«Πλατεία Αριστοτέλους. Ένας άντρας γύρω στα 50 σωριάζεται στη γη. Δύο έφηβες, η Μαρία και η Αργυρώ, σπεύδουν να τον βοηθήσουν. Η Μαρία τον ρωτάει, αν είναι καλά. Ο άντρας δεν απαντά, η Μαρία τον ελέγχει και διαπιστώνει ότι δεν αναπνέει. Η Αργυρώ ειδοποιεί το ΕΚΑΒ και η Μαρία αρχίζει να του κάνει ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση). Στο μεταξύ, η Αργυρώ, τρέχοντας, έχει φέρει τον απινιδωτή που υπάρχει στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου. Γίνεται απινίδωση στον άντρα, στη συνέχεια πάλι ΚΑΡΠΑ και μετά από λίγο αρχίζει να αναπνέει. Η ζωή του έχει σωθεί χάρη στις συντονισμένες κινήσεις των δύο κοριτσιών».
Όλα τα παραπάνω έγιναν στο πλαίσιο σεναρίου για την επίδειξη ΚΑΡΠΑ και απινίδωσης, στο πλαίσιο δράσης της ανθρωπιστικής οργάνωσης KIDS SΑVE LIVES - Tα Παιδιά Σώζουν Ζωές, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περίπου 200 παιδιών, από εννέα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς.
Θα μπορούσαν να είχαν συμβεί και στην πραγματικότητα, όπως συνέβη στην περίπτωση του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Θεσσαλονίκης Θεόδουλου Ταπανίδη και του επιχειρηματία Χρήστου Παπασωτηρίου, οι οποίοι έπαθαν ανακοπή και σώθηκαν- ο πρώτος χάρη στον απινιδωτή που υπήρχε σε ασθενοφόρο και ο δεύτερος χάρη στα δύο του παιδιά, που είχαν εκπαιδευτεί στην ΚΑΡΠΑ και την απινίδωση.
Στο πλαίσιο της δράσης δημιουργήθηκαν εννέα σταθμοί πρακτικών δεξιοτήτων διάσωσης ενός θύματος που απειλείται η ζωή του και οι μαθητές ενημερώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν με 40 προπλάσματα, με σύγχρονο εκπαιδευτικό εξοπλισμό, με τις νέες τεχνολογίες που έχει αναπτύξει η οργάνωση KIDS SΑVE LIVES - Tα Παιδιά Σώζουν Ζωές, όπως η εφαρμογή iSAVElives και ο Εθνικός Χάρτης Απινιδωτών.
Στη δράση μετείχαν μαθητές και μαθήτριες από το 17ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, το 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης, το 3ο Γυμνάσιο Ευόσμου, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Λαγκαδά, το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Σχολείο και το Λύκείο των εκπαιδευτηρίων ΕΛΠΙΔΑ.
Η Ελλάδα ουραγός στην Ευρώπη στην επιβίωση θυμάτων ανακοπής
«Οι έρευνες λένε ότι αν φτάσει ο απινιδωτής σε ένα έως πέντε λεπτά δίπλα στο θύμα, τότε μάλλον θα πανηγυρίζουμε στο τέλος, γιατί οι περισσότεροι, το 50 με 70% των θυμάτων, θα επανέρχονται στη ζωή. Άρα, εχθρός μας είναι η άγνοια και ο χρόνος», επισημαίνει ο Αναστάσης Στεφανάκης, ιδρυτής και πρόεδρος της οργάνωσης KIDS SΑVE LIVES - Tα Παιδιά Σώζουν Ζωές. Παράλληλα, αναφέρει ότι η χώρα μας είναι στην τρίτη θέση, από το τέλος, στην επιβίωση θυμάτων ανακοπής, λόγω άγνοιας και έλλειψης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών.
Δεν έχουμε εκπαιδευμένα χέρια και συσκευές για να επαναφέρουμε τα θύματα. Αναγνωρίσαμε ότι τα παιδιά, από πολύ μικρή ηλικία, αν τα εκπαιδεύσουμε στις πρώτες βοήθειες, το μαθαίνουν, δεν το ξεχνάνε ποτέ και αναγνωρίζουν ότι αν και είναι μικρά, μπορούν με τα δύο τους χέρια να βοηθήσουν οποιονδήποτε πάθει οτιδήποτε. Άρα είναι πάρα πολύ κρίσιμο να πάρουν ένα πολύ σημαντικό μάθημα και να αποκτήσουν δεξιότητες για όλη τους τη ζωή. Από το 2016 μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα επανήλθαν στη ζωή 28 θύματα καρδιακής ανακοπής, εκ των οποίων τα 17 στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, γιατί εκεί έχουμε εκτεταμένο δίκτυο απινιδωτών. Ο τελευταίος που επανήλθε στη ζωή ήταν ένας 72χρονος Γάλλος στην Πάρο, με τη συμμετοχή μιας μικρούλας, την οποία είχαμε εκπαιδεύσει το 2019, στο σχολείο της. Όλα αυτά έχουν μπει στα σχολεία, αλλά δεν έχουν θεσμοθετηθεί ως μάθημα και αυτό πρέπει να διορθωθεί. Το 2019 στείλαμε στην υπουργό Παιδείας μια πρόταση σχεδίου νόμου, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε κάποιο συρτάρι», προσθέτει ο κ. Στεφανάκης.
Η εμπειρία δύο ανθρώπων που επανήλθαν στη ζωή
Δύο άνθρωποι που έπαθαν ανακοπή και σώθηκαν χάρη σε εκπαιδευμένους ανθρώπους, αλλά και στη χρήση απινιδωτή, αφηγήθηκαν την εμπειρία τους στο πλαίσιο της δράσης. «Ζω χάρη στους απινιδωτές. Είχα πάθει ανακοπή και έπεσα μέσα στον δρόμο. Ήρθε ένα ασθενοφόρο, το οποίο δυστυχώς δεν είχε απινιδωτή και την ώρα που ο γιατρός είπε ότι άρχισε ο προθανάτιος ρόγχος, κατέβαινε άλλο ασθενοφόρο από το Παπανικολάου και με τη βοήθεια του απινιδωτή που είχε, σώθηκα. Και όταν ανέλαβα αυτή τη θέση του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Θεσσαλονίκης, έβαλα σκοπό να μπουν απινιδωτές σε όλα τα σχολεία. Έγινε το πρώτο βήμα. Δέκα απινιδωτές έχουν μπει σε σχολικά συγκροτήματα, με χρήματα τη σχολικής επιτροπής και τώρα θα βάλουμε άλλους 10 σε άλλα σχολικά συγκροτήματα», ανέφερε ο Θεόδουλος Ταπανίδης.
«Είχα μια περιπέτεια πριν από δύο χρόνια. Έπαθα ανακοπή έξω από το κατάστημά μου στον Λευκό Πύργο και τα παιδιά μου, που είχαν εκπαιδευτεί στον συγκεκριμένο σύνδεσμο, έτυχε να είναι δίπλα μου και με έσωσαν. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι πολύ ωφέλιμο και θα ήταν καλό να το παρακολουθήσουν όσοι έχουν τη δυνατότητα. Γιατί όποιος βρεθεί στη θέση μου, τότε αντιλαμβάνεται τι βαρύτητα έχει αυτό που γίνεται σήμερα», ανέφερε ο επιχειρηματίας Χρήστος Παπασωτηρίου, ο οποίος εγκατέστησε τρεις απινιδωτές: έναν στο κατάστημά του στην οδό Παύλου Μελά, έναν στο κατάστημά του στην οδό Τρίτση, στον Εύοσμο και ένα στην εκκλησία Κυρίλλου και Μεθοδίου, στον Εύοσμο. Οι τρεις αυτοί απινιδωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε σε περίπτωση ανάγκης.
Στο πλαίσιο της δράσης απονεμήθηκαν αριστεία στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα (το παρέλαβε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμετζοπούλου), στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα (το παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού Νίκος Ζεϊμπέκης), στον δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών Σίμο Δανιηλίδη (το παρέλαβε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης - Συκεών Κατερίνα Τσουκαλά), στον περιφερειακό διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θωμά Μπαχαράκη (το παρέλαβε η εκπρόσωπός του Χρύσα Πρασσά), στον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Θεσσαλονίκης Θεόδουλο Ταπανίδη, στον επιχειρηματία Χρήστο Παπασωτηρίου και στη δημοσιογράφο, υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης KIDS SΑVE LIVES, Νίκη Στρατηλάτη.
Αγγέλα Φωτοπούλου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου