Περισσότερες από 850 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν σε χώρες που χαρακτηρίζονται ως «πολύ φτωχές» για την ισότητα των φύλων, αναφέρει μια νέα έκθεση, με αποτέλεσμα να υποβάλλονται σε μια σειρά από πιθανούς περιορισμούς και κακοποποιήσεις, όπως αναγκαστικές εγκυμοσύνες, παιδικούς γάμους και μπλόκο από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ο δείκτης SDG Gender Index, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (4/9) από τον συνασπισμό ΜΚΟ Equal Measures 2030 διαπίστωσε ότι καμία χώρα δεν έχει επιτύχει, μέχρι στιγμής, την υπόσχεση για ισότητα των φύλων που οραματίζονται οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030 (SDGs).
Μεταξύ 2019 και 2022, σχεδόν το 40% των χωρών – όπου ζουν περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια – παρέμειναν στάσιμες ή σημείωσαν οπισθοδρόμηση όσον αφορά την ισότητα των φύλων.
Ο δείκτης SDG, ο οποίος μετράει την ισότητα των φύλων σε 139 χώρες, έδωσε σε 45 χώρες – συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τμημάτων της δυτικής, κεντρικής και υποσαχάριας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και χωρών της Ασίας – τη χειρότερη βαθμολογία («πολύ φτωχή»).
Εκτός από τα 857 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια που ζουν σε χώρες που χαρακτηρίζονται ως «πολύ φτωχές», 1,5 δισεκατομμύριο ζούν σε χώρες που χαρακτηρίζονται ως «φτωχές». Μόνο μία χώρα, η Ελβετία, βαθμολογήθηκε ως «πολύ καλή».
Η έκθεση αναφέρει ότι προκύπτει το «ζοφερό σενάριο» στο οποίο η παγκόσμια ανισότητα των φύλων θα μπορούσε να είναι χειρότερη το 2030 από ό,τι όταν τέθηκαν οι στόχοι το 2015, καθώς οι ένοπλες συγκρούσεις, η επιτάχυνση της κλιματικής κατάρρευσης, οι εκστρατείες κατά των φύλων και οι απειλές για τη δημοκρατία καθυστερούν ή αντιστρέφουν την πρόοδο. Εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, η ισότητα δεν θα επιτευχθεί παρά τον 22ο αιώνα.
Σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο συμφώνησε στους στόχους για την επίτευξη της ισότητας των φύλων έως το 2030 ως μέρος της πρωτοβουλίας «Στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη» του ΟΗΕ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια εκτεταμένη αποτυχία όσον αφορά την πρόοδο στα δικαιώματα των γυναικών, η οποία μειώθηκε σε ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, οι ΗΠΑ και το Αφγανιστάν.Τόσο η Πολωνία όσο και οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχουν κάνει οπισθοδρομικά βήματα για τα δικαιώματα των αμβλώσεων. Στις ΗΠΑ, 14 πολιτείες έχουν θεσπίσει σχεδόν ολοκληρωτικές απαγορεύσεις των αμβλώσεων.
Υπό τους Ταλιμπάν, γυναίκες και κορίτσια στο Αφγανιστάν έχουν υποστεί αυτό που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκαλούν «φυλετικό απαρτχάιντ», στερώντας τους τη φοίτηση στο γυμνάσιο και το λύκειο, πολλές μορφές αμειβόμενης απασχόλησης ή ακόμη και να μιλούν ή να δείχνουν το πρόσωπό τους έξω από τα σπίτια τους.
Μέρος της οπισθοδρόμηση σε χώρες όπως το Σουδάν, η Μιανμάρ και η Ουκρανία μπορεί να αποδοθεί στις πρόσφατες εκρήξεις βίας. Η έκθεση αναφέρει ότι 614 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζούσαν σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις το 2022 – αριθμός κατά 50% υψηλότερος από τον αντίστοχο το 2017.
Ο δείκτης SDG Gender Index προηγείται της ετήσιας έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες, που θα δημοσιευθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, η οποία αναμένεται να καταγράψει ένα ακόμη έτος κακής προόδου.
Η θέση της Ελλάδας
Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα βρίσκεται στην 49η θέση σε σύνολο 139 χωρών, συγκεντρώνοντας 72,6 βαθμούς (με άριστα το 100) στον σχετικό δείκτη ως προς την ισότητα των φύλων για το 2024.
Η κατάταξη των 139 χωρών που συμπεριλαμβάμνονται στο 2024 Gender Index: Η Ελλάδα βρίσκεται στην 49η θέση.
2024 Gender Index
Πρώτη είναι η Ελβετία (90.1) ενώ την κορυφαία 10αδα συμπληρώνουν Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Αυστρία και Σλοβενία.
Στον αντίποδα, τελευταίες της λίστας με φθίμνουσα σειρά βρίσκονται η Αϊτή, το Κονγκό, η Λιβερία, η Μαδαγασκάρη, το Μπουρούντι, η ΛΔ Κονγκό, η Σιέρα Λεόνε, ο Νίγηρας, το Τσαντ και το Αφγανιστάν.
Η χώρα μας κατατάσσεται στην κατηγορία «Fair» (μτφ. «Μέτρια») ως προς τις επιδόσεις της στο πεδίο της ισότητας των φύλων, μαζί με χώρες όπως η Αλβανία, η Κύπρος, το Καζακστάν, η Ρουμανία, το Βιετνάμ, το Κουβέιτ και άλλες που συγκεντρώνουν βαθμολογία μεταξύ 70 και 80.
Ειδικότερα, η Ελλάδα εμφανίζεται να μην έχει κάνει καμία πρόοδο (στάσιμη) την περίοδο 2015-2019 αλλά «μερική» πρόοδο το διάστημα 2019-2022 ενώ οι προβλέψεις την θέλουν να επιστρέφει στη στασιμότητα την περίοδο από τώρα έως το 2030.
Πηγή: huffingtonpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου