Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Το δερματικό πρόβλημα στα παιδιά που μας ανησυχεί αυτό το διάστημα

Το διάστημα αυτό οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις είναι συχνές στο δέρμα των παιδιών και πολλοί γονείς έχουν έρθει αντιμέτωποι με αυτό το μεγάλο και επίμονο πρόβλημα. Αν και ο σταφυλόκοκκος είναι βακτηρίδια που βρίσκονται στο δέρμα των περισσότερων ανθρώπων χωρίς να προκαλούν κάποια ασθένεια, από την άνοιξη και μέχρι το φθινόπωρο βρίσκει ευνοϊκές συνθήκες να «εισβάλλει» στον οργανισμό των παιδιών από το δέρμα τους.

Η πιο κοινή και εύκολα μεταδοτική σταφυλοκοκκική δερματική λοίμωξη ιδιαίτερα στα παιδιά μεταξύ 2 με 5 ετών είναι το μολυσματικό κηρίο, το οποίο, όμως, μπορεί να οφείλεται και σε στρεπτόκοκκο.

Η συγκεκριμένη λοίμωξη προκαλεί μικρές κόκκινες φουσκάλες στο πρόσωπο, γύρω από το στόμα και τη μύτη, ή τα χέρια και τα πόδια, δηλαδή στα μέρη του σώματος που δεν καλύπτονται από ρούχα. Στη συνέχεια οι φουσκάλες γεμίζουν υγρό, σπάνε και αφήνουν μια χρυσαφένια κρούστα πάνω στην πληγή.

Οι ζεστές και υγρές συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση της λοίμωξης για αυτό και είναι πιο συχνή από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο. Η λοίμωξη, όμως, εμφανίζεται και στα παιδιά, που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό λόγω της κοντινής επαφής και των κοινών παιχνιδιών και αντικειμένων.

Πώς προκαλείται

Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται μετά από άμεση επαφή με τις μολυσμένες περιοχές του δέρματος. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να μεταφέρει τα βακτήρια από μία μολυσμένη περιοχή του σώματος του σε άλλες, ξύνοντας το δέρμα ή αγγίζοντας πληγές. Επίσης, μπορεί με τα βρόμικα χέρια του να μεταφέρει τα βακτήρια σε άλλα άτομα με τα οποία βρίσκεται σε στενή επαφή, όπως η οικογένειά του ή άλλα παιδιά.

Ο σταφυλόκοκκος μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο δέρμα, όπως πετσέτες, ρούχα, παιχνίδια ή σεντόνια. Τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν για μικρό χρονικό διάστημα σε τέτοιες επιφάνειες, καθιστώντας τα μια πηγή μόλυνσης.

Ο σταφυλόκοκκος δημιουργείται πιο πολύ σε παιδιά που έχουν τάση για έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η επιδερμίδα τους να είναι ξηρή.

Πώς αντιμετωπίζεται

Το πρώτο πράγμα, που πρέπει να κάνετε αν παρατηρήσετε δερματικές βλάβες με πύον στο παιδί σας είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρο.

Οι ήπιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με αντιμικροβιακές αλοιφές και επιθέματα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις χρειάζεται χορήγηση αντιβίωσης από το στόμα ή σε σπανιότερες περιπτώσεις νοσοκομειακή περίθαλψη.

Έως ότου επουλωθούν οι δερματικές βλάβες ή τουλάχιστον τις 2 πρώτες μέρες από την έναρξη της αντιβίωσης θα πρέπει να αποφεύγεται η στενή επαφή με άλλα παιδιά.

Το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι βασικό μέτρο πρόληψης.

Επίσης, πρέπει να πλένετε τα τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια του μολυσμένου ατόμου σε ζεστό νερό και απολυμάνετε τις επιφάνειες που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με το δέρμα.

Τέλος, να φροντίζετε τα παιδιά να μην μοιράζονται προσωπικά αντικείμενα, όπως πετσέτες, ρούχα, χτένες κα.

Πηγή: vwoman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου