρία


Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ του Δήμου Πολίχνης, αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα αναπηρίας και στην πληρέστερη ενημέρωση των φροντιστών ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους διεξάγει δύο κύκλους ομιλιών για την αναπηρία. Ο πρώτος κύκλος έχει διαμορφωθεί ως εξής:
  • Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009, ώρα 18:00-19:00, "Σεξουαλικότητα και άτομα με νοητική υστέρηση", Ι. Κοκτσίδης, ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής, Κέντρο ειδικής Αγωγλης Θεσσαλονίκης.
  • Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2009, ώρα 18:00-19:00, "Η Ειδική Αγωγή στην Ελλάδα", Ι. Καρακωστάνογλου, καθηγητής Θεολογίας- Διευθυντής ΓΕΛ Μίκρας.
  • Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009, ώρα 10:00-11:00, "Δυνατότητες Ένταξης των ΑΜΕΑ στην Αγορά Εργασίας μέσω Προγραμμάτων", Κ. Σερέτη, κοινωνική λειτουργός- Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων του Ο.Α.Ε.Δ., "Η ένταξη των ΑΜΕΑ στο νόμο Ν.2643/98", Θ. Ζήκα, κοινωνική λειτουργός- Γραφείο Ειδικών κοινωνικών Ομάδων Ο.Α.Ε.Δ.
  • Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009, ώρα 10:00-11:00, "Επιδόματα που προβλέπονται για παιδιά με αναπηρία", Ι. Πανταζή, κοινωνική λειτουργός- ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης
Χώρος Διεξαγωγής: Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ Δήμου Πολίχνης, Αλ. Παπάγου 14, Πολίχνη
Τηλέφωνο: 2310609559
Πληροφορίες: Ν. Μορφίδου, κοινωνική λειτουργός.


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πρόγραμμα Early Birds Plus Θεσσαλονίκη


Το πρόγραμμα Early Birds Plus διοργανώνεται από το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.) και απευθύνεται σε οικογένειες παιδιών που εμπίπτουν στις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (αυτισμός, σύνδρομο Asperger) και είναι 4 έως 9 ετών.
Κάθε οικογένεια συμμετέχει με δύο μέλη (γονείς ή ένας γονέας και κάποιος που φροντίζει το παιδί) και έχει δικαίωμα να φέρει μαζί της και κάποιον ειδικό που εμπλέκεται στην εκπαιδευτική διαδικασία του παιδιού (δάσκαλο, συνοδό, λογοθεραπευτή κλπ).
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην υποστήριξη της οικογένειας και των ειδικών που ασχολούνται με το παιδί, της μεταξύ τους συνεργασίας και της εφαρμογής κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο σπίτι και στο σχολείο ή σε άλλο χώρο εκπαίδευσης.
Στο τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα έχουν μάθει να κατανοούν τις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, να προωθούν την επικοινωνία με το παιδί τους και να αναπτύσσουν στρατηγικές για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων.
Οι εκπαιδευτές του προγράμματος είναι οι Βογινδρούκας Ι. και Κούτρας Σ., οι οποίοι εξειδικεύθηκαν στο πρόγραμμα Early Birds Plus στο εκπαιδευτικό Κέντρο της National Autistic Society στην Αγγλία.

Οι ομάδες θα αποτελούνται από 6 οικογένειες. Το πρόγραμμα διαρκεί 3 μήνες και περιλαμβλανει 8 συναντήεις διάρκειας 2 ωρών μία φορά την εβδομάδα και 2 επισκέψεις στο σπίτι των συμμετεχόντων.
Οι συναντήσεις θα γίνονται στο Κέντρο Ημέρας της ΕΕΠΑΑ- παράρτημα Θεσσαλονίκης (Βερατίου 5, τηλ. 2310241287).

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Κέντρου Ημέρας της ΕΕΠΑΑ, τηλ. 2310241287 εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Κανόνες Συναναστροφής με Τυφλά Άτομα



Μερικές φορές η συνάντησή μας με κάποιο άτομο με προβλήματα όρασης συνοδεύεται από αμηχανία και διστακτικότητα, όχι επειδή δεν έχουμε διάθεση να συναναστραφούμε μαζί του, αλλά κυρίως γιατί δεν γνωρίζουμε πώς μπορούμε να το προσεγγίσουμε. Τα πράγματα είναι αρκετά απλά….

  • Μην του συμπεριφέρεστε σαν να είναι ανήμπορος ή μικρό παιδί. Μιλήστε στο ίδιο και όχι στον συνοδό του, χωρίς να αλλάζετε την φωνή σας και να χρησιμοποιείτε πολύ απλές λέξεις.
  • Μην αποφεύγετε τις λέξεις που έχουν σχέση με την όραση. Χρησιμοποιείστε κανονικά τα «βλέπω», «κοιτάζω», «παρατηρώ» . Τις ίδιες λέξεις χρησιμοποιούν και τα άτομα με προβλήματα όρασης. Απλά οι λέξεις έχουν διαφορετική σημασία. Βλέπω μπορεί να σημαίνει αγγίζω με τα χέρια.
  • Μην αποφεύγετε τους όρους άτομα με μειωμένη όραση ή τύφλωση. Πρόκειται για επιστημονικούς όρους που χρησιμοποιούνται ευρύτατα παγκοσμίως, χωρίς να στιγματίζουν το άτομο. Αντιθέτως, αποφεύγετε τους αρνητικά φορτισμένους και υποτιμητικούς / προσβλητικούς όρους του παρελθόντος : αόμματοι, στραβοί. Επίσης, μην χρησιμοποιείται όρους υπερβολής προβάλλοντάς τους ως «ήρωες της ζωής», «τραγικά θύματα», «άτομα με εξαιρετικές ικανότητες».
  • Μην θεωρείτε αυτονόητο ότι κάθε άτομο με προβλήματα όρασης χρειάζεται βοήθεια. Τα περισσότερα άτομα έχουν προσαρμοστεί στην μειωμένη τους όραση και κινούνται χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Αν δείτε ένα άτομο στο δρόμο και αναρωτιέστε αν χρειάζεται την βοήθειά σας, απλά ρωτήστε το. Αν την αρνηθεί, μην επιμένετε και μην το ακολουθείτε από απόσταση με το σκεπτικό να το βοηθήσετε στην πρώτη δυσκολία. Αντιλαμβάνεται την παρουσία σας και νιώθει αδυναμία. Αν το άτομο κρίνει αναγκαία τη βοήθειά σας θα σας το πει και θα σας κατευθύνει ανάλογα.
  • Όταν πλησιάζετε ένα άτομο με προβλήματα όρασης, συστηθείτε και συστήστε και τα άλλα άτομα που είναι παρόντα, αναφέροντας και την θέση τους ως προς εσάς (πχ δεξιά μου είναι ο κύριος Χρήστος και αριστερά η κυρία Ελένη).
  • Στις συνομιλίες μιας ομάδας – τάξης πρέπει οι συνομιλητές να αναφέρονται με το όνομά τους για να εισαχθούν στην συζήτηση (πχ πες μας Γιώργο ποια είναι η άποψή σου για το θέμα). Οι οπτικές νύξεις που πολλές φορές στην τάξη σντικαθιστούν τα ονόματα, δυσκολεύουν το άτομο με προβλήματα όρασης να καταλάβει ποιος μιλάει (ιδίως σε πολυπληθείς και σχετικά άγνωστες ομάδες).
  • Μην αφήνετε κενά διαστήματα όταν μιλάτε. Δώστε σαφείς ενδείξεις ότι έχετε τελειώσει και περιμένετε την άποψη/ την απάντηση του συνομιλητή σας.
  • Μην απομακρύνεστε από τον συνομιλητή σας χωρίς να τον ενημερώσετε. Έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση όταν καταλαβαίνει ότι μιλάει μόνος του. Όταν είναι να φύγετε από το δωμάτιο και να τον αφήσετε μόνο, βεβαιωθείτε ότι είναι σε επαφή με κάποιο σταθερό σημείο του χώρου (πχ έναν τοίχο, ένα τραπέζι). Αυτό θα του δώσει ένα σημείο αναφοράς και θα μειώσει την αμηχανία του.
  • Όταν καθοδηγείτε κάποιον, δώστε σαφείς οδηγίες και περιγραφές ως προς την κατεύθυνση κίνησης και τον χώρο πχ σε δύο βήματα μπροστά υπάρχει λακκούβα με νερό.
  • Όταν μπαίνετε μαζί με ένα άτομο με προβλήματα όρασης σε έναν χώρο (δωμάτιο, κτίριο) για πρώτη φορά, περιγράψτε με σαφήνεια τα πιο σημαντικά σημεία (πχ μέγεθος, σχήμα δωματίου, έξοδοι, παράθυρα, πόρτες, τουαλέτα, είδος και θέση επίπλων, καθώς και τυχόν εμπόδια στο πάτωμα). Να μεταχειρίζεστε σαφή γλώσσα πχ "μπροστά μου" "πίσω μου" και "προς τα αριστερά σου" αντί για ασαφείς φράσεις του τύπου "πέρα εκεί". Όταν ταξιδεύετε, περιγράψτε με ακρίβεια το τοπίο. Αναφέρετε σε ποια κατεύθυνση ταξιδεύετε (πχ νότια) και τα μέρη που περνάτε. Δίνετε πληροφορίες με ακρίβεια και σαφήνεια.
  • Αν θέλετε να βοηθήσετε στο δρόμο κάποιο άτομο με προβλήματα όρασης, σταθείτε λίγο μπροστά από το άτομο και αγγίξτε με το χέρι σας το πίσω μέρος του χεριού του σαν ένδειξη για να πιάσει το χέρι σας. Μην το τραβάτε εσείς από το χέρι, από τα μανίκια, μην τον πιάνετε από το μπράτσο ή τον ώμο. Αφήστε να σας πιάσει εκείνο. Θα πρέπει να κρατά το χέρι σας πιο πάνω από τον αγκώνα. Έτσι το άτομο θα βρίσκεται μισό βήμα πίσω σας και εσείς θα είστε λίγο προς τα πλάγια. Αυτό τον βοηθά να καταλαβαίνει πιο εύκολα πότε στρίβετε, πότε σταματάτε κτλ. Κατά τη διάρκεια της κίνησής σας ενημερώστε για σκαλοπάτια, αλλαγές στη σύστηαση του εδάφους (πχ πέρασμα σε γρασίδι), στροφές, εμπόδια, κτλ με σαφήνεια.
  • Σε περίπτωση που πρέπει να οδηγήσετε ένα άτομο με προβλήματα όρασης μέσα από ένα στενό χώρο (πχ άνοιγμα πόρτας, διάδρομος μεταξύ καθισμάτων ή μέσα σε πλήθος ανθρώπων), ειδοποιείστε το για την στενότητα του χώρου. Είναι σημαντικό να περπατάει από πίσω σας και όχι δίπλα σας, κρατώντας συνεχώς το χέρι σας. Μετακινείστε το χέρι που κρατά στην μέση της πλάτης σας κρατώντας το ίσο. Θα πρέπει να τεντώνει το χέρι του αποφεύγοντας έτσι να πέφτει επάνω σας και να κτυπά στις φτέρνες σας. Μόλις περάσετε τον στενό χώρο φέρτε το χέρι σας και πάλι δίπλα στο σώμα σας.
  • Θυμηθείτε ότι το μπαστούνι του τυφλού είναι ζωτικό για την κίνηση και την ανεξαρτησία του. Μην το παίρνετε από κοντά του. Φροντίστε να είναι πάντα σε θέση που μπορεί να το βρει και το φτάσει εύκολα και άμεσα.
  • Όταν θέλετε να βοηθήσετε ένα άτομο με προβλήματα όρασης να καθίσει, με ελεύθερο χέρι σας βγάλτε το χέρι του από το δικό σας χέρι και τοποθετείστε το στο πίσω μέρος ή στο μπράτσο της καρέκλας. Εξηγείστε του πού ακριβώς στέκεται σε σχέση με την καρέκλα καθώς και τι είδους κάθισμα είναι (πχ πολυθρόνα, περιστρεφόμενη καρέκλα κτλ)

  • Όταν θέλετε να βοηθήστε ένα άτομο με προβλήματα όρασης μέσα από μια πόρτα, θυμηθείτε ότι πρέπει να είναι στην ίδια μεριά που βρίσκεται ο μεντεσές της. Όταν φθάσετε στην πόρτα εξηγείστε αν η πόρτα ανοίγει προς τη δική σας ή την αντίθετη με σας πλευρά. Καθώς περνάτε από την πόρτα ίσως να χρειαστεί να κινηθείτε και οι δύο στη θέση του στενού χώρου. Ανοίξτε την πόρτα και προχωρήστε με μικρά βήματα. Το άτομο με προβλήματα όρασης πρέπει να κινήσει το ελεύθερο χέρι του στην πόρτα, να βρει το πόμολό της και να την κλείσει πίσω του μόλις βγει.
  • Για να κατεβείτε ή να ανεβείτε σκαλοπάτια, πρέπει αρχικά να ενημερώσετε εγκαίρως το άτομο ότι πλησιάζει σε σκάλα που πρόκειται να ανέβετε ή να κατέβετε. Πλησιάστε τις σκάλες στα μετωπικά (ποτέ με γωνία). Ακινητοποιηθείτε όταν φθάσετε στην άκρη της σκάλας και φροντίστε το άτομο να είναι από την πλευρά της κουπαστής. Συνήθως τα άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης, βάζουν ένα πόδι τους στο παραπέτο της σκάλας για να υπολογίσουν την απόσταση προτού κινηθούν, για να βρουν το πρώτο σκαλοπάτι. Για να ανεβείτε μια σκάλα πρέπει πάντοτε να βρίσκεστε ένα βήμα μπροστά από το άτομο που συνοδεύετε.
  • Για νε βοηθήσετε ένα άτομο με προβλήματα όρασης να μπει σε αυτοκίνητο, τοποθετείστε το χέρι στο χερούλι της πόρτας και πείτε του σε ποια κατεύθυνση είναι παρκαρισμένο το αυτοκίνητο . Το άτομο θα ανοίξει την πόρτα βρίσκοντας την άκρη της οροφής με το ελεύθερο του χέρι αποφεύγοντας έτσι να χτυπήσει το κεφάλι του στην οροφή. Μόλις καθίσει θα κλείσει την πόρτα. Εάν η πόρτα είναι ήδη ανοιχτή αντί να τοποθετήσετε το χέρι του στο χερούλι της πόρτας τοποθετείστε στην πάνω γωνία της ανοιχτής πόρτας.
  • Αφήστε τις πόρτες των δωματίων είτε τελείως ανοιχτές, είτε τελείως κλειστές. Μην μετακινείτε έπιπλα και πράγματα σε χώρους που κινούνται και ζουν άτομα με προβλήματα όρασης. Καταργείτε την αυτονομία τους και θέτετε σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα, αυξάνοντας την πιθανότητα τραυματισμού.
  • Μην παρκάρετε πάνω σε οδηγούς τυφλών, πεζοδρόμια και διαβάσεις. Αν διαθέτετε ισόγειο κατάστημα, προσέξτε την εξωτερική σας πόρτα. Μην την αφήνετε ανοικτή προς τα έξω. Το τζάμι πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτό από άτομα με μειωμένη όραση, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα το άτομο να περάσει μέσα από την τζαμαρία. Αν διαθέτετε ισόγειο σπίτι, προσέξτε τα παντζούρια σας. Μην τα αφήνετε μισάνοιχτα προς τα έξω. Γενικά, κρατήστε τους διαδρόμους των κτιρίων, τα πεζοδρόμια, τους δρόμους και τους χώρους χωρίς εμπόδια, ιδίως για πράγματα που προεξέχουν στο ύψος της κεφαλής (το μπαστούνι του δεν αντιλαμβάνεται την ύπαρξη εμποδίου και το άτομο δεν κάνει καμία κίνηση για να το αποφύγει).

  • Στο θέατρο, στον κινηματογράφο, σε μια αθλητική ή πολιτιστική εκδήλωση, περιγράψτε στο άτομο με προβλήματα όρασης τις πληροφορίες που δίνονται αποκλειστικά με οπτικό τρόπο.
  • Θυμηθείτε ότι ο σκύλος οδηγός δεν είναι ένα απλό κατοικίδιο. Μην τον αποκλείετε από το κατάστημα, το σπίτι , το όχημά σας και μην του αποσπάτε την προσοχή με λιχουδιές και παιχνίδια.
  • Κατά τη διάρκεια του φαγητού, εξηγείστε του πού βρίσκεται κάθε τροφή χρησιμοποιώντας την βοήθεια της ώρας. Χρησιμοποιείστε το πιάτο σαν ρολόι και πείτε σε ποια ώρα είναι το κάθε είδος πχ το ρύζι είναι στο 9 και το κρέας στο 3. Φροντίστε το ποτήρι να είναι κοντά στο πιάτο και διευκρινίστε αν είναι από την δεξιά ή την αριστερή πλευρά του.
Πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές καθοδήγησης τυφλών ατόμων, μπορείτε να βρείτε στα αγγλικά εδώ. Η σελίδα αυτή περιλαμβάνει και τρία πολύ χρήσιμα διαγράμματα και υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσής της σε μορφή .doc
Επίσης, πολύ ωραία παρουσίαση για την καθημερινότητα των τυφλών ατόμων είναι αυτή του Washington State School for the Blind (WSSB) στο κανάλι τους.