Τι σημαίνει «οικογένεια» για τις Ελληνίδες και τους Ελληνες; Είναι η δημιουργία της ό,τι πιο σημαντικό στη ζωή; Ποιες νέες μορφές της θεωρούν αποδεκτές; Εχει ακόμη απήχηση το τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια»; Είναι κάποια από τα ερωτήματα στα οποία η εταιρεία ερευνών Kapa Research έψαξε να βρει τις απαντήσεις, μέσω πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε τον προηγούμενο μήνα σε σύνολο 917 ανδρών και γυναικών, 17 ετών και άνω, και παρουσιάζει η «Κ». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο θεσμός της οικογένειας παραμένει πολύ σημαντικός για τους πολίτες της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρείται διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, με τις γυναίκες να εμφανίζονται λιγότερο συντηρητικές, πιο δεκτικές σε άλλες μορφές οικογένειας, και ίσως να δίνουν πλέον λιγότερη βαρύτητα στη δημιουργία οικογένειας από τους άνδρες.
Πιο αναλυτικά, το 89% των ερωτηθέντων απάντησε ότι εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά τον θεσμό της οικογένειας – οι άνδρες 6% περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες. Περισσότεροι από 6 στους 10 ηλικίας 65 και άνω απάντησαν «πολύ», σε αντίθεση με το 43% των 17-34. «Οικογένεια» σημαίνει «υποστήριξη – αλληλεγγύη» για το 69% των ερωτηθέντων, «αγάπη» για το 68% και «ευθύνες – υποχρεώσεις» για το 35%. Για 40% των ανδρών σημαίνει «ευτυχία» έναντι του 23% των γυναικών.
Παραδοσιακές απόψεις
Ενας στους δύο εκφράζεται πολύ ή αρκετά από το σύνθημα «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια», με το ποσοστό αυτό να μειώνεται στους 17-34, 60% των οποίων απαντάει λίγο ή καθόλου. Παραπάνω από τους μισούς συμφωνούν, σίγουρα ή μάλλον, με την άποψη ότι «τα παιδιά μιας ελληνικής οικογένειας πρέπει να μεγαλώνουν με τα ήθη και τις επιταγές της Ορθοδοξίας» και 63% με το ότι πρέπει να παίρνουν το επίθετο του πατέρα τους. Στους άνδρες το ποσοστό διαμορφώνεται σε 74%, για τις γυναίκες αγγίζει το 52%. Ενας στους δύο άνδρες, σε αντίθεση με 35% των γυναικών, συμφωνεί με την άποψη ότι σε μια οικογένεια ο άνδρας πρέπει να δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην εξασφάλιση του εισοδήματος και η γυναίκα στα παιδιά.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων νιώθει ικανοποιημένη ή μάλλον ικανοποιημένη με την οικογένεια στην οποία ενηλικιώθηκε (87%) και αισθάνεται πιο κοντά στην οικογένεια από ό,τι στους φίλους (81%). Ενας στους τέσσερις τρώει κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα με την οικογένειά του, ενώ μόνο το 56% απάντησε πως η Ελλάδα είναι καλό ή μάλλον καλό μέρος για να δημιουργήσει κάποιος οικογένεια. Εννέα στους δέκα πιστεύουν ότι η οικογένεια επηρέασε πολύ ή αρκετά τις αξίες τους, περισσότεροι από 8 στους 10 απάντησαν το ίδιο για τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα και για τις σχέσεις τους με τους άλλους. Περίπου ένας στους δύο δήλωσε ότι η οικογένεια έχει επηρεάσει πολύ ή αρκετά την επαγγελματική του κατεύθυνση και την πολιτική του τοποθέτηση.
Η οικογένεια έχει μικρότερη σημασία τώρα σε σχέση με πριν από 30 χρόνια απάντησε το 42% των ερωτηθέντων, ποσοστό που διαμορφώνεται σε 44% για τις γυναίκες, 39% για τους άνδρες και 46% για τους 17-34. Ενα εντυπωσιακό ποσοστό 95% δήλωσε ότι η οικογένεια είναι ο πρώτος χώρος αλληλεγγύης, ενώ 65% είπε ότι σίγουρα ή μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι η απόκτηση παιδιού και η δημιουργία οικογένειας είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή ενός ανθρώπου – 77% των ανδρών, 54% των γυναικών, 45% των 17-34, 76% των 65+.
Το σημαντικότερο, ίσως, στοιχείο της έρευνας αφορά την ενδοοικογενειακή βία. Σχεδόν μία στις δύο (48%) γυναίκες απάντησε ότι έχει υπάρξει θύμα. «Οταν το είχαμε μετρήσει το 2013, βρισκόμασταν στο 27,2%, σήμερα είμαστε στο 41%», λέει στην «Κ» ο διευθυντής ερευνών της εταιρείας, Αλέξης Ρουτζούνης, αναφερόμενος στο συνολικό ποσοστό που απάντησε ότι έχει υπάρξει θύμα. «Δεν μπορώ να πω τι έχει προκαλέσει αυτή την αύξηση, αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο η πανδημία και ο εγκλεισμός που λέγαμε πριν από δύο χρόνια – σίγουρα είμαστε πιο ενημερωμένοι τώρα, ενδοοικογενειακή βία δεν είναι μόνο η σωματική, αλλά είναι αξιοσημείωτο το ύψος του ποσοστού, δεν μπορούμε να συνεχίζουμε ως κοινωνία έτσι».
Οσον αφορά τις νέες μορφές οικογένειας, πάνω από 9 στους 10 αποδέχονται τη μονογονεϊκή οικογένεια, τα ετερόφυλα ζευγάρια που ζουν μαζί και έχουν παιδιά από προηγούμενους γάμους, ετερόφυλα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν παιδιά, ένα χωρισμένο ζευγάρι που μεγαλώνει τα παιδιά του χωριστά. Το 82% των ερωτηθέντων θεωρεί αποδεκτό ένα παντρεμένο ζευγάρι να μην κάνει παιδιά ενώ μπορούσε, το 75% αποδέχεται ένα ομόφυλο ζευγάρι χωρίς παιδιά, και μετά τα ποσοστά πέφτουν. Το 43% αποδέχεται ένα ομόφυλο ζευγάρι που μεγαλώνει παιδιά με σύμφωνο συμβίωσης, ενώ το 38% αποδέχεται την ίδια μορφή οικογένειας χωρίς σύμφωνο συμβίωσης. Η λιγότερο αποδεκτή μορφή οικογένειας από όλες είναι «ένας ανοιχτός γάμος όπου οι δύο σύζυγοι έχουν συμφωνήσει ότι μπορούν να έχουν σχέση και με άλλα άτομα», το οποίο αποδέχεται μόλις το 35% των ερωτηθέντων. Ταυτόχρονα, το 95% συμφωνεί σίγουρα ή μάλλον ότι τα παντρεμένα ζευγάρια χωρίζουν σήμερα πολύ πιο εύκολα.
Ενας στους δύο είναι υπέρ ή μάλλον υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών –59% των γυναικών, 40% των ανδρών–, ενώ μόλις 34% των ερωτηθέντων είναι υπέρ ή μάλλον υπέρ της υιοθεσίας παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια. Σχεδόν 7 στις 10 γυναίκες, σε αντίθεση με περίπου 4 στους 10 άνδρες, πιστεύουν ότι η πολιτεία πρέπει να φροντίζει και για τις νέες μορφές οικογένειας.
Επιχειρήσεις
«Η οικογένεια είναι ο ισχυρός εθνικός θεσμός κοινωνικής συνοχής και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα σήμερα», συμπληρώνει στην «Κ» ο κ. Ρουτζούνης. Τον προηγούμενο μήνα, η εταιρεία διενήργησε έρευνα και για τις οικογενειακές επιχειρήσεις στη χώρα, σύμφωνα με την οποία 44% πιστεύουν ότι σε 5 χρόνια η θέση της οικογενειακής τους επιχειρηματικής δραστηριότητας θα χειροτερέψει. Σχεδόν ένας στους 4 έχει προσδιορίσει ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης της οικογενειακής του επιχείρησης, ενώ 95% απάντησαν ότι η οικογενειακή τους επιχείρηση είναι πολύ ή αρκετά σημαντική για τη ζωή τους.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου