Το σακίδιο είναι ένας σημαντικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο σπίτι και στο σχολείο για όλους τους μαθητές. Αν το παιδί σας όμως δυσκολεύεται στην οργάνωση, θα δυσκολεύεται και να το κρατάει τακτοποιημένο. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου θα μετατραπεί σε ένα χάος από σκουπίδια και τσαλακωμένα χαρτιά, όπου δεν θα μπορεί κανείς να βρει τίποτα. Και ο κρίκος θα σπάσει.
Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να διατηρούν τακτοποιημένα τα σακίδια τους. Διαβάστε οκτώ τρόπους για να οργανώσετε το σακίδιο του παιδιού σας. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε το αντίστοιχο βίντεο για να δείτε πώς εφαρμόζονται στην πράξη αυτές οι τεχνικές οργάνωσης.
1. Βρείτε το σακίδιο που ταιριάζει στις ανάγκες του παιδιού σας.
Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή του κατάλληλου σακιδίου για το παιδί σας. Πολλά μικρά παιδιά δυσκολεύονται με τα ογκώδη σακίδια και δεν μπορούν να τα χειριστούν. Μια λύση είναι οι τσάντες με ροδάκια. Ωστόσο, κάποια σχολεία δεν τις επιτρέπουν. Δείτε την πολιτική του σχολείου για το συγκεκριμένο ζήτημα και μιλήστε με την διεύθυνση αν πιστεύετε ότι το παιδί σας χρειάζεται μια τέτοια τσάντα.
Βεβαιωθείτε ότι το σακίδιο που θα επιλέξετε είναι ανθεκτικό και έχει πολλαπλές θήκες και τσέπες με φερμουάρ. Εάν το παιδί δυσκολεύεται με τα φερμουάρ ή απογοητεύεται όταν ψάχνει κάτι και δεν το βρίσκει αμέσως , επιλέξτε τσάντες με Velcro και λιγότερες θήκες.
2. Ξεκινήστε με ένα άδειο σακίδιο.
Εάν το παιδί σας έχει ένα ολοκαίνουργιο σακίδιο, μπορείτε να αρχίσετε την οργάνωσή του. Αλλά αν ξεκινάτε με ένα σακίδιο γεμάτο πράγματα, αδειάστε το εντελώς και ξεκινήστε από την αρχή.
Ζητήστε από το παιδί σας να χωρίσει ό,τι ήταν στο σακίδιο σε δύο στοίβες. Στη μια να βάλει τα σχολικά είδη, όπως στυλό, μολύβια, τετράδια, βιβλία και χαρτιά. Στην άλλη στοίβα να βάλει τα αντικείμενα που πρέπει να πηγαινοέρχονται, όπως τα ρούχα ή το τάπερ με το φαγητό του. Όλα τα άλλα πράγματα πρέπει να μένουν στο σπίτι ή να καταλήξουν στα σκουπίδια. (Μην ξεχάσετε να κουνήσετε το σακίδιο πάνω από έναν κάδο για να πέσουν όλα τα σκουπιδάκια).
3. Ταξινομήστε και ομαδοποιήστε τα σχολικά είδη.
Βοηθήστε το παιδί σας να χωρίσει τα αντικείμενα σε σαφείς κατηγορίες. Για παράδειγμα, βάλτε στυλό, μολύβια και μαρκαδοράκια μαζί. Βάλτε τα τετράδια με τους αντίστοιχους φακέλους και τα σχολικά βιβλία.
Στη συνέχεια, τοποθετήστε κάθε κατηγορία σε μια θήκη ή μια τσέπη με φερμουάρ. Μια μεγάλη θήκη μπορεί να είναι για τα βιβλία και μια άλλη για τα τετράδια και τους φακέλους. Επιλέξτε μια μικρότερη θήκη για τα εργαλεία γραφής. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε μια θήκη για πράγματα που αλλάζουν από μέρα σε μέρα, όπως τα ρούχα.
4. Κάντε έναν «χάρτη» για το σακίδιο.
Όταν όλα έχουν βρει τη θέση τους, βοηθήστε το παιδί σας να ζωγραφίσει το σακίδιο, σημειώνοντας τι πάει πού. Ένας «χάρτης» του σακιδίου θα του υπενθυμίζει πού πρέπει να βάζει κάθε τι όταν τελειώνει κάποια εργασία ή όταν ετοιμάζει τα πράγματά του για την επόμενη μέρα. Ζητήστε από το παιδί να εξασκηθεί στη χρήση του χάρτη αδειάζοντας το σακίδιο και βάζοντας τα πάντα στη θέση τους.
Κρατήστε ένα αντίγραφο του χάρτη στην κύρια μπροστινή τσέπη του σακιδίου και άλλο ένα στο σπίτι.
5. Δημιουργήστε μια λίστα ελέγχου πάνω σε μια μικρή ετικέτα (όπως αυτές που κρέμονται από τις βαλίτσες μας όταν ταξιδεύουμε).
Χρησιμοποιήστε κόκκινο μαρκαδόρο για να γράψετε μια λίστα ελέγχου σε ένα κομμάτι χαρτί που θα χωράει στην ετικέτα με όσα θα πρέπει να φέρνει το παιδί σας στο σχολείο κάθε πρωί από το σπίτι. Και χρησιμοποιήστε έναν μπλε μαρκαδόρο για να δημιουργήσετε μια λίστα ελέγχου για τα πράγματα που θα πρέπει να φέρνει στο σπίτι στο τέλος κάθε σχολικής μέρας. Βάλτε τα δύο χαρτάκια πλάτη με πλάτη στην ετικέτα και κρεμάστε την σο φερμουάρ του σακιδίου. Δείξτε στο παιδί πώς μπορεί να χρησιμοποιεί αυτές τις λίστες σαν οδηγό.
6. Φτιάξτε ένα φάκελο για τα χαρτιά που πρέπει να πηγαίνουν από το σχολείο στο σπίτι και ξανά στο σχολείο.
Δώστε στο παιδί σας ένα φάκελο για όλα τα χαρτιά/φωτοτυπίες που ο δάσκαλος μοιράζει, αλλά δεν παίρνει πίσω. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι αυτός ο φάκελος πρέπει να επιστρέφει στο σπίτι στο τέλος της ημέρας.
Ελέγχετε μαζί τον φάκελο κάθε απόγευμα. Να υπογράφετε τις δηλώσεις που πρέπει να επιστρέψετε και να βγάζετε μαζί οτιδήποτε μπορεί να μείνει στο σπίτι και δεν χρειάζεται να παραδοθεί την άλλη μέρα στο σχολείο. Στη συνέχεια, να ζητάτε από το παιδί σας να ξαναβάλει το φάκελο στο σακίδιό του για την επόμενη μέρα.
7. Έχετε μια δεύτερη σειρά σχολικών βιβλίων στο σπίτι.
Μια μεγάλη αιτία ακαταστασίας στο σακίδιο είναι τα σχολικά βιβλία. Ρωτήστε τους εκπαιδευτικούς αν το παιδί σας μπορεί να αφήνει στο σχολείο τα βιβλία του και να έχει μια δεύτερη σειρά στο σπίτι εάν τείνει να ξεχνάει να φέρνει στο σπίτι τα βιβλία που χρειάζεται για τις εργασίες και την μελέτη ή αν το σακίδιό του δεν τα χωράει όλα.
8. Προγραμματίστε τακτικούς ελέγχους στο σακίδιο του παιδιού.
Η οργάνωση είναι ένα πράγμα. Το να μένεις οργανωμένος είναι άλλο. Για να μην χαθεί μετά από λίγο η οργάνωση, αφιερώνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα (πχ κάθε Κυριακή, κάθε 2 βδομάδες ή κάθε μήνα) χρόνο για να το καθαρίζετε και να το οργανώνετε μαζί.
Λάβετε υπόψη σας ότι τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν πολλή εξάσκηση για να κρατούν τα σακίδια τους οργανωμένα. Μιλήστε στο παιδί σας για τους διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιεί για να παραμείνει οργανωμένο. Και δώστε του πολλές ευκαιρίες για να εξασκήσει αυτές τις τεχνικές σε πραγματικές συνθήκες.
Απόδοση του άρθρου 8 tips for organizing your child’s backpack
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου